論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友已大,工人無乜嘢做嘢,做嘢天麻麻,早幾日同佢斷約。工人問我可否幫佢寫封信,斷續係因為我財政問題,等佢可以留喺香港唔洗14日內返菲律賓。佢個人唔太差,其實都想幫佢,但咁樣寫法對我有乜嘢影響?會唔會好煩,thanks

男爵府

momokeikei 發表於 20-1-8 10:46
小朋友已大,工人無乜嘢做嘢,做嘢天麻麻,早幾日同佢斷約。工人問我可否幫佢寫封信,斷續係因為我財政問題 ...

如果你半年至一年內一定唔再請外傭就放心幫吓工人,我前後分別請的兩位菲都係有封前僱主這個原因的信!

大宅

e25choi 發表於 20-1-8 12:57
如果你半年至一年內一定唔再請外傭就放心幫吓工人,我前後分別請的兩位菲都係有封前僱主這個原因的信!
...

咁你嗰兩個 helper 好唔好
我最近見左一個,前僱主做一年,前前僱主六年
前僱主寫左 ref letter 比佢

男爵府

kmomok 發表於 20-1-8 15:24
咁你嗰兩個 helper 好唔好
我最近見左一個,前僱主做一年,前前僱主六年
前僱主寫左 ref letter 比佢

第一個超好,請佢時佢只有26歲,第一次來香港做咗3個月就比人斷約,佢好有家教,只可惜佢做咗4年就話唔做,話要返去計劃生B,其實做滿2年時已出聲話

唔續約要

返去結婚及留底半年,我兩公婆只用了10分鐘就決定比佢放半年假,好彩呀女考完試無咩壓力,放學後及暑假又好彩申請到有社區中心托管,咁先過咗半年。

第二個暫時做咗8個多月,第一次來香港做咗1年3個月就比人斷約,之前一直係家庭主婦,媽媽性格,佢有11歲仔及15歲女,所以好易知我女的行徑,佢會用媽媽角度教我女,我女有時都同我反映第一個工人好似家中多咗姐姐同佢玩,第二個工人好似家中多咗媽媽管佢。

當然你要我比較邊個好,我一定係話第一個(大家都經歷過初戀感覺,初戀永遠是難忘的)

請個好工人真係難過小一入學大抽獎

複式洋房

小朋友已大,工人無乜嘢做嘢,做嘢天麻麻,早幾日同佢斷約。工人問我可否幫佢寫封信,斷續係因為我財政問題 ...

請問幫左你打工幾耐?唔太差?即系都唔算得上好?

侯爵府

其實點解唔比佢完約。。。

男爵府

e25choi 發表於 20-1-8 12:57
...

好啦咁我幫下佢,thanks

男爵府

wendy1224 發表於 20-1-11 00:49
請問幫左你打工幾耐?唔太差?即系都唔算得上好?

做第三年啦。佢人品100分,唔貪唔偷唔呃,任勞任怨,從不計較,從冇黑面,勤力唔偷懶。
只係清潔方面你完全符合我要求。但要公平D講,我冇認真教佢點做,所以唔怪得佢。我係full time Mom,有時見佢做得唔夠好嘅嘢,已經即刻自己做返,唔使佢做

男爵府

小艾美 發表於 20-1-11 12:50
其實點解唔比佢完約。。。

因為我本身唔使返工,細路又大左,兩隻狗又死咗,工人真係唔大作用。佢在我家一日實際真係得幾個鐘頭有用,咁不如算啦,想慳返幾千蚊一個月。其實我請鐘點一個禮拜來一次每次來三個鐘已經可以代替佢嘅工作.....

男爵府

momokeikei 發表於 20-1-12 01:21
好啦咁我幫下佢,thanks

你預幾時同佢分手?因為我有同事想請外傭,可以比佢地見下嗎?

男爵府

e25choi 發表於 20-1-12 11:08
你預幾時同佢分手?因為我有同事想請外傭,可以比佢地見下嗎?

分咗手啦。佢仲有10日喺香港搵雇主,隨時可見。有興趣你PM我攞聯絡啦

大宅

momokeikei 發表於 20-1-12 11:28
分咗手啦。佢仲有10日喺香港搵雇主,隨時可見。有興趣你PM我攞聯絡啦

please pm(emoji)(emoji)

大宅

好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

我helper 又係好好,但因家庭問題所以要同工人斷約。你係即時定比一個月通知佢?

複式洋房

dewberry 發表於 20-1-13 20:22
我helper 又係好好,但因家庭問題所以要同工人斷約。你係即時定比一個月通知佢?
...

你好,我想請工人,可以pm你工人既情況我嗎?

複式洋房

可以pm 姐姐contact俾我嗎(emoji)(emoji)急請姐姐

大宅

好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

mandymamama 發表於 20-1-15 15:48
可以pm 姐姐contact俾我嗎(emoji)(emoji)急請姐姐

PM 咗你!

男爵府

我工人已找到新雇主了,不用再pm了,謝謝!

大宅

畀面勳章

momokeikei 發表於 20-1-15 23:53
我工人已找到新雇主了,不用再pm了,謝謝!

想請問,工人駛唔駛返家鄉先返新僱主工?定去澳門出境?

大宅

dewberry 發表於 20-1-13 20:22
...

請問你個工人搵咗新僱主未?可pm我嗎?

首頁

尾頁

跳至