母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020勳章

bb快3個月大,我就黎要返工,有以下問題想請教:
1. 一開始人奶路不順,好少奶,泵奶兩邊加埋得60ml好沮喪,於是聽陪月話食好多以前唔食既野飲好多湯水飯都食兩碗,依家算係每4個鐘泵到120-150ml夠bb飲。問題就黎,比未懷孕前重左廿磅!返工都唔想走晒樣,好想減番好似以前既食量(半碗飯)減肥,但怕奶量減少,到底食飯係咪咁重要?
2. 由於照顧bb都無乜時間運動,去check話腹直肌分離3指半算嚴重,話如果咁樣再做運動會更差,咁可以點做?

別墅

2020勳章

calbee1735 發表於 20-1-10 11:15
1. 一開始人奶路不順,好少奶,泵奶兩邊加埋得60ml好沮喪, ...

3. 之前儲落一啲冰奶,不過只能放3個月就快過期,bb到依家一直未飲過冰奶,想問下應該點飲?解左凍係咪一定要一餐用晒一包奶唔可以留一半在雪櫃下格?有人話bb可能會唔鍾意冰奶會溝啲新鮮奶or雪奶,又應該點溝?溝左再浸水坐熱?

洋房

2020勳章

1. 一開始人奶路不順,好少奶,泵奶兩邊加埋得60ml好沮喪, ...

我都就返工喇,泵到一百已經好開心喇

別墅

2020勳章

Decen 發表於 20-1-10 12:20
我都就返工喇,泵到一百已經好開心喇

我bb依家每餐飲120-140ml,一日5餐,一餐埋身4餐飲樽,我就泵4次,所以都係剛好夠

複式洋房

2020勳章

回覆樓主:

其實真係每個人體質唔同,我食飯唔多,坐完月之後更加少湯水,但奶量冇少過,每次210ml左右,不過多飲水真係好重要。同埋要keep住食卵磷脂

別墅

1. 吸收足夠能量泵奶當然重要啦~! (不過都要狂飲水~! 一日不停飲水..我試過出左街少飲左水, 果輪泵少左好多) 真係建議唔係CUT 食物, 唯有控制唔好食過量
2. 試下做下產後運動, 醫院果時應該都有比資料你? 跟住做下D 腹部運動. 我之前訓係梳化/床做, 都OK, 好快收返
3.有新鮮就當然比新鮮, 除非你打算減產, 就可以拎冰奶比BB 飲, 雪起D 新鮮, 一直延續落去至停泵
可以試下MIX 落新鮮泵奶度. 冰完O既奶會好蘇, BB 細個未係好識分D 味, 所以應該都OK. 我朋友個B 唔中意冰奶味, 佢就MIX 1/3 冰奶比BB 飲. 倒埋一齊正常座暖佢(飲之前先好溝)可提早一日放下格.溶晒雪起計要24小時內清左佢, 如果淨左就去沖涼用
我而家BB 5個月, 未比過冰奶...一路都係清去沖涼用

複式洋房

2020勳章

我bb6個月了,返工泵左5個月多,陪月以前叫我食多啲飯,多奶啲,於是我朝早返工食排骨飯呀,粥呀。因為太趕返工試過買面包食,少左一半奶(emoji)。我同你一樣肥左20磅(emoji)想減都吾得,一食少左飯就影響奶,紮肚既姐姐話,斷左奶先紮啦,而家紮side錢

洋房

因為而家要返工,所以1日會泵3-4次奶 。 早上6點幾,中午12-1點,放工返屋企8-9點。。。唔得閒就等到夜d 11-12點先泵。每次泵到12安士。泵得太多奶,阿b有時食得慢 就會做冰奶。

別墅

2020勳章

Wy1007 發表於 20-1-20 17:58
因為而家要返工,所以1日會泵3-4次奶 。 早上6點幾,中午12-1點,放工返屋企8-9點。。。唔得閒就等到夜d 11 ...

12安士。。。係富媽媽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