懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

12.17藥流,

回家第二三日已經排左好多於血同胎組織,今日翻醫院覆診,醫生話上次交翻醫院既係胎組織,但照陰超仲見到子宮有2cm既陰影,佢話陰超睇唔到係於血還是組織,佢建議我做刮宮。

我唔想食全餐,所以揀左一星期後再翻去覆診,如果仲有先刮。

我想問黎段期間,如果睇中醫飲生化湯會有幫助嗎?同埋北區有無中醫介紹?

謝大家。

洋房

Cacey_889 發表於 20-1-6 10:47
12.17藥流,

回家第二三日已經排左好多於血同胎組織,今日翻醫院覆診,醫生話上次交翻醫院既係胎組織,但 ...

我第一次塞藥後約第五天已經開始飲生化湯,都飲左6劑以上,
覆診發現仲有未清,就再塞多次藥,但都仲有殘留。。。

複式洋房

我嗰時係塞完藥當日就排出左胎組織,第二日就開始飲咗幾日益母草,都排咗好多血塊,大概一個星期鬆啲就冇乜血。但係番去覆診,驗尿時仲顯示懷孕,陰超照都仲有陰影,醫生叫我過多2個星期再睇下點先。我就去左睇中醫,佢開咗啲活血嘅藥比我飲,過程中冇流血但係就成日都好熱同出汗,結果第二次番去覆診就照到排乾淨晒

大宅

jojomon 發表於 20-1-9 21:11
我第一次塞藥後約第五天已經開始飲生化湯,都飲左6劑以上,
覆診發現仲有未清,就再塞多次藥,但都仲有殘 ...

醫生無叫我塞多次,就話刮宮。你最後要刮宮嗎?

洋房

Cacey_889 發表於 20-1-9 21:56
醫生無叫我塞多次,就話刮宮。你最後要刮宮嗎?

其實塞完第一次照左未清哂,佢都建議刮,係我自己真係好唔想,佢就俾我塞多次。
可惜我懷疑係因為第二次塞藥既醫生太生手,第一次塞個醫生一野就塞左入去,第二次個位隻手塞左入去之後搞好耐,隻手猛番出黎後就除手套話搞掂啦,點知粒藥跟手套出番黎仲跌左係枱面,要再塞多次。
我第二次塞係一啲反應都無咁濟,得一兩滴血.....打番去問,個姑娘又話點都要等兩星期後覆診先睇得。

洋房

jojomon 發表於 20-1-9 22:18
其實塞完第一次照左未清哂,佢都建議刮,係我自己真係好唔想,佢就俾我塞多次。
可惜我懷疑係因為第二次塞 ...

睇私家我都費事話質疑實習醫生啦...只係私家都覺得唔好再塞,應該要刮。

我下星期政府覆診,呢排都枕住飲中藥....雖然下面都係零反應,但我希望奇蹟出現(emoji)

不過,有另一個問題係,
我懷孕時發現多左個水囊,
一直都係4CM, 岩岩私家睇變大左5CM...(唔知關唔關飲中藥事定食得太多雞事)
如果政府再照都係未清同個水囊變大,我都會考慮做手術順便切埋個囊。

洋房

Piggywy 發表於 20-1-9 21:38
我嗰時係塞完藥當日就排出左胎組織,第二日就開始飲咗幾日益母草,都排咗好多血塊,大概一個星期鬆啲就冇乜 ...

你中醫係邊區架? 我都想睇多個(emoji)

複式洋房

回覆 jojomon 的帖子

係采頤花園,都係同事介紹

大宅

Piggywy 發表於 20-1-9 21:38
我嗰時係塞完藥當日就排出左胎組織,第二日就開始飲咗幾日益母草,都排咗好多血塊,大概一個星期鬆啲就冇乜 ...

我即日都睇左中醫,問左佢我體質適唔適合食,中醫話生化湯有保藥係入面,唔係黎個時候飲。佢都係開左活血藥比我,我依家已經無流啡同無下腹痛,希望下星期翻去排乾淨

大宅

jojomon 發表於 20-1-9 22:18
睇私家我都費事話質疑實習醫生啦...只係私家都覺得唔好再塞,應該要刮。

我下星期政府覆診,呢排都枕住飲 ...

我見人地台灣都係食幾次藥的,我都下星期覆診,希望有奇蹟

洋房

Piggywy 發表於 20-1-9 22:25

係采頤花園,都係同事介紹

可以PM資料給我嗎? 謝謝(emoji)

洋房

Cacey_889 發表於 20-1-9 23:03
我見人地台灣都係食幾次藥的,我都下星期覆診,希望有奇蹟

我奶奶同我媽以前原來都有吸/刮宮過,兩個都話唔駛全身麻醉,即日搞掂第二日正常返工....唔知點解而家反而好複雜咁。

祝福大家(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)快快冇事

男爵府

我小產未清,都係不停日日食木耳去瘀血,幸好都有幫助,食完再覆診已經清哂

大宅

jojomon 發表於 20-1-9 23:25
我奶奶同我媽以前原來都有吸/刮宮過,兩個都話唔駛全身麻醉,即日搞掂第二日正常返工....唔知點解而家反而 ...

飲左一星期中藥,中醫開既係調經藥,飲左兩三日,原本仲有既小小啡都無左,今日翻醫院覆診,驗孕結果係negative, 代表已經排清了!

太好啦,雖然擾攘左好耐,但唔使做手術就好了!

洋房

Cacey_889 發表於 20-1-16 09:08
飲左一星期中藥,中醫開既係調經藥,飲左兩三日,原本仲有既小小啡都無左,今日翻醫院覆診,驗孕結果係neg ...

恭喜你啊(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

見你係另一個POST都回左我, 我都覺得你今次唔好切住, 因為懷孕可能會有黃體囊腫...觀察下先

大宅

Cacey_889 發表於 20-1-16 09:08
飲左一星期中藥,中醫開既係調經藥,飲左兩三日,原本仲有既小小啡都無左,今日翻醫院覆診,驗孕結果係neg ...

恭喜你啊。

你最後沒有啡,請問嗰2cm殘留物係比身體吸收了?還是排了出來?

我現在也面對差不多的情況。謝謝。

大宅

mfwf 發表於 20-1-17 10:10
恭喜你啊。

你最後沒有啡,請問嗰2cm殘留物係比身體吸收了?還是排了出來?

沒有啡了,殘留物應該是吸收了,沒有排過任何東西

大宅

Cacey_889 發表於 20-1-17 10:17
沒有啡了,殘留物應該是吸收了,沒有排過任何東西

多謝你,咁實在太好了,希望我也不用做手術。

大宅

mfwf 發表於 20-1-18 07:32
多謝你,咁實在太好了,希望我也不用做手術。

祝你都無事,不過我由塞藥到完全排清,要成個月,好多人隔兩個星期就翻去覆診,check到未排清就即刻比醫生約左手術

首頁

尾頁

跳至