自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我都記得,我由太古行到去太安樓,先買到幾個口罩,是N95,唔記得幾多錢,但感覺上是好貴! 普通口罩要托朋友幫手先搶到一盒!

阿仔小學停課,我仲幫住附近的兩三個,仲要湊幼兒的家長返學校攞功課。

謠傳香港將會成為疫埠嗰日,超市排晒長龍,好似打仗咁!

我老公又要番大陸工作,自己一個女人仔照顧個仔,好無助咁。有啲親戚/朋友因為我老公要北上做嘢,怕我會惹到Sars,怕咗我!

子爵府

回覆樓主:

仲記得當年的超級帶菌者是廣州一位名醫,佢喺上面睇咗好多病人,直至自己病入膏肓,上面無得醫,佢同友人坐車來香港醫,住旺角某酒店,同佢同lift的人死晒(因噴嚏,咳或口水手按lift),住佢隔離幾間房同一通風口都死,佢同佢友人當然都死埋。

有一個腎病患者,住淘大,我忘了他是從哪裡惹了菌,可能是與上面的醫生同車?他病了痾poo poo. poo poo內的病毒通過屎渠流到下面幾層單位的廁所水感染,腎病那個人死了,下面單位的無死都病到有骨枯後遺症。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

水晶宮

cherron416 發表於 20-1-9 23:13
果時用sms、messenger

我嗰時直頭無乜用手機...

子爵府

cherron416 發表於 20-1-9 23:11
謝謝你分享。
睇完非常感慨
03‘年我都有朋友因為沙士走了、另一位有幸離開醫院嘅,而家要伴隨好多 ...
睇係中大,理大嘅衛生處人員,全部着晒保護衣,由頭笠到落脚,心中有數。

子爵府

蝦米豬 發表於 20-1-9 23:20
仲記得當年的超級帶菌者是廣州一位名醫,佢喺上面睇咗好多病人,直至自己病入膏肓,上面無得醫,佢同友人坐 ...

仲記得電視影住間封鎖咗嘅酒店,d 人困係入面好無奈,日日等物資運入去俾佢地

珍珠宮

仲記得當年的超級帶菌者是廣州一位名醫,佢喺上面睇咗好多病人,直至自己病入膏肓,上面無得醫,佢同友人坐 ...

So sad

男爵府

cherron416 發表於 20-1-9 23:16
我97、98 已經玩icq,03’ 我已經出身好幾年,出街多數用sms

03年已經唔係玩icq, 好似係msn?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

都敏俊C 發表於 20-1-9 23:29
仲記得電視影住間封鎖咗嘅酒店,d 人困係入面好無奈,日日等物資運入去俾佢地
...

果時好似係豬流感果次?好似灣仔

男爵府

我記得當時有個孕婦染病,入醫強制隔離,唔可以接觸家人。
後來病情轉壞,大人救唔返了刀攞BB出來。
因為高度傳染性疾病,屍體強制火化成灰先比返家屬
最後一面都無機會見,好慘痛
SARS 真係好恐怖

大宅

cherron416 發表於 20-1-9 23:16
我97、98 已經玩icq,03’ 我已經出身好幾年,出街多數用sms

我係icq收到哥哥走嘅消息 嗰陣我溫緊書

水晶宮

Nbs 發表於 20-1-9 23:09
你唔講我都唔記得,嗰陣時上網用電話線,一拎起個電話會斷線 仲有嗰時無 iPhone 無WhatsApp 電話無 ...

我自問唔太老、但呢十幾年變化太大、由智能電話上網普及開始、成個世界唔同哂

伯爵府

樓主 , 你好好記性。我當時仲記得搵唔到野做 , 做緊partime。
你講嘅2單 , 個醫生同淘大個男人我有印象 , 但無你記到咁詳盡。

水晶宮

蝦米豬 發表於 20-1-9 23:05
那年代上網是56 kbps, 現在是4g, 5g

又黎想當年、我電腦好差唔識分、只記得上網係好貴、電話要計分鐘、要同bf 同台send短訊先平、仲有駛錢買唔同既電話鈴聲、而家電話響我驚架
個個whatsapp 多

水晶宮

bbbbb001 發表於 20-1-9 23:09
唔信大陸得武漢有
People are going everywhere

總之唔好輕視、保障自己啦、控制唔到人

男爵府

bopomofo2405 發表於 20-1-9 23:27
睇係中大,理大嘅衛生處人員,全部着晒保護衣,由頭笠到落脚,心中有數。

今年,我1.1 返香港,第二日就話爆。
日日都好緊張新聞
Bk呢度都同人「討論」咗幾日
好憎有人攞oz天災 、美國流感相提並論

男爵府

wannahappyday 發表於 20-1-9 23:32
03年已經唔係玩icq, 好似係msn?

Msn 或者yahoo
但手提電話用sms

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我未見過有人係口罩寫自保

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大把人病都唔帶口罩,超黑人憎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

Nbs 發表於 20-1-9 23:21
我嗰時直頭無乜用手機...

個人習慣唔同

大宅

𠴱時好多人會襯週末日去離島行吓,諗住空氣清新d,但就迫爆咗d離島!
我公司有d大型嘅function取消哂,理由怕人多聚集,空氣吾流通等等

首頁
12345...14

尾頁

跳至