婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

liumeowjen 發表於 20-1-9 20:20
點解一定要媽咪借錢俾你?
公平d講這得比你就要借埋比其他家姐
可能你阿媽都冇咁多錢

我冇一定要我媽借錢比我,如上帖回答
仲有,個到不是好多錢..只是幫到我首期的少少...她並不是幫我比哂成個首期買樓!!其他女都未有...借時我同佢講明只係當借幾十萬比我...我會每個月還幾多錢,或她想我幾時內即刻還幾多錢都可以...再者層樓唔係要她幫我供喎...

係,有邊個唔想幫到手買樓,但我覺得我媽比起其他媽媽係大貪左...唔係我唔幫佢,係我覺得佢幫唔落....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

mini1204 發表於 20-1-9 20:44
我所有人生大事
係完全無問過家人就決定同執行
亦吾需要兩棚人坐低傾

你講中左我想問既野,係咪有需要兩家人坐低食飯.....其實到時擺幾圍時佢地都會見面...
其他禮金酒席都係我自己搞...個需要程度好細...可能只係在於禮貌上大家見下面呢到

其他果幾圍我只當順我媽意...因為我知佢好恨擺酒....
禮金幾萬唔要算我好認同...我能力內比到幾多 係呢個數,再多我負擔重左...而已仲要預留一律錢在後備現金...唔想要為左甘而出街借

珍珠宮

popolun 發表於 20-1-9 21:23
坦白講希望你唔好介意:
唔夠錢就唔好搞大龍鳳!又要法國影婚紗相又要擺酒又要買樓,你阿媽唔借錢比你是正 ...

幾圍應該唔算係大龍鳳...果幾圍我係想順我媽一直以來想擺酒既心願.....唔係我直情雙方家長食餐飯便算
法國影婚紗,係我地之間既協議,包含埋Honeymoon順便影埋 ,因為細搞所以係呢到用多d錢...
我從來無諗過要同我媽借錢, 係她開口問我要不要佢幫手,話可以借錢比我! 同埋我肯應成叫佢借叫佢幫手,係因為買樓好多隱藏稅項,我想留多d錢到時唔會計錯數而已! 我冇話佢唔借比我係唔岩, 我係嬲佢反口3次!! 唔借一開口就不要問我洗唔洗幫手!!

男爵府

ikokam 發表於 20-1-10 11:19
我冇一定要我媽借錢比我,如上帖回答
仲有,個到不是好多錢..只是幫到我首期的少少...她並不是幫我比哂成個 ...

幾十萬都唔多?
我想問你老公冇錢嘅咩?
呢個世界好現實冇錢冇買樓唔好大搞唔好影婚紗相

依家係你阿媽嘅角度應該係好彩冇借錢俾你因為原來你係會去法國影婚紗相

同埋阿媽嗰度應該係要一視同仁姐得比你就要這晒俾咁多個人

另外仲有唔係個個人都會想屋企人幫手,我就係靠自己,所以我旅行結婚俾幾多禮金,甚至唔擺酒,完全都係我話事

最後你未婚夫嗰便都做得唔啱,你唔好偏幫晒佢。你地要結婚男家父母係點都要主動約你地出去食飯,就算唔係擺酒,結婚前都要食餐飯以示尊重,依家佢哋又唔提出,明顯好想避開禮金嘅問題,好心你清醒啲唔好為咗隔一頭沖埋落去。男家咁樣唔方好。

男爵府

ikokam 發表於 20-1-10 11:32
幾圍應該唔算係大龍鳳...果幾圍我係想順我媽一直以來想擺酒既心願.....唔係我直情雙方家長食餐飯便算
法 ...

你阿媽問佢使唔使幫手
可能唔係借錢

仲有你未婚夫如果知道你問屋企人借錢
都冇阻止你
其實佢都係想靠外家
係我心目中你仲男人唔靠得住
我係唔會嫁俾呢種男人

男爵府

ikokam 發表於 20-1-10 11:25
你講中左我想問既野,係咪有需要兩家人坐低食飯.....其實到時擺幾圍時佢地都會見面...
其他禮金酒席都係我 ...

仲有唔介意我覆多句

其實男家都唔啱
你未婚夫嗰邊唔想比禮金你未婚夫都冇比說話佢屋企人聽
相反你屋企人唔肯借錢俾你,你未婚夫會開口埋怨你阿媽,其實唔係幾好

我明白女生外向,但其實呢件事裏面,我覺得男家都有啲孤寒。
仲有我老公從來都唔會離間我同屋企人之間嘅感情一句說話都唔會出,所以你諗諗啦!

