嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb11個月,8個月左右已經開始吾鐘意飲奶,體重低過條線,為有用針筒迫佢飲,固有時兩餐有是3餐,到現在,奶都係好難先迫到佢飲,而且每日3餐既粥仔開始吾肯食,請問我可以點做,bb會吾夠營養,謝謝

男爵府

開心吸收勳章

C.P.A 發表於 20-1-7 04:20
bb11個月,8個月左右已經開始吾鐘意飲奶,體重低過條線,為有用針筒迫佢飲,固有時兩餐有是3餐,到現在,奶 ...

11 個月唔一定食粥,三餐都粥仔好悶。可以試吓好多野,烏冬,星星粉、通粉、bb 麵條、麵包、薯蓉、爛飯、蒸水旦

唔飲奶試吓芝士、乳酪

複式洋房

janede1314 發表於 20-1-7 11:36
11 個月唔一定食粥,三餐都粥仔好悶。可以試吓好多野,烏冬,星星粉、通粉、bb 麵條、麵包、薯蓉、爛飯、 ...

呢一兩日都有試下粉面,但bb食咩都好用力咪住個咀,開吾到口

複式洋房

janede1314 發表於 20-1-7 11:36
11 個月唔一定食粥,三餐都粥仔好悶。可以試吓好多野,烏冬,星星粉、通粉、bb 麵條、麵包、薯蓉、爛飯、 ...

麵包的話可以食咩面包?面包店買?

男爵府

開心吸收勳章

C.P.A 發表於 20-1-7 12:31
麵包的話可以食咩面包?面包店買?

麵包舖買有成分顯示的,揀d低鈉低糖方包,冇防腐劑

回覆 C.P.A 的帖子

Hi C.P.A,明白BB唔肯食野媽媽會好煩惱, 媽媽可以試下改變食物的質感, 慢慢收乾粥仔質地, 同埋嘗試唔同食物既配搭, : 豆腐紫菜肉碎粥, 番茄碎牛肉烏冬, 番茄肉碎薯蓉等, 都會令BB有新鮮感架, 有冇試過呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

子爵府

試下耐d先喂,餓d會好d
但快又比野佢食比奶,佢唔知餓
又可能出牙

複式洋房

janede1314 發表於 20-1-7 15:05
麵包舖買有成分顯示的,揀d低鈉低糖方包,冇防腐劑

ok,我會試吓,謝謝

複式洋房

Daisywong313 發表於 20-1-7 17:38
試下耐d先喂,餓d會好d
但快又比野佢食比奶,佢唔知餓
又可能出牙

其實耐啲先喂佢一定會食,但真係要隔成半日先肯食啲,

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 20-1-7 15:10
回覆 C.P.A 的帖子

Hi C.P.A,明白BB唔肯食野媽媽會好煩惱, 媽媽可以試下改變食物的質感, 慢慢收乾粥仔質地 ...

呢幾日都有開始轉下呢啲,但佢仍然咪住個咀,我真係擔心佢吾夠營養,佢一直少食嘢少飲奶已經低過條線?真係吾知點算好,係咪要3餐固都要吾同?

C.P.A 發表於 20-1-7 19:23

呢幾日都有開始轉下呢啲,但佢仍然咪住個咀,我真係擔心佢吾夠 ...

媽媽可以試下等BB餓少少先餵, 盡量把握BB進食頭15分鐘時間, 關上電視同攞走玩具等佢專心進食, 固體食物方面未必要3餐固體都唔同食物, 不過鼓勵媽媽試多D唔同既食物配搭去吸引BB進食呀, 有冇發現BB比較鍾意邊種食物呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 20-1-8 11:20
媽媽可以試下等BB餓少少先餵, 盡量把握BB進食頭15分鐘時間, 關上電視同攞走玩具等佢專心進食, 固體食物 ...

粥仔同麵都合到個咀好實,麵係呢幾日先試,都係合實咀,之前吾肯飲奶,但呢幾日吾肯食固,所以奶佢肯飲

別墅

試下扁豆之類,或者帶點甜味嘅例如蘋果蓉?

複式洋房

PatrickBaBa 發表於 20-1-31 22:24
試下扁豆之類,或者帶點甜味嘅例如蘋果蓉?

水果蓉同零食都會食,佢好叻,試等一啖係其他固,立即合嘴轉頭

水晶宮

每日3餐既粥仔

<---3餐都粥,我都唔想食啦,

仲有8個月,應該一至兩餐固,

而固體係唔係只得粥..............

試下, 早餐一支奶, 午餐食粉/粥, 下午茶水果,
夜晚可以粥, 訓前一支奶.

複式洋房

李露眉 發表於 20-2-12 10:49
每日3餐既粥仔

明白,現在剛好一歲,飲奶同水果都無問題肯食,但固體粥粉麵肉碎,菜都吾肯食,就算入左口都吐返出黎,為一肯食就係食小小白飯

大宅

有牙未?
有牙可以試下烚熟啲粟米南瓜菜心雞脾肉
切到一條條俾佢拎住食
烚熟啲通粉俾佢自己一粒一粒拎住食

複式洋房

fafaryry 發表於 20-2-17 11:17
有牙未?
有牙可以試下烚熟啲粟米南瓜菜心雞脾肉
切到一條條俾佢拎住食

ok,我試試,thx

別墅

C.P.A 發表於 20-1-7 19:23

呢幾日都有開始轉下呢啲,但佢仍然咪住個咀,我真係擔心佢吾夠 ...

我仔都會吃2啖之後就咪住個嘴唔肯吃,哄足9個字吃半碗,但我就會隔一陣俾芝士/普通麵包/方包啊仔吃,仲要好鍾意吃添

複式洋房

Ting0523 發表於 20-4-5 10:30
我仔都會吃2啖之後就咪住個嘴唔肯吃,哄足9個字吃半碗,但我就會隔一陣俾芝士/普通麵包/方包啊仔吃,仲要 ...

咁岩我而家又係用呢個方法,每羹放一點點面包先肯食,勁鐘意食面包

首頁

尾頁

跳至