0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

各位JM,有冇1個月BB咩帶好介紹,我個B唔鐘意坐車仔,鐘意人抱,但有時一個人帶BB唔方便,所以要買咩帶。
MandyLauBB 發表於 20-1-7 17:47
各位JM,有冇1個月BB咩帶好介紹,我個B唔鐘意坐車仔,鐘意人抱,但有時一個人帶BB唔方便,所以要買咩帶。
...

Hello MandyLauBB,初生BB比較建議用橫抱式揹帶,到3至4個月大頸仔硬淨D就可轉用直立式揹帶,選購時媽媽可留意有冇足夠承托到BB頸部,最好係透氣度高、易清洗、帶嘅長度可調節。媽媽用揹帶唔好連續使用超過一小時,避免引致腰背勞損,如果外出時間長,都俾自己有休息時間或帶埋車仔做後備。BB坐車仔時,有冇試過墊塊有BB氣味的毛巾呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

水晶宮

MandyLauBB 發表於 20-1-7 17:47
...

我用 Ergobaby 360,滿月左右開始用。我一湊二,BB滿月就日日出街,揹帶好重要。初生都可以用,視乎型號睇需唔需要加初生墊。另外 Baby Tula 香港唔興但外國幾多好評,甚至話比 Ergobaby 更適合嬌小媽媽。
回覆 EstrellaDamm 的帖子

Hi EstrellaDammz, 係呀,每個媽人身型有唔同, 購買揹帶時有得試身,揀返適合自己體型都好緊要架!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至