翡翠宮

ikokam 發表於 20-1-10 11:25
其他禮金酒席都係我 ...

咁就要睇你地平時interaction 睇下你有幾靠屋企
(即如二王子靠家族又靠 title 又要獨立吾想受牽制係不切實際既幻想)
我一早完全獨立,所有個人事務我自己揸哂主意
家人只接收通知
無存在要大家坐埋一齊商議呢D情況
禮金你兩位比到幾多就幾多
旁人同收方無 say
唯一option係吾收

子爵府

回覆 ikokam 的帖子

冰封三尺,非一日之寒,我覺得都唔會係就借錢呢件事,構成你同你媽今日的關係

你個婚禮你有權話事o既,至於禮金多少,酒席多少,通常都係各自同屋企人,compromise到個數先約出嚟飲餐茶見個面,無理由到結婚嗰日先見呱

至於你話你姐妹未拍拖,何來要借錢買樓,你媽就無理由唔借俾你先,咁你呢個觀點就有啲奇怪,依家買樓就唔一定同結婚有關

明白係人都想人幫,大拿拿幾十萬,有人幫就梗係好,佢話借又唔借,搞完一輪又真係浪費時間o既,不過至於幾十萬係唔係多錢,我就會覺得如果自己可以好輕鬆啲拎出嚟,咁就唔係多錢囉,但要問人借,我就唔覺得係少錢,至少我拎唔起

珍珠宮

liumeowjen 發表於 20-1-10 12:12
幾十萬都唔多?
我想問你老公冇錢嘅咩?
呢個世界好現實冇錢冇買樓唔好大搞唔好影婚紗相

唔好抽一句''幾十萬唔係好多錢''說話出黎講,我果句既意思係 對於一筆首期黎講 幾十萬只是十分之一!
首先我去法國影婚紗相係我自己比錢,關我呀媽唔借錢比我乜事? 我唔知你係咪冇睇哂我D字...我一早已講左我媽借錢比我點解我應成比佢幫我,係因為我想多d資金走動, 唔係要黎比婚紗相比錢擺酒,仲有果時我要買既樓同依家問銀行借既樓唔一樣,所以有錢剩比我去法國影婚紗相,有乜問題?? 我冇要我呀媽比錢我擺酒 我冇要求大龍鳳喎,由頭到尾都係我呀媽要求咋! 我果幾圍都係為左佢滿足!

仲有我呀媽一唔一視同仁,就不嬲都唔係,多謝你提醒因為我唔係我呀媽最錫個個女

我從來冇想屋企人幫手,我由十幾歲歲開始出黎做野一直自己搵自己洗,我從來都係靠自己!
仲有男方個面我冇話佢地做得岩,從來冇一條介線點係錯點係岩,我地都仲未傾。我依家只係提出之後要點安排!你語氣好重,唔好一下就話人地唔係好人,說話上覺得好難聽

珍珠宮

liumeowjen 發表於 20-1-10 12:13
你阿媽問佢使唔使幫手
可能唔係借錢

''你阿媽問佢使唔使幫手 可能唔係借錢'' 你睇返上面我打d字先啦
媽: 洗唔洗我幫手
我: 你可以點幫我
媽: 幾十萬都可以借到比你

唔知甘樣夠清楚未......我最嬲係佢反口呀!唔係佢唔借錢呀!! 我一開始冇諗住要佢幫! 係佢開口問我呀!如果你媽問完你,你做好哂幾日功課,問哂好多人律師幾個agnet同銀行,又同埋另一半講我地多d bug但佢又反口話唔借,你會點呀? 果幾日我扑心扑命搵好哂人,計哂數架! 你以為我坐係到收成果等佢借呀? 如果佢唔係甘樣開聲問我洗唔洗幫手,今時今日唔會搞到甘呀!
咩男人靠唔住,佢從來冇諗過要我媽幫手! 我都多謝你既意見,但請注意你的說話用語,"呢種男人''好人身攻擊! thx

珍珠宮

HOPEFORBB 發表於 20-1-10 13:42
回覆 ikokam 的帖子

冰封三尺,非一日之寒,我覺得都唔會係就借錢呢件事,構成你同你媽今日的關係

明白既,都係要大家諗到一個數先出黎食飯,我都諗住商量好先再問我媽意見...因為我都未confirm同要再計多兩次數.....

