夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

實不相瞞,其實我想做個研究(寫文章)係探討女性出軌者既心路歷程。我並唔係純粹為左學術討論而關注呢個問題,可能本人都係有d離經叛道,我明白外遇對人地帶來既傷害係無法想像,但對出軌者自己呢,我十分好奇?有邊個唔想簡簡單單一生一世一雙人,但為何現實總係不盡如人意?

成日都係個版度見到d人話老公出軌,我就好好奇,難道真係咁少女人出軌嗎?
但睇新聞明明又見到好多,點解佢地既聲音好似係社會度消失左咁?
假如真係發生左,婚姻觀又有無咩改變?曝光後係咪一定會危及婚姻?
以上問題我全部都好好奇,如果有人願意分享佢既人生故事比我,歡迎PM。
其他JM都可以係樓下講下你地點睇女人出軌,同男人出軌有咩唔同。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

daisy1792 發表於 20-1-6 22:01
實不相瞞,其實我想做個研究(寫文章)係探討女性出軌者既心路歷程。我並唔係純粹為左學術討論而關注呢個問 ...

.

民房

回覆 crystal媽咪 的帖子

多謝你覆我啊,以為呢個話題太爭議性,大家會唔好意思覆添。係囉,點解反而會有咁既雙重標準?如果老婆剩係精神出軌,老公都接受唔到?
點解會覺得精神出軌比較嚴重既?我聽就多數話介意精神出軌,覺得個心都唔係度,就咩意思都無咁話。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

daisy1792 發表於 20-1-6 23:07

多謝你覆我啊,以為呢個話題太爭議性,大家會唔好意思覆添。係囉,點解反而會有 ...

.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

daisy1792 發表於 20-1-6 23:07

多謝你覆我啊,以為呢個話題太爭議性,大家會唔好意思覆添。係囉,點解反而會有 ...

因為女人精神出軌係冇得返轉頭,女人構造唔同男人,男人可以同一時間愛上超過一個女人,女人係10個有9個半,都只能同一時段愛一個男人。

子爵府

我諗係因為思想出軌係真心既,只礙於道德或其他原因所以無一齊,但肉體出軌係性需要。相比下,思想出軌係變心,愛第二個,會難接受,肉體,滿足左就無野啦。當然,好多思想出軌後肉體跟住失守,我反而想知大家點睇一段無性既婚外情,我其實覺得幾浪漫,始終感情係控制唔到,兩個人,如果愛在錯誤既時空,相愛但不能,仍然尊重對方既身體同婚姻,我係覺得幾同情同浪漫。個人意見,理性討論。

寶石宮

mrsjacky 發表於 20-1-6 23:57
我諗係因為思想出軌係真心既,只礙於道德或其他原因所以無一齊,但肉體出軌係性需要。相比下,思想出軌係變 ...

.

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

回覆樓主:

網絡起底情況極之嚴重
揾鬼講真話

男爵府

大把

男爵府

mrsjacky 發表於 20-1-6 23:57
我諗係因為思想出軌係真心既,只礙於道德或其他原因所以無一齊,但肉體出軌係性需要。相比下,思想出軌係變 ...

女性好多時會因道德枷鎖而唔會同其他的男人有性,所以我覺得女性比較易做到無性分外情,但男人就比較難,如果真係有無性的分外情,我真心好同情同覺好浪漫,但就唔覺佢哋尊重婚姻。

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-1-7 00:11
無性嘅婚外情但係又尊重婚姻?!
尊重對方嘅身體我明白,但係如果尊重婚姻就唔應該有婚外情,即使無性關係 ...

諗諗下尊重婚姻的意思係咪指尊重結婚證書的精神上?就好似未婚前可任意劈腿,但婚後就連精神出軌都係死罪

寶石宮

jwy2 發表於 20-1-7 08:42
諗諗下尊重婚姻的意思係咪指尊重結婚證書的精神上?就好似未婚前可任意劈腿,但婚後就連精神出軌都係死罪
...

.

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-1-7 08:49

唔係喎

你都講得岩,所以都唔知尊重婚姻係指咩?

不過,我成日都有D 唔明,一個人係咪真係可以同時愛上2個人呢? 我自己就真係試過,但亦有諗過新果個係咪只係覺新鮮,而唔係真正的鐘意? 最後,我雖然覺得我係鐘意舊果個多D,但都因種種問題而同了新的一齊。

寶石宮

jwy2 發表於 20-1-7 11:51
你都講得岩,所以都唔知尊重婚姻係指咩?

不過,我成日都有D 唔明,一個人係咪真係可以同時愛上2個人呢? ...
鐘意……愛……有feel
我諗好多人都分唔清
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-1-7 11:54
鐘意……愛……有feel
我諗好多人都分唔清

YES YES YES,其實我之前都有問過人,點分愛同鐘意,對方就答鐘意只係好表面,愛係深入D,。。。。但聽完我都係唔明

crystal媽咪    發表於 20-1-7 12:03

公爵府

kc_01k 發表於 20-1-6 23:52
因為女人精神出軌係冇得返轉頭,女人構造唔同男人,男人可以同一時間愛上超過一個女人,女人係10個有9個半 ...

其實呢啲嘢邊有定案及theory,以上對男女的觀感只是長期傳媒大眾傳播的信息,係咪事實及有沒有數據支持都唔知

男爵府

回覆 jwy2 的帖子

我曾聽過一個比喻。
有個路人,見旁邊有朵美麗的花,他把它摘下來,據為己有。

同一個情況,另一個路人,看見那朵花,不但沒有摘去,更為它遮風擋雨, 悉心照顧,希望保留倒佢,讓它保存得耐一點。

我相信這就是喜歡同愛的分別。愛....係要付出,不問回報,見他/她好, 自己就好。

karenlohy    發表於 20-1-8 11:25

男爵府

Belavizio 發表於 20-1-7 13:17
回覆 jwy2 的帖子

我曾聽過一個比喻。

你呢個解釋就易明得多,謝謝你

大宅

回覆樓主:

其實已婚人出軌吾容易,首要大家都要已婚,明白雙方處境和問題
搵到個合眼緣,又要夠膽表白和接受
還要收收埋埋,連好朋友也不能講,比搵老公老婆難,當然女性會易d

首頁

尾頁

跳至