自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

伯爵府

vlnz 發表於 20-1-7 23:30
其實你地好好,可以同舅父母他們時常飯局,
應該感情也不錯吧.
我估計你經濟能力也不差,
有時真係表面風光。人地睇係有車有樓有工人,個女又會學下野咁,但我地正係那班乜嘢福利都拎唔到,稅就有份交,加人工又唔加得多,物價又係咁升,生活質素越來越下降

公爵府

你要同你阿爸講, 次次都我俾, 搵次你俾都得掛, 到佢俾時, 佢就知肉赤了.
看來你亞爸都是想食窮你了.
你都可以直接同你阿爸講, 無錢. 個個月食幾千, 真係赤死人!

水晶宮

厚多士 發表於 20-1-8 00:35
有時真係表面風光。人地睇係有車有樓有工人,個女又會學下野咁,但我地正係那班乜嘢福利都拎唔到,稅就有份 ...

你真係要出聲,否則會爆煲,因你呢個問題永遠都會存在。

伯爵府

andywmama 發表於 20-1-7 21:04
你舅父有無兒女?
咁一餐飯佢要夾比幾多人錢?
佢就係無仔女,所以只要夾兩個人。我D舅父同阿姨多數冇仔女,只有一個阿姨有仔女,但佢D仔女已經出來工作,自己俾自己嗰份。總之得我一個要俾四份,仲要阿公阿婆的錢係除埋人頭咁計,所以俾四份亦代表夾阿公阿婆那份是最多。

男爵府

厚多士 發表於 20-1-8 00:56
佢就係無仔女,所以只要夾兩個人。我D舅父同阿姨多數冇仔女,只有一個阿姨有仔女,但佢D仔女已經出來工作, ...

你都好啲,佢哋冇仔女或者得一個自己比返自己個份,我大姑奶有2個已出身仔,姑仔有3個仔讀緊大學,我得1位初小,通常食嘢都人頭600蚊到, 都係除家庭, 有一次用帶個拍拖一年女朋友出嚟添( 讀大學期間) , 而家散咗啦

男爵府

直接和佢講自己困難,無錢,真係唔可以個個月咁用錢,唔好意思,否則,如果真係要等埋你,那就過多一兩個月才再聚吧!

伯爵府

Yeelim 發表於 20-1-8 00:39
你要同你阿爸講, 次次都我俾, 搵次你俾都得掛, 到佢俾時, 佢就知肉赤了.
看來你亞爸都是想食窮你了.
你都 ...
有時都幾心噏,見好多朋友的父母都好為仔女著想,我爸就當仔女係投資的人,細個俾最低成本,仔女大左就覺得要回報的人。
我爸係嗰D要去好的餐廳,唔貴唔叫的人,你話唔好叫咁貴,佢會講就住就住有乜癮呀!如果同佢去据扒,佢一定會選最貴那一款牛扒⋯⋯
有時帶佢去D普通餐廳,佢又會話阿女你好耐冇帶過我食好野了。
我其實都盡量疏遠佢,但佢老了你又唔可以完全唔理佢

伯爵府

我媽都係有太食大
可能以前細個冇錢
所以我好耐冇加家用比佢
因為要預同佢食好野,旅行
老咗享福
我平時慳自己

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

c6果邊冇得推
我呢邊如果係成家族果隻食飯, 我已經冇去幾年, 因為唔只要比父母, 仲有要夾埋啲未返工既幾個表弟妹, 最大年紀既長輩(姑媽, 姨媽之類), 4個大人比左over 2千幾蚊, 我寧願自己一家食豪啲算

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

難為咗樓主!

寶石宮

2024年龍年勳章

厚多士 發表於 20-1-7 20:48
差唔多個個月都有飯局,大時大節當然走唔甩,長老生日又要聚。我舅父係搞手,佢兩公婆有長俸有樓收租當然un ...

幸福可以好簡單

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 厚多士 的帖子

坦白同佢地講經濟負擔重,唔想出席咁多同埋唔想食得咁貴

子爵府

BGCOME08 發表於 20-1-7 21:11
舅父舅母我唔會理佢,唔出席。大時大節ok,個個月我就唔會應酬佢。狠心D唔去開幾次,就唔會再預你。

BTW, ...

我覺得呢啲好明顯搵笨, 1家十口仲家庭計好唔好意思? 我有時帶個女同我屋企人食飯我都會開口講我女果份自己比返, 有時食太貴又冇理由次次都要家姐細佬妹share 埋個女果份, 不過次次我家姐佢地都話唔洗, 我覺得互相尊重先係真家人

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 20-1-7 21:16
其實連你爸爸都本住食窮你既心態
難怪你舅父舅母都咁
你舅父舅母好大機會睇你爸頭

長輩多數唔比錢,當然愈多聚會愈好。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

fishfish121 發表於 20-1-8 08:32
我覺得呢啲好明顯搵笨, 1家十口仲家庭計好唔好意思? 我有時帶個女同我屋企人食飯我都會開口講我女果份自己 ...

家庭收入少,人口多的,多數搵人笨,提議除家庭。著數歸自己。

男爵府

厚多士 發表於 20-1-8 01:07
有時都幾心噏,見好多朋友的父母都好為仔女著想,我爸就當仔女係投資的人,細個俾最低成本,仔女大左就覺得 ...

明白你感受

子爵府

回覆樓主:

直接同上一輩講,你地比埋我份就ok.
上一代,總是沒付出就求回報。中國人就係咁。自己唔使比錢就會不停要求要享受。我見所有長老都係咁。

公爵府

2024年龍年勳章

我ㄧ定會坦白會講多開支,負擔重,唔可以食咁貴。

水晶宮

畀面勳章

SARIDON 發表於 20-1-7 20:55
我會好老實咁講出聲,無錢,比唔起,一個月最多一餐,多就唔好預我。。
...

一個月一次真係唔掂,一年2,3次就無所謂

男爵府

回覆樓主:

咪直接講唔去, 最work藉口細路發燒,我d親戚成日都用呢招

首頁
45678...13

尾頁

跳至