自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kakakwok716 發表於 20-1-18 15:54
我有段時間都係咁,冇啦啦勁痕,訓覺都r 到醒,痕到訓唔到
之後我上網搵方法
沖涼液買支燕麥成份沐浴露

thank you,
但身上的紅點點(芝麻頭般大小,胸下,肚腩位置……怎樣退?
我情況似: "似退不退"(冇傷口)
有冇人可分享???
會否不退?好困擾

複式洋房

濕疹冇得醫,要不斷擦藥膏,我小朋友都有,之前仲抓到出水,最緊要唔好查有類固醇嘅嘢,如果唔係嘅話會越擦越衰,我用開嘅有兩隻都好好用,comvita and hope’s relief, 小朋友同大肚婆都啱用,希望可以幫到大家,沖涼嘅時候會用la Roche posay,超保濕,都唔會過敏,同埋會冇咁痕,因為我已經試咗好多好多唔同牌子嘅嘢暫時覺得呢幾個都好好用

侯爵府

chloeqq 發表於 20-1-18 21:49
濕疹冇得醫,要不斷擦藥膏,我小朋友都有,之前仲抓到出水,最緊要唔好查有類固醇嘅嘢,如果唔係嘅話會越擦 ...

i want cry after read your wrote here!

複式洋房

朱古力包包 發表於 20-1-18 23:26
i want cry after read your wrote here!
...

因爲自己小朋友係咁,試左好多野,曬咗好多錢睇咗好多醫生,都係咁.......嗰陣時真係好慘,小朋友一達達咁,見到佢都好辛苦.......所以以上都係經驗之談,可能未必人人有效,但係一定要試吓,唔試就唔知有冇效!!!!同埋最好搵代購買,因為而家香港藥房都知止係真貨定假貨,因為啲貨都係比大陸人買,之前睇新聞話檢獲幾十萬件假貨!!!!

複式洋房

朱古力包包 發表於 20-1-9 16:01
我直覺上感到吃過類固醇後皮膚薄咗!!
唔知我係咪心理上敏感!!
...

千祈唔好用類固醇嘅嘢,皮膚真係會薄左同埋會有黑色素沉澱!!!

侯爵府

chloeqq 發表於 20-1-19 14:17
因爲自己小朋友係咁,試左好多野,曬咗好多錢睇咗好 ...

1部分藥房係正貨……1部份係水貨
Watsons, Mannings,Aeon係正貨
but price貴D

侯爵府

chloeqq 發表於 20-1-19 14:31
千祈唔好用類固醇嘅嘢,皮膚真係會薄左同埋會有黑色素沉澱!!!

Thank you, 我現在用最簡單的:
sweet almond oil, lotion直情冇用!!

複式洋房

朱古力包包 發表於 20-1-12 13:24
"粗yim" 同 死海"yim" 有乜分別?

有好大分別,粗yim,喺大海提取嘅鹽,大海可能仲會有啲微生物嗰啲,但係死海鹽係一個地方,我唔鬼記得左咩地方,但係嗰個地方嘅鹽水,係完全冇微生物,因為鹽分太高,只有豐富嘅礦物質

侯爵府

chloeqq 發表於 20-1-19 14:40
有好大分別,粗yim,喺大海提取嘅鹽,大海可能仲會有啲微生物嗰啲,但係死海鹽係一個地方,我唔鬼記得左咩 ...

我未買死海"yim", 因已用太多錢hk50,000(Oct 上年直到現在)
不敢亂用錢,衹想此病快好!!

