時政擂台

跳至

首頁
23456...34

尾頁

大宅

2020勳章

syyysc 發表於 20-1-7 18:18
大陸D官無咁蠢,不上報是大罪,出了事官位不保。

上報同公佈是兩件事呀

大宅

2020勳章

月亮免 發表於 20-1-7 19:43
上報同公佈是兩件事呀

現在Wechat,朋友圈,哈哈……
不公佈可以嗎?
要明白,傷不了政治的,什麼也可以講,沒有不公佈的原因。

男爵府

2020勳章

syyysc 發表於 20-1-7 19:50
現在Wechat,朋友圈,哈哈……
不公佈可以嗎?
要明白,傷不了政治的,什麼也可以講,沒有不公佈的原因。

武漢市公安局下午透過官方微博「平安武漢」通報,8人在未經核實的情況下散佈、轉發謠言,已被公安機關傳喚處理。

wechat, 朋友圈內,發放未經官方核實消息,群主一樣會被追究

大宅

2020勳章

VenusSasa 發表於 20-1-7 18:34
依家網絡比當年好 之前冇微信 依家有微信 D人都會自己傳信息啦。唔可以咩都用之前來比較。
...

水晶宮

2020勳章

TJ040 發表於 20-1-7 18:18
佢地連醫生都會隊冧, 衞生常識識條鐵咩! 最好佢地自己圍威喂感染死q晒, 唔好黎香港
...

你咁樣講嘢

大宅

2020勳章

mlcbb 發表於 20-1-7 19:59
武漢市公安局下午透過官方微博「平安武漢」通報,8人在未經核實的情況下散佈、轉發謠言,已被公安機關傳喚 ...

謠言!武漢嘅做法。
香港太子站死了人,香港嘅做法,幾個月了,還有人傳緊

侯爵府

2020勳章 玩具勳章

Robinrobinrobin 發表於 20-1-7 17:06
消息封鎖啫

我都係甘話。成班井底之蛙上網都俾人限制,可以知幾多,真正死幾多佢知咩,死左都唔知咩事

大宅

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-7 16:31
好似唔識走去大陸其他地方咁嘅?

封鎖消息

大宅

2020勳章

saeba 發表於 20-1-7 16:44
你們想看看大陸人是怎麼評價的嗎?

建制派民建联约见中联办副主任何靖,要求每日发放武汉肺炎最新进展。

但我同時見到 大陸有人岀po 俾人拉 要刪post
如果冇經歷過Sars我都會信 但經歷過sars sorry
我真係覺得好唔可信

MarMic    發表於 20-1-8 16:53

大宅

2020勳章

syyysc 發表於 20-1-7 17:09
現時街上見最多帶口罩都是二三十歲嘅年青男女,年青力壯。到底係心理病,感冒,還是肺炎?
...

係自私 其實40 up嘅人應該最體會到Sars嘅影響力 點解唔做好保護 唔諗自己 都諗下身邊家人鄰居呀 就算係rumours 都小心一排 prepare for the worst 就算唔會死 都唔想病 入醫院囉

大宅

2020勳章

freshrose 發表於 20-1-7 19:10
你咁講野既...即使無病都可以帶口罩架,我屋企有個bb,我都怕自己病會傳染佢,生完仔之後我坐親交通工具都 ...

根本就係包拗頸 同我屋企人個老人家一樣 你唔帶fine 但你唔好嚟我屋企 我個小朋友病咗 甚至工人 病咗 都好煩 唔使你照顧安排 你梗係覺得唔好帶啦

男爵府

2020勳章

syyysc 發表於 20-1-7 20:53
謠言!武漢嘅做法。
香港太子站死了人,香港嘅做法,幾個月了,還有人傳緊
...

太子事件係實際見到,但細菌病毒見唔到,就算唔舒服都可以好多成因,唔驗根本唔知咩事,兩者唔可以比較。

不過,中國始終開發中,人民知識水平各有高低,十幾億每人每個訊息加2個字,成個版本已經唔同晒,又會制造不必要恐慌。

不過,人面對未知既細菌病毒,提高自己衛生意識,對己對人都係好事。

公爵府

2020勳章 2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

Robinrobinrobin 發表於 20-1-7 17:06
消息封鎖啫

唔俾你知咪咩事都無

所以要珍惜家在香港

大宅

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-7 16:31
好似唔識走去大陸其他地方咁嘅?

好明顯大陸無公怖啦,邊有可能得武漢同香港有

大宅

2020勳章

syyysc 發表於 20-1-7 18:18
大陸D官無咁蠢,不上報是大罪,出了事官位不保。

上報唔等於要公怖

男爵府

2020勳章

testher 發表於 20-1-7 21:52
好明顯大陸無公怖啦,邊有可能得武漢同香港有

到而家都無update 數字。
香港24 小時都幾宗不同原因肺炎/ 流感,好難相信5 號59 人,至今無新增個案,如果係以上面作風仲唔報喜不報憂?

大宅

2020勳章

cherron416 發表於 20-1-7 21:57
到而家都無update 數字。
香港24 小時都幾宗不同原因肺炎/ 流感,好難相信5 號59 人,至今無新增個案,如 ...

而家仲要話上面隔離要先俾錢, 咁無錢即係無得醫
如果係真就仲驚,唔醫唔隔離咪周圍傳染,唉!愈睇愈亂
希望香港把關好啲,情願俾人話驚死好過好似大陸咁一啲危機意識都無

男爵府

2020勳章

testher 發表於 20-1-7 22:03
而家仲要話上面隔離要先俾錢, 咁無錢即係無得醫
如果係真就仲驚,唔醫唔隔離咪周圍傳染,唉! ...

2日可以無消息,其實發展成點,真係上面先知

男爵府

2020勳章

syyysc 發表於 20-1-7 17:09
現時街上見最多帶口罩都是二三十歲嘅年青男女,年青力壯。到底係心理病,感冒,還是肺炎?
...

人地可能家中有小孩或老人,小孩或老人病左有排好

子爵府

2020勳章

MICMATL 發表於 20-1-7 17:39
有病戴口罩係負責任的表現,無病戴口罩嘅人總有佢自己嘅理由,唔怕一萬,我C6無病但一見人咳就自己戴上口 ...
有人帶口罩,即說明仲有人有衛生意識,好過人人政治“正確”, 而忽視了自身的健康。

首頁
23456...34

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