論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章

我工人差不多做了一年,
佢聖誕節已經放咗十幾日假返印尼,啱啱1號先返嚟。
但e加佢阿媽突然間昏迷入院,
又想放兩星期假返印尼,但係佢之前已經爭我八日假了
而家佢又冇錢買機票,即係我要借錢俾佢。咁其實係咪可以拒絕工人又放假?
萬一借了她又不返來咁點?

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

回覆 尼加拉伯爵 的帖子

可以拒絕,但你要有後著佢會玩嘢
如果俾佢放,要佢no Pay,同埋自己搵錢買機票,否則佢唔返,你咩都無得追,仲舌凸

子爵府

2020勳章

回覆 HOPEFORBB 的帖子

No pay + 無錢買機票,佢就返吾到 但見到佢喊哂 ... 唉 ! 攪到我心都煩 (我哋要返工返學)

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 BK Milk勳章

尼加拉伯爵 發表於 20-1-7 22:25
回覆 HOPEFORBB 的帖子

No pay + 無錢買機票,佢就返吾到 但見到佢喊哂 ... 唉 ! 攪到我心都煩 (我哋要 ...
搵agent 幫手?

又或者提早解約?

子爵府

2020勳章

wmkcnw 發表於 20-1-8 00:31
搵agent 幫手?

又或者提早解約?

Agent 話最好再傾傾, e加呢個工人都ok , 我哋都諗住繼續續約用佢,但係就咁啱遇到佢阿媽唔舒服

複式洋房

做僱主係好慘, 個工人放左返去又怕佢唔返。唔放佢, 又怕佢以後冇心機做。不過, 若果係我, 我會放佢, 就算不放, 日日云遊都係死, 不過機票一定要佢自己買, 費事蝕多張機票

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

工人媽媽咩病?因為需要可能照顧不止10日, 未來回港,媽媽又轉差,又返去的机会有几大?

子爵府

2020勳章

ko__mami 發表於 20-1-8 11:23

做僱主係好慘, 個工人放左返去又怕佢唔返。唔放佢, 又怕佢以後冇心機做。不過, 若 ...

我今朝出門口返工前已同工人講要放無薪假,機票要自己比 (我最多借住小小比佢) , 佢答e加都吾知點 ..

子爵府

2020勳章

tongminnie 發表於 20-1-8 13:32

工人媽媽咩病?因為需要可能照顧不止10日, 未來回港,媽媽又轉差,又返去的机会 ...

佢開個視像我睇(佢家姐細佬在旁)佢媽媽系咁瞓 ... 一直吾醒,佢上星期聖誕回印尼仲好地地,可能突然中風 。

子爵府

尼加拉伯爵 發表於 20-1-8 06:49
Agent 話最好再傾傾, e加呢個工人都ok , 我哋都諗住繼續續約用佢,但係就咁啱遇到佢阿媽唔舒服
...
我工人之前阿爸有事,我借糧俾佢寄回鄉找親友幫忙照顧。

你勸佢找親友先照顧一下。一來佢都需要錢寄回鄉,二來佢回鄉要洗好多錢。不如留在香港工作,多點錢俾阿媽醫病。

仲有,有些jm試過俾工人呃,其實佢找借口想你炒佢,佢就跳工。

子爵府

2020勳章

wmkcnw 發表於 20-1-8 20:30
我工人之前阿爸有事,我借糧俾佢寄回鄉找親友幫忙照顧。

你勸佢找親友先照顧一下。一來佢都需要錢寄回鄉, ...

系呀! 佢無錢真係乜都做唔到。
所以我e加都唔會借糧比佢買機票返印尼。費事佢吾返來香港。
但另方面,萬一佢阿媽真的走了,睇怕真係要借糧比佢回鄉奔喪

子爵府

尼加拉伯爵 發表於 20-1-8 20:47
但另方面,萬 ...
借糧就免了。頂多幫佢買張機票回印尼。
如果佢不回來,就算了。

子爵府

2019新春慶豚圓

尼加拉伯爵 發表於 20-1-8 20:47
但另方面,萬 ...

香港咁多財仔,佢哋借錢好易,唔需要你借俾佢

保護自己先,諗定contingency plan , 如果工人一走了之,你可以點做

工人只會顧自己,佢打份工啫!
工人真係要回鄉就no pay leave 加佢自己買機票,加簽定幾月幾日no show, 無論任何原因,當工人主動辭職處理

唔好怕難開口,你真係揾佢唔到時,你就煩!

子爵府

2020勳章

細姐姐 發表於 20-1-8 23:26
香港咁多財仔,佢哋借錢好易,唔需要你借俾佢

保護自己先,諗定contingency plan , 如果工人一走了之,你 ...

知道 ,謝謝提醒我要白紙黑字寫明 ,否則我會漏咗

珊瑚宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你不如豪張機票比佢, 比一個月炒佢。 工人都係想咁。

佢而家咁, 分分鐘可失蹤, 小心佢偷野。

大宅

2020勳章

尼加拉伯爵 發表於 20-1-8 06:49
...

有d 嘢一世 果一千幾百 做一次好人啦 日日對住佢喊都無意思

大宅

2020勳章

佢想借幾多啊

子爵府

2020勳章

Diosmio 發表於 20-1-13 22:03
佢想借幾多啊

工人媽媽已走了,工人話佢媽媽舒服瞓覺。我上星期比咗小小錢比佢寄番印尼。而佢都正常工作沒什麼.

大宅

2020勳章

rip 我爸從細在外工作

我自己都好理解一人在外讀書的感覺
我琴晚同老公鬧交 我想教違規宣傳內容已被系統自動屏蔽 俾姐姐睇菲律賓台 老公話toomuch 但佢自己返工都玩電話啦 點解咁harsh 對人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