懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近愈來愈放肆! 辣野!炸野! 凍野通通都食!
完全失控! 戒唔到口!
已經比老公鬧左無數次!
但我真係忍五到口! 每次都破戒照食,
我都怕出事.....

複式洋房

TseU 發表於 20-1-8 00:18
完全失控! 戒唔到口!
已經比老公鬧左無數次!

Haha ~同你一樣我都食齊曬,仲要比大肚前更想食辣野。。。盡量介囉^ ^

水晶宮

完全失控! 戒唔到口!
已經比老公鬧左無數次!

出咩事?食辣嘢唔會對BB有咩影響。最多傷你自己胃啫。

我兩次大肚初期因為胃口變,都成日食辣嘢同炸嘢。適量食冇問題。

凍嘢前題係要衞生就可以。你係指咩凍嘢?

大宅

辣野對B應該OK

複式洋房

完全失控! 戒唔到口!
已經比老公鬧左無數次!

我喪食喎,唔炸唔辣唔酸無胃口,乜都食唔到。但刺身、咖啡因就介得好徹底。

大宅

完全失控! 戒唔到口!
已經比老公鬧左無數次!

你真係要戒了,都係+個月, bb出來皮膚靚靚乜都值啦

大宅

回覆 TseU 的帖子

噚日食左包粟一燒, 我唔係鍾意食辣野, 都有每個月食下一次辣野, 凍飲我戒左好多D, 懷孕都飲過一兩次少冰珍珠奶, 快樂媽媽都好重要, 呢兩三個月我都有時想食公仔麵, 有得食咪食下囉, 我大概上都食得好健康, 檢查BB正常發育就OK

洋房

文星 發表於 20-1-8 11:25
你真係要戒了,都係+個月, bb出來皮膚靚靚乜都值啦

我都中意食酸辣嘢吖。。食左好舒服唔會嘔。。辣嘢真係會對BB皮膚唔好架??

複式洋房

CeliaKk 發表於 20-1-8 11:55
我都中意食酸辣嘢吖。。食左好舒服唔會嘔。。辣嘢真係會對BB皮膚唔好架??
...

在我而言,食辣野同bb 皮膚無關係。佗兩個仔嗰時,都有經常食辣食炸。第一個皮膚麻麻,有濕疹。第二個皮膚勁好,又白又滑。

複式洋房

yan1008 發表於 20-1-8 11:39
回覆 TseU 的帖子

噚日食左包粟一燒, 我唔係鍾意食辣野, 都有每個月食下一次辣野, 凍飲我戒左好多D, 懷孕 ...

我早幾日都忍唔到食左熱浪 >"<\\\

大宅

完全失控! 戒唔到口!
已經比老公鬧左無數次!

你上衛生署睇吓孕婦飲食,完全冇你講嘅嘢,只係需要戒酒、魚生、深海魚、軟雪糕、軟芝士、未熟食物 etc.

男爵府

我諗應該冇乜所謂好多人都唔戒

大宅

回覆 smiletkl 的帖子

我每個月都有食一次一兩片魚生, 當然係去信得過嘅餐廳食, set lunch總有壽司, 已經分左D比同事. 聖誕去左台北玩, 陪大女食左兩次軟雪糕. 無事係好彩, 有事媽媽都應該為自己為食而負責任.

別墅

完全失控! 戒唔到口!
已經比老公鬧左無數次!

食辣野真係好正,譚仔,酸辣粉,口水雞
諗起都流口水
有陣時d fd唔比我食!我老公都唔比我食
我有時會偷雞去食

水晶宮

回覆樓主:

我頭三個月都係咁食

複式洋房

我又係無辣不歡,醫生話有時可能係我地身體需要呢種野所以想食。我照食,不過有時會由大辣變小辣,得閒飲下小小涼茶 鄧番暈佢甘&#128514;&#128514;&#128514;&#128514;&#128514;&#128514;&#128514;&#128514;

水晶宮

CeliaKk 發表於 20-1-8 11:55
...

根本冇關係。

男爵府

完全失控! 戒唔到口!
已經比老公鬧左無數次!

其實我都成日食, 我以前譚仔食中辣,有咗之後就食少辣, 第一胎皮膚都好好, 而家第二胎真係無辣不歡, 未驗到孕嗰一個星期食咗幾日譚仔雲桂香酸辣粉 , 口味變到好想食酸辣野,控制唔到

別墅

我都係照食辣

男爵府

西醫角度,辣、炸同凍野都食得,凍要無冰、密封包裝(即如紙包/罐裝飲品)、無菌就食得。我大肚全部有照食,bb皮膚白滑。
有朋友跟中醫勁戒口反而個b濕疹好嚴重。
你可以自己判斷跟邊套飲食,你老公唔該出少句聲,更唔應該鬧你囉!

首頁

尾頁

跳至