自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

2018復活節勳章

banbanmm 發表於 20-1-9 15:39
與其喺度亂吹亂屈,你不如睇下事實。

就正正係舊年,立法會有個大陸考察團,政府仲因為泛民議員的建議, ...

事實係我想知派一個連自己都唔信任嘅議員去有乜作為?就會放心?香港人就唔使擔心?其實係邊個提議搵個咁嘅人上去?點解認為佢去武漢就會令市民安心?

事實係陳局長作為衛生局局長,最有資格代表香港去了解今次疫症嘅人,到而家都未起行去視察

珍珠宮

畀面勳章

Yuki_Yeung 發表於 20-1-9 15:50
事實係我想知派一個連自己都唔信任嘅議員去有乜作為?就會放心?香港人就唔使擔心?其實係邊個提議搵個咁 ...

你咁離地嘅?唔信就唔使做?
信唔過同事,同事就乜都唔洗做?

係呀,我一早講覺得陳肇始好癈,最好抄咗佢。

公爵府

2018復活節勳章

banbanmm 發表於 20-1-9 15:56
你咁離地嘅?唔信就唔使做?
信唔過同事,同事就乜都唔洗做?

上司唔信個下屬,會派佢去代表自己做重要嘅職務?仲要派佢去就會好放心 老細叫上司去做,同事就提議派個唔信任嘅人陪上司,呢位同事都真係好幫到個上司又幫到間公司

原來唔幫手做其他人嘅份內事,就等於你唔洗做。好貼地呀

珍珠宮

畀面勳章

Yuki_Yeung 發表於 20-1-9 16:18

上司唔信個下屬,會派佢去代表自己做重要嘅職務?仲要派 ...

越講越亂啦你

貼多次,立法會議會不嬲可以對市民關心議題作實地考察,唔係新鮮事。

你一再重覆的入唔到境亦只是你自己的臆想。

郭家麒係醫生,又見到佢咁專業地質疑陳肇始,點解唔可以親身上去?

唔好咁多九唔搭八假想啦,高官又好議員又好,都應該為香港解決問題,唔係一問死鬧,然後乜都唔做。

珍珠宮

banbanmm 發表於 20-1-9 16:42
越講越亂啦你

貼多次,立法會議會不嬲可以對市民關心議題作實地考察,唔係新鮮事。

駁唔到落去架喇佢。。扯東址西係慣常手法

珍珠宮

畀面勳章

wantaima 發表於 20-1-9 16:45
駁唔到落去架喇佢。。扯東址西係慣常手法

講道理不嬲唔係佢地強項,講事實根據更加係唔識,因為慣咗老作老屈。

珍珠宮

banbanmm 發表於 20-1-9 17:05
講道理不嬲唔係佢地強項,講事實根據更加係唔識,因為慣咗老作老屈。
...

嘩! 中曬

伯爵府

越講越亂啦你

泛民粉同泛民作風一樣,鬧就天下無敵,做就藉詞卸膊

公爵府

2018復活節勳章

越講越亂啦你

你覺得一個泌尿內科嘅醫生係最適合去武漢了解胸肺科?仲要係一隻新病毒,你覺得政府胸肺科冇一個比佢更適合嘅人選?事實上陳局長係需要負責上去了解疫情,亦應該帶同佢嘅專家團隊去了解,而唔係派一個有醫學知識(唔係本科)嘅醫生議員上去幫手,你明唔明白點樣先係幫到市民,而唔係為鬧而鬧

之前已有好多非親中議員入境被拒,市民有呢個懷疑好合理,我無話“必定入唔到境”

好擔心局長能力有限,就提議派一個無實權嘅議員上去,就幫到香港人?

珍珠宮

畀面勳章

Yuki_Yeung 發表於 20-1-9 18:35
你覺得一個泌尿內科嘅醫生係最適合去武漢了解胸肺科?仲要係一隻新病毒,你覺得政府胸肺科冇一個比佢更適 ...

唔好咁狹偽啦,佢做得醫生,你覺得佢淨係識泌尿科嘅嘢?

你覺得佢唔夠班,可以同其他專科醫生一齊去喎,佢係民選議員可以質詢官員,點解唔上去直接提出質詢?

非親中就入唔到境?大把人非親中喎。 最簡單咪睇事實囉,邊個玩嘢?話要去特定地方考察,然後臨時放飛機?

