夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

背景:我們結婚9年,有2個孩子(2歲、5歲)。
我們以前拍拖一年左右時,當時男友(即現在老公)表示因為他記掛住ex 所以分開。(他跟ex 去到談婚論嫁階段,當時有另一個男人追ex,所以他們分手了。)半年後(其間他有跟另一個女仔拍拖),男友再搵返我,我仍對他有感覺,所以再一起,之後我們便結婚了。
中間我感到老公對我越來越好的。
到生了孩子後,的確少了關顧老公。而他也對照顧孩子感疲累。兩人因管教問題也會有爭執。
近日,老公表示遇到一個女仔,感覺好似他的ex,他對她有感覺,單戀中,提議我們分開。

我好難受。
孩子還小,真的不想離婚。他現在仍跟我們住,我們沒有在孩子面前爭吵過的,大家態度平靜和客氣,但他開始有不回家睡的情況。他説會盡量抽時間陪孩子。我將要做個小手術,我表示希望他會陪我,他同意了。

我應如何看待這段婚姻?

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

有冇用佢傾下,分析下件事。甘樣冇左個家好可惜

大宅

別墅

同佢提議過見婚輔,但佢唔想。話傾吓,佢話怕面對大家難過的情況,而且佢話只想討論照顧孩子事宜。
有時好嬲自己,既然佢已經變心,點解仲唔放手。
但又好傻會諗佢會唔會好似以前咁回心轉意。

自己情緒好反覆⋯但唔想係佢面前哭哭啼啼。好辛苦

男爵府

回覆樓主:

講咩似ex,佢變心就變心

大宅

Yee_ng 發表於 20-1-6 19:27
講咩似ex,佢變心就變心

呢个正賤男大好家庭都吾珍惜?問佢想點安排往後生活?

別墅

是否大好家庭我不敢說,在佢角度佢可能覺得我不夠好,管教小朋友有我講無佢講。(佢每天工時長,大約早上6-7時出門,晚上8-10時回家,所以主要由我照顧孩子,我自己也有工作的,坦白有時自己收工再去湊孩子都好疲倦。)
問過佢日後安排,佢話無想法。孩子佢知自己照顧不來,他不會爭的。佢人工不少,所以生活費相信他也願意付的。不過都沒有具體討論過。

只是內心太多感受,現在不知如何跟他相處好了~

大宅

zakub 發表於 20-1-6 17:12
背景:我們結婚9年,有2個孩子(2歲、5歲)。
我們以前拍拖一年左右時,當時男友(即現在老公)表示因為他 ...

既然他當日仲咁愛EX,點解仲要同你一齊?
我感覺你老公好似當你係個水泡咁樣,既然結咗婚生咗小朋友,仲要唔克制自己去單戀一個女仔,我覺得你老公好自私!
其實佢個心都已經唔係你度,最重要佢已經破壞咗大家嘅婚姻,大家再走下去還會有意義嗎?
一個人變咗心,無論點樣都回不了過去,但如果你要為咗小朋友去維持呢段婚姻,我祝福你同小朋友!

伯爵府

回覆樓主:

你肯定佢吾返屋企過夜吾係去小三到?只係單戀冇上床?如果係都仲可以觀察下

大宅

回覆樓主:

點解啲男人可以咁不負責任

男爵府

回覆樓主:

有時不是你得不夠好,只係佢唔夠愛你,佢怕寂寞所以結婚,佢自己都未想安定,就算你為佢做得再好又如何,佢都唔珍惜你

男爵府

只係單戀就要離婚?會不會仲有其他原因?

子爵府

畀面勳章

人唔到,錢都要到。。
樓係邊個名?一切開支都不能俾少。。
同埋約發三章,傾下大家的底線,以不影響孩子為前提去攞共識。。

珍珠宮

回覆樓主:

一句話對個女仔有感覺就放棄頭家,仲要只係單戀,佢好有問題

別墅

回覆 Yusum 的帖子

其實你這個問題,在我們復合時,甚至決定結婚前,我都已經請他想清楚。他說慢慢已經放低了ex,當然當時對他仍有感覺,所以決定給大家機會。

別墅

肥肥寶 發表於 20-1-6 20:30
你肯定佢吾返屋企過夜吾係去小三到?只係單戀冇上床?如果係都仲可以觀察下
...

他說跟同事去飲嘢談天,或到朋友家過夜。
我不想去"查案",所以他說什麼就相信什麼,反正他決定要分開,他沒有必要再去暪我。

而家他仍會簡單讓我知他的行蹤。例如何時回家/會否回家。

別墅

lamwwjd 發表於 20-1-6 21:03
只係單戀就要離婚?會不會仲有其他原因?

他只是說因為單戀人,覺得我們一齊唔開心,照顧孩子感壓力。

別墅

jeremylui83 發表於 20-1-6 21:42
人唔到,錢都要到。。
樓係邊個名?一切開支都不能俾少。。
同埋約發三章,傾下大家的底線,以不影響孩子為 ...

我們租地方住的。現在就是以孩子為前提,所以他說會多留在家。他對錢不太在意,家庭和孩子任何支出絕對願意支付。

約發三章⋯其實有什麼我要留意去保障孩子和自己?

大宅

你老公甘容易動情,就算今日冇事,難保之後又會唔會中意第二個呢,開口埋口都係ex ,甘佢其實放低左未架,一見到似ex就話有感覺

首頁

尾頁

跳至