網購天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問京東買手機如果冇卡用alipayhk餘額付款可唔可以呢會否超過某價格就唔俾用餘額付款貴重野係咪揀番直送上門最穩妥呢。。
另外國產手機除左無google係咪保養都唔包香港架,就算手機牌子有在香港開專門店都唔包?

翡翠宮

回覆樓主:

你可以用八達通app張Mastercard,要先上傳身份證升級O!epay plus,之後充值入O!epay賬號就用到張卡。要登記埋八達通Mastercard$200回贈$20個優惠呀;另外京東用Mastercard又即減¥10。

買手機一定揀「自營」手機,自營先有直送服務,包正貨、7日有壞包退;保用方面,有問題要攞去深圳整,但要知道各大品牌都做到1小時修好,唔洗擔心要放低部機過夜;自己裝返google,方法各異,呢樣要做下功課。

而家京東新人有1000減110券;另外又有999減100券,買手機可能用得著。睇中邊部?幫你望下點買法最平。

複式洋房

lyh80115 發表於 20-1-7 11:49
你可以用八達通app張Mastercard,要先上傳身份證升級O!epay plus,之後充值入O!epay賬號就用到張卡。要登記 ...
咁開O!epay是否一定要綁信用卡呢,因我淘寶買野都係用開支付寶餘額付款,請問呢個支付係咪大同小異?支持增值付款嗎
手機看中左幾款,但幾隻都顯示無存貨己售完,唔知係咪我未注冊關係定新年已比人搶購

翡翠宮

IgesroiViv 發表於 20-1-8 02:37
咁開O!epay是否一定要綁信用卡呢,因我淘寶買野都係用開支付寶餘額付款,請問呢個支付係咪大同小異?支 ...

開O!epay再開佢嘅虛擬Mastercard,之後儲值用,無牽涉信用卡呀,佢張Mastercard並唔係信用卡。充值可以用銀行轉數快轉賬、7仔畀現金、嘟八達通等方法。

喺八達通app睇到卡號、到期日等資料,付款時揀國際卡及輸入各項資料過數就ok。

我隨便揀咗部機,香港地址顯示「现货」,可以直送。留意標題有寫「自营」先得。

複式洋房

lyh80115 發表於 20-1-8 11:34
開O!epay再開佢嘅虛擬Mastercard,之後儲值用,無牽涉信用卡呀,佢張Mastercard並唔係信用卡。充值可以用 ...
明白啦唔該晒原來咁方便但想問邊到可以揀標題有「自营」0既手機?你圖中呢部顯示香港可以買就算係自營嗎?

翡翠宮

IgesroiViv 發表於 20-1-8 13:00
明白啦唔該晒原來咁方便但想問邊到可以揀標題有「自营」0既手機?你圖中呢部顯示香港可以買就算係自營 ...

啱啱答完另一位朋友
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23002647

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你可以用八達通app張Mastercard,要先上傳身份證升級O!epay plus,之後充值入O!epay賬號就用到張卡。要登記 ...

你好,想睇Nova 5T, 香港行貨2500。有冇類似推介,貪佢處理器快又唔貴,唔需要影相特別靚。

翡翠宮

blackberry 發表於 20-1-8 15:00
你好,想睇Nova 5T, 香港行貨2500。有冇類似推介,貪佢處理器快又唔貴,唔需要影相特別靚。
...

我覺得5T已經好全面,980cpu、40W快充、 NFC,又係行貨;除非話想玩内地交通卡、天際通,就要喺内地買。可以睇下榮耀V30系列,貴1千起,有埋雙5G,cpu又高一級。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lyh80115 發表於 20-1-8 17:44

我覺得5T已經好全面,980cpu、40W快充、 NFC,又係行貨;除 ...

V30係支唔支持香港制式同google play? 5T我仔用緊,好似幾好,所以我自己都想換,但華為太多款愈睇愈亂

翡翠宮

blackberry 發表於 20-1-9 00:21
V30係支唔支持香港制式同google play? 5T我仔用緊,好似幾好,所以我自己都想換,但華為太多款愈睇愈亂 ...

内地買要自己裝google,youtube、花粉俱樂部都有教學,不過而家内地華為、榮耀機似乎用唔到google pay手機支付。

唔想煩都係5T算,反正5G未普及,下一部買5G機都未遲;我呢啲喜歡試新嘢就傾向内地買,選擇多。

大宅

依家得返最後一部手機幫家人買

而我得一張本地visa卡, 咁我應該揀那個選項付款比錢較優惠呢?

翡翠宮

不可奉告 發表於 20-1-30 18:21

依家得返最後一部手機幫家人買

唔想搞太多咪用VISA卡

大宅

lyh80115 發表於 20-1-31 11:53
唔想搞太多咪用VISA卡

咁除咗要比信用銀行卡行手續費外, 咁匯率又會跟支付寶hk相同嗎?

翡翠宮

不可奉告 發表於 20-2-1 00:47
咁除咗要比信用銀行卡行手續費外, 咁匯率又會跟支付寶hk相同嗎?

匯率ok,VISA收多2%以上手續費;銀聯雙幣卡就無兌換、無手續費啦。

大宅

lyh80115 發表於 20-2-1 10:31
匯率ok,VISA收多2%以上手續費;銀聯雙幣卡就無兌換、無手續費啦。

咁最抵就係用國內銀行儲蓄卡付款吧!!

最後一問, JD派貨日期會推遲嗎?

翡翠宮

不可奉告 發表於 20-2-1 19:21
咁最抵就係用國內銀行儲蓄卡付款吧!!

最後一問, JD派貨日期會推遲嗎?

又未必,我最近用東亞VISA多,12倍積分,夠冚手續費有餘。

我今朝付款直送上公司,即管睇下幾時到

大宅

lyh80115 發表於 20-2-1 21:39
又未必,我最近用東亞VISA多,12倍積分,夠冚手續費有餘。

我今朝付款直送上公司,即管睇下幾時到 :wahah ...

師兄, 據你經驗, 我訂單還需要多等少天到沙田自提站呢?

翡翠宮

不可奉告 發表於 20-2-2 20:10
師兄, 據你經驗, 我訂單還需要多等少天到沙田自提站呢?

經驗3日到,但而家非常時期就好難講……

大宅

lyh80115 發表於 20-2-2 20:25
經驗3日到,但而家非常時期就好難講……

你講既3日, 希望可星期三可以派到件去自提站啦, 家人已經就快癲了,無智能電用[依家得部2G 手機用]

Anyway都總好過TB要2月10日定2月15日後後快遞至可恢復運作~

翡翠宮

不可奉告 發表於 20-2-2 20:51
你講既3日, 希望可星期三可以派到件去自提站啦, 家人已經就快癲了,無智能電用[依家得部2G 手機用]

An ...

到自取點未?我的今天送到,5日。

首頁

尾頁

跳至