議員冇實權? 你搞錯咗啦,係議員鬼打鬼,唔能夠團結一致向政府施壓啫, 淨係泛民自己都成日鬼打鬼啦。

討論時多啲事實根據,咁會有意義啲囉。

琥珀宮

畀面勳章

Yuki_Yeung 發表於 20-1-9 15:50
事實係我想知派一個連自己都唔信任嘅議員去有乜作為?就會放心?香港人就唔使擔心?其實係邊個提議搵個咁 ...

YC 信佢咪得,YC 成日聲稱自己係 majority嘛,而且郭係醫生,陳局長係護士咋,相信一般人都會覺得派醫生去會較有信心

男爵府

Yuki_Yeung 發表於 20-1-9 18:35
你覺得一個泌尿內科嘅醫生係最適合去武漢了解胸肺科?仲要係一隻新病毒,你覺得政府胸肺科冇一個比佢更適 ...

沈祖堯係腸胃、高永文骨科、梁智鴻都係泌尿哦
因為沙士沈更被稱為亞洲英雄,咁點解當年又會個個咁buy 佢哋呢?

以你見解應該係袁國勇、何栢良先夠資格

公爵府

2018復活節勳章

littlesister 發表於 20-1-9 18:53

YC 信佢咪得,YC 成日聲稱自己係 majority嘛,而且郭係 ...

陳局長係護士都可以由佢做局長,可見特首無能,委任一個唔稱職嘅人去擔當呢個位,但身為一局之首,唔係去搵專科醫生去了解,而係搵一個泌尿科專科醫生去就算,你覺得會比較有信心?我自己就對佢冇信心,夠唔夠預防措施佢都可能有呢方面認識,但新型病毒,咁兒戲搵個醫生議員去就令市民放心?你唔係YC,咁你會信佢?高永文雖然唔係呢面專科,但佢當年做局長係有責任負責跟進,佢亦有專家團隊幫手,而且經過沙士一役,佢應該比郭更加了解同類型病毒

公爵府

2018復活節勳章

cherron416 發表於 20-1-9 19:07

沈祖堯係腸胃、高永文骨科、梁智鴻都係泌尿哦

當年佢係局長,一局之首,你覺得佢唔可以調配適合嘅人手專家去幫佢手?

係囉,點解嗰位jm唔提議袁國勇、何栢良呢d更適合嘅人選,反而覺得郭家麒更適合,匪而所思

男爵府

Yuki_Yeung 發表於 20-1-9 19:15

當年佢係局長,一局之首,你覺得佢唔可以調配適合嘅人手 ...

我知!因為Professor Ho 覺得某位好打得嘅人物未找數,唔去...

公爵府

2018復活節勳章

banbanmm 發表於 20-1-9 18:48
唔好咁狹偽啦,佢做得醫生,你覺得佢淨係識泌尿科嘅嘢?

你覺得佢唔夠班,可以同其他專科醫 ...

但佢曾經試過比澳門拒入境喎,有呢個擔心好奇怪咩?

jm提議袁國勇同柯同何栢良呢2位專家喎,既然有其他更好嘅選擇,點解唔揀專家去?呢個係新病毒,連國內專家都未搵到辦法,搵一個門外漢就會更好?

我無諗過要同你討論時事喎,我以事論事
啫,既然一個唔係專科而又唔係香港普遍市民對佢有信心嘅人選,諗唔到由佢陪一個廢局長有咩幫助,點解會令人安心

男爵府

當年佢係局長,一局之首,你覺得佢唔可以調配適合嘅人手 ...

不過當年係楊永強係局局長哦,咩果時已經有顏色之分

公爵府

2018復活節勳章

cherron416 發表於 20-1-9 19:25
不過當年係楊永強係局局長哦,咩果時已經有顏色之分

唔好意思原來我記錯左,原來佢係臨危受命,講聲sorry先 咁佢除左有經驗之外,都冇乜專科知識,學jm咁講,由局長帶多個專科醫生,加個經驗老手,香港市民就安心好多

珍珠宮

畀面勳章

你仲有冇奸茅啲?邊個話只可以搵佢一個去?
你有冇了解過現實世界點運作?通常係好幾個人一齊去,各有專長。咁郭家麒質詢得咁口響 ,又係醫生,搵埋佢有乜問題?
我提議郭家麒, 幾時話淨係搵佢去?幾時話佢好過袁國勇?
不如你講下點解郭家麒唔去得喇!
唔好再屈啦, 屈得牽強真係唔覺得醜?

首頁

尾頁

跳至