買樓唔一定同結婚有關,但唔夠名額買,可以買果個都唔想供樓點會買...

係呀,我就係嬲佢搞左我一大輪,我明明預左我媽,佢又反口,甘樣哂哂d時間,仲好似玩緊個女甘,舞黎舞去,一就一二就二啦,真係好憎人反口,好似比人放左連續十次飛機一樣。我冇覺得係少錢,我係講對比首期,幾十萬只係十分一

大宅

樓主同家人關係麻麻, 但係就要問家人借錢買樓, 又或者就算係根據樓主所講, 係家人主動提借錢比樓主, 但樓主佢都係願意接受家人既幫忙.

樓主媽媽會主動提出借錢比樓主, 但最後又會係樓主口中貪錢既媽媽.

我唔太明白樓主既想法.

男爵府

ikokam 發表於 20-1-10 15:00
唔好抽一句''幾十萬唔係好多錢''說話出黎講,我果句既意思係 對於一筆首期黎講 幾十萬只是十分之一!
首先 ...

就算幾十萬只係十分之一
其實都唔係細數

仲有樓上其他人講得好啱結唔結婚同買唔買樓兩者係冇關係
唔結婚都可以借錢買樓
所以唔好老奉覺得阿媽一定要借俾你

仲有你都係唔明
因為你而家都仲有鬆動去法國影結婚相
咁樣可能更加證明到你阿媽諗法係岩,佢只會覺得借咗錢俾你到最後你都係會攞嚟做呢樣野

仲有男家約你阿媽出嚟食飯冇理由佢哋唔知,唔好一句傳統嘅嘢我唔知
所以覺得男家冇做係好岩

可能只係本身你同你阿媽關係差
你將呢件事無限放大
其實我覺得唔借錢有幾限
咁大個人自己唔養父母仲期望屋企人借錢
即係啃老,而家阿媽唔肯借,就覺得阿媽孤寒其實好奇怪。

珍珠宮

liumeowjen 發表於 20-1-10 17:00
就算幾十萬只係十分之一
其實都唔係細數

呢句你講得岩架...所以我都慶幸佢冇借到錢比我...唔係以為我好多錢拎去法國影相,其實岩岩一個月都未夠,我媽太心急吹我雙方見面 我地乜都未搞 佢仲又吹我快D傾結婚既野,我都唔知佢甘心急做乜

大宅

好似同父母不和都係關結婚同錢多...我就係其中一個例子...當年為婚宴問題,俾個阿媽罵到今時今日,罵到呢刻已心淡,所以由一星期返去食一次飯變成一年食幾次飯我唔想人生要不停俾佢罵,都已經唔係小朋友

珍珠宮

ikokam 發表於 20-1-10 11:13
所以我唔識便上來請教各位,身邊又冇長輩可以比我問關於雙方家長坐低食飯既野.....
因為我未婚夫冇提出話 ...

我都係90後,婚姻大事要尊重雙方父母,呢啲我覺得係人情世故
其他家庭會有其他模式,但自己父母既然想同親家見面,做後輩要協調同安排,以示尊重
見面坐低傾禮金、婚禮模式(擺唔擺酒、擺幾圍),呢啲係指定議題
結婚時我父母同男家父母都係講呢啲,再講吓幾時過大禮、點樣回禮、幾時回門......

幸好你記得係媽咪主動提出借幾十萬俾你,咁樣我唔覺得你媽咪貪錢同唔錫你

你媽咪催你約兩家人見面都係緊張你,錫你先會咁緊你,個女要嫁入男家咁大件事,梗係想結婚前見男家

家姐出聲提點你要約兩家人見面,都係出於關心

可能到你做咗媽媽之後,你先體會到媽咪嘅擔憂同難處.....

珍珠宮

liumeowjen 發表於 20-1-10 12:35
仲有唔介意我覆多句

其實男家都唔啱

查實我都係咁諗.....
揀老公最緊要有膊頭同承擔....
無你咁勇...唔講咁多喇.....

禁止訪問

侯爵府

kcwss 發表於 20-1-10 21:21
樓主太自我中心,乜都企起自己角度去諗,正常一決定結婚就應該雙方家長見面,大家有商有量談論婚事,明明 ...

完全同意

男爵府

秋天與楓葉 發表於 20-1-10 20:25
查實我都係咁諗.....
揀老公最緊要有膊頭同承擔....
無你咁勇...唔講咁多喇.....

真話係難入耳d

呢種男人 真係嫁唔過
At least 我唔會揀先

首頁

尾頁

跳至