複式洋房

朱古力包包 發表於 20-1-19 14:33
1部分藥房係正貨……1部份係水貨
Watsons, Mannings,Aeon係正貨
but price貴D

係丫,好貴,所以我而家搵代購幫我買,又平又係正貨,又唔使俾人呃,又可以慳返啲錢,又好人,同埋呢如果你覺得痕嘅時候,係屋企嘅話用風筒或者暖風機吹吹,最好查完cream之後先吹,因為會有少少乾,唔好用手坳,吹一吹就唔覺得痕

侯爵府

chloeqq 發表於 20-1-19 14:46
係丫,好貴,所以我而家搵代購幫我買,又平又係正貨,又唔使俾人呃,又可以慳返啲錢,又好人,同埋呢如果 ...

Thank you,
in fact 我睇中西E都驚比人呃!!

侯爵府

朱古力包包 發表於 20-1-19 15:25
Thank you,

有冇人試過Young Living 的sulfurzyme?
唔知對濕疹一有冇幫助! 有人告知訴我有幫助。
成5百多元/瓶!!唔平
有冇人試過work ma?

複式洋房

朱古力包包 發表於 20-1-19 15:25
Thank you,

係架,我都睇咗好多次,曬咗好多錢,都唔係好得

侯爵府

chloeqq 發表於 20-1-19 16:00
係架,我都睇咗好多次,曬咗好多錢,都唔係好得

睇咗幾耐!?
中E or
西E?
我有曾經怕D中西E maybe拖症(陰險D諗)
但睇得又應該信佢

複式洋房

朱古力包包 發表於 20-1-19 16:35
睇咗幾耐!?
中E or
西E?

我主要都係睇中醫,差唔多一年調理身體同埋免疫系統,但係有陣時睇完所有濕疹嘅嘢都發晒出黎,有時仲難受,所以之後都冇睇,不過如果你話調理身體嘅話我覺得你可以keep住睇,因為中醫係慢慢幫你,但係我覺得而家如果你既情況,就算睇中醫都好,都要搵啲嘢搽咗先,因為皮膚係自己嘅,舒緩一下,最緊要都唔好俾色素沉澱,唔好用手坳,如果唔係到時就一達達,唔靚。同埋要成日保持良好心態,唔好諗黎諗去,放鬆一下放空一下,因為有陣時可能壓力都有關。同埋乜都要試一試,因為就算係我介紹嗰幾隻都唔係人人有效,有陣時真係要慢慢搵自己啱嘅產品同醫生,希望你快啲好啦

侯爵府

chloeqq 發表於 20-1-19 18:59
我主要都係睇中醫,差唔多一年調理身體同埋免疫系統,但係有陣時睇完所有濕疹嘅嘢都發晒出黎,有時仲難受 ...

明! 1 year day day eat 中藥?
我而家個中E(第3個)衹食了2個week藥,有D反覆。
我有問我中E,佢同我講2個情况:
發曬出來同不發曬出來也可E好。
我都會怕比中,西E呃!!

侯爵府

我主要都係睇中醫,差唔多一年調理身體同埋免疫系統,但係有陣時睇完所有濕疹嘅嘢都發晒出黎,有時仲難受 ...

壓力絕對有関,例如我之前考試……
工作壓力,etc!
"發曬出嚟"~你中E之前有告訴你吃完藥會咁嘅情況定冇講???(emoji)

侯爵府

睇1年我怕我會破產如果唔好gei
話!

複式洋房

朱古力包包 發表於 20-1-19 20:11
明! 1 year day day eat 中藥?
我而家個中E(第3個)衹食了2個week藥,有D反覆。
我有問我中E,佢同我講2個 ...

差唔多,但係因為工作忙同埋懶,無日日食~嗰時都成日有啲反覆,點都唔會醫好,只不過係緩和你嘅病狀,同調理你嘅身體,唔唔好信話e得好,你睇吓Sammi就知,做明星咁有錢都e唔好,佢都係有時食啲野調理同都好反覆,有時候都會嚴重返

複式洋房

朱古力包包 發表於 20-1-19 20:24
睇1年我怕我會破產如果唔好gei
話! :thin ...

所以你唔好抱住會e得好嘅心態,而係調理身體

首頁

尾頁

跳至