時政擂台

跳至

首頁
34567...34

尾頁

水晶宮

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

預防勝於治療,我搭車人多地方都會戴口罩,免得出事時仲麻煩

大宅

2020勳章

syyysc 發表於 20-1-7 17:36
地鐵、巴士、小巴、室內帶口罩自保可以講通。大路大街,路人不多,風和日麗,就……
...

咁都要管?

男爵府

2020勳章

chilam726 發表於 20-1-7 17:36
正常嘅人都會好好保護好自己, 街上太多自私嘅人, 病都唔帶口罩

呢個真,特別係大年紀果批,咳到呢點都唔肯帶返個口罩,都算,最起碼掩住個口都唔識真係好自私

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

你呢個問題我都有諗過,或是香港人經歷過沙士,怕了,所以才這樣驚慌嘅。

珍珠宮

2020勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

香港已有確診武漢肺炎啦?

複式洋房

2020勳章

1998Ruby1998 發表於 20-1-7 18:24
當年就係低估 SARS 威力,內地政府冇及時通報世衛,導致大規模疫情。

前車之鑑,不得不提早防範。

我仔補習老師讀醫護,佢都提我帶口罩出去,小心啲,佢個樣好似會好嚴重咁

男爵府

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-7 19:08
所以中大開學,好多大陸生返學見到人戴口罩仲以為同反送中有關,佢哋直頭唔知武漢呢單嘢
...

點會唔知呀,人民日報係最先發放消息出嚟架

別墅

以為經歷過沙士,香港人會更有意識去戴口罩保護自己保護別人
點知呢幾日喺街既時候見到只有好少人戴口罩
而戴口罩既大部份都係較年輕既一族
我自己都有戴口罩,但唔止一次,我俾一d年紀較大既人掘
亦都試過俾大叔專登對住我咳
唔知呢d人咩心態
唔知關唔關小朋友時代聽過婆婆輩既人之間既傳說事: 自己病,傳咗俾人自己就會好返

別墅

就算當呢期既病菌只係一種”傳染力較高既感冒菌”,點解唔戴口罩?
點解要吸人哋既菌?點解要人吸你既菌?
點解要冒一個險去帶住嗰d菌返屋企返公司? 屋企人同同事既健康唔關自己事?

國家/政府既醫療技術可能越嚟越強,但唔代表你本人既抵抗力會越嚟越強

無論你咩年紀咩政治立場都好,相信你都會聽過: 預防勝於治療

TRUBIMA    發表於 20-1-8 09:30
bopomofo2405    發表於 20-1-8 08:48

水晶宮

2020勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

香港未爆發沙士前,個個都唔識戴口罩,就算咳到傻都一樣照唔戴口罩,在公共交通工具上照咳照打噴嚏。

出現過沙士之後,見到坐隔離果個咳兩聲,好多人即刻係手袋取個口罩出來戴。出現過沙士後,個個都醒覺晒,連沖廁所都多左人識得蓋上後才沖。

講真,預防勝於治療,總之小心為上,注意衛生。

大宅

2020勳章

康媽 發表於 20-1-7 19:16
帶口罩好正常,心理上點都會怕,今日坐隔離個阿伯咳左幾聲,我都即刻行開
...

我都係今日有人咳 我都行開左
呢D時期好敏感
自己帶定口罩感覺安心d

子爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 親子王國15週年勳章

Bevismama2020 發表於 20-1-8 00:14
我仔補習老師讀醫護,佢都提我帶口罩出去,小心啲,佢個樣好似會好嚴重咁
...

今次咁多案例原因不明,唔可以鬆懈,尤其見過 SARS 有幾恐怖。香港以已經有好幾個患者,男女老幼,去完武漢就已經出症狀。

複式洋房

2020勳章

1998Ruby1998 發表於 20-1-8 00:56
今次咁多案例原因不明,唔可以鬆懈,尤其見過 SARS 有幾恐怖。香港以已經有好幾個患者,男女老幼,去完武 ...

最慘咳嘅又唔帶,係咁咳,好想爆佢

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

syyysc 發表於 20-1-7 19:50
現在Wechat,朋友圈,哈哈……
不公佈可以嗎?
要明白,傷不了政治的,什麼也可以講,沒有不公佈的原因。

你咁講証明你唔多了解國內政策

子爵府

Bevismama2020 發表於 20-1-8 01:09
最慘咳嘅又唔帶,係咁咳,好想爆佢

外國就係咁,咳到甩肺都唔肯戴口罩又唔食藥,等自然好。藥房都唔多見有口罩買。

大宅

2020勳章

babynetnet 發表於 20-1-8 01:10
你咁講証明你唔多了解國內政策

難道你又了解?

水晶宮

2020勳章 好媽媽勳章

syyysc 發表於 20-1-7 18:18
大陸D官無咁蠢,不上報是大罪,出了事官位不保。
會報告!⋯⋯但數量會打折。

大宅

2020勳章

Yuki_Yeung 發表於 20-1-7 17:54
個人選擇,又影響唔到人,其實戴個口罩都要諗佢哋咩原因?當年sars時,d人出門戴口罩,你又有冇質疑佢哋係 ...

帶口罩其實好平常,硬係有d人鐘意加入自己諗法去睇人,香港空氣咁差,就算吾係沙士帶口罩都好普遍,又吾影響到人,又吾想人地有病影響到我,所以我會帶。

複式洋房

2020勳章

1998Ruby1998 發表於 20-1-8 01:11
外國就係咁,咳到甩肺都唔肯戴口罩又唔食藥,等自然好。藥房都唔多見有口罩買。
...

外國空氣好地方大,大佬係小巴,係咁咳算點,好多人係咁,無良心

子爵府

Bevismama2020 發表於 20-1-8 01:22
外國空氣好地方大,大佬係小巴,係咁咳算點,好多人係咁,無良心

都唔係架,一個班房,五六個人不斷輪流咳同流鼻涕,簡直係細菌集中營,最弊佢地係病完又病,身體差啲都頂唔順。

反而真係班入門所有亞洲面孔都唔會病,有病都肯帶口罩食藥。

首頁
34567...34

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