自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Catcatlove 發表於 20-1-7 21:34
原來大家都咁“寛桌”
呢個係衞生問題, 唔係慳家時候!!!!!!!!!!!!!!

水晶宮

一日唔只一個啦!點樣可以一個帶幾多日呀?!

水晶宮

原來大家都咁“寛桌”

唔係呱......

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

武漢肺炎陰影下,不少市民戴上近期流行的黑色棉質口罩,中文大學醫學院呼吸系統學講座教授許樹昌指出,病人在咳嗽或打噴嚏時可透過飛沫傳播病毒,一般外科口罩可阻隔95%飛沫,有效預防流感病毒及冠狀病毒,棉口罩阻隔功能較低,容易污染,病毒會吸進口罩內,如帶回家清洗更會污染其他衣物。
許指出,呼吸道傳染病如流感、副流感、鼻病毒、肺炎球菌及冠狀病毒等,都是透過飛沫傳播,市民乘搭公共交通工具戴上外科口罩已可預防染病,如乘車到辦公室後便應將口罩棄掉,更換新的口罩,如口罩被沾濕或污糟,阻隔飛沫的功能會減低,應要更換,每日宜換幾個。

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

一日兩個

大宅

回覆樓主:

吓 .....幾多日.....

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-1-7 21:32
一個口罩用幾個鐘架咋
有d人就係覺得嘥,一個用幾日,但無唸過如果一開始就有菌,幾日時間breed左幾 ...

係,如果一個口罩用幾日,假如有病毒沾染了口罩,分分鐘病毒跟著口罩幾日,仲衰過唔戴。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

平平常常 發表於 20-1-7 21:52
係,如果一個口罩用幾日,假如有病毒沾染了口罩,分分鐘病毒跟著口罩幾日,仲衰過唔戴。
...

但戴果個會批評人地唔戴,其實最唔衛生果個係佢 (認真,唔臭架咩?)

象牙宮

回覆樓主:

我係1日1個咋

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Catcatlove 發表於 20-1-7 21:18
如果淨係反工放工戴就用掉好似嘥啲

應該問1日用幾隻口罩

珍珠宮

一日或者要用兩個,唔會用超過一日。

子爵府

我見有啲人會除落嚟接埋一陣再用
其實咁樣已經冇用,除咗落嚟就應該換過新

男爵府

一日最少用幾個
即棄口罩醫生話每3-4小時需要換一個
否則用全日仲多菌

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

一個口罩用幾個鐘左右,一日起碼用3-4個,病會換得頻密d....

男爵府

正常三個鐘要換

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你應該問,一日用幾多個口罩
我一日用兩至三個

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

原來大家都咁“寛桌”

唔係闊綽既問題,而係一個口罩最多只能帶幾個鐘,濕左就冇功效,而且,如果係個口罩沾到細菌,你除咗又帶返,咪即係玩自己!呢啲高危日子就唔好慳喇,小心因小失大

子爵府

原來大家都咁“寛桌”

基本衛生

珍珠宮

waiting046 發表於 20-1-7 21:24
一日用兩三個, 如果自己病仲換得密.

X2

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-1-7 21:55
但戴果個會批評人地唔戴,其實最唔衛生果個係佢 (認真,唔臭架咩?)
...

其實就算有戴口罩,一天之內都需要因應情況判斷是否需要早些更換新口罩。一旦覺得口罩受到污染(沾上細菌或者病毒)的機會比較高,就應該更換。否則等於在口罩「加料」,局住自己盡快吸入污染物質。

首頁
12345...8

尾頁

跳至