0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女依家5個幾月,已經厭奶過一個月餐餐餵到打交咁好淒涼,要訓著先肯飲
有咩方法可以幫到佢渡過厭奶期?
轉奶粉有無用?thanks

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

BUNNY.LI 發表於 20-1-10 16:34
我個女依家5個幾月,已經厭奶過一個月餐餐餵到打交咁好淒涼,要訓著先肯飲
有咩方法可以幫到佢渡過厭奶期?
轉 ...

我個仔4個月多d都厭奶差唔多一個月,有時完全唔肯食,有時就食兩三安,清醒果陣通常食到一半就喊,最近佢唔肯食我就放佢落去搖搖椅,佢竟然肯食,尋日開始換埋個M咀,佢就開始正常番食到6安,我都係樣樣辦法都試下

別墅

manman1026 發表於 20-1-10 17:36
我個仔4個月多d都厭奶差唔多一個月,有時完全唔肯食,有時就食兩三安,清醒果陣通常食到一半就喊,最近佢 ...

我女清醒個時完全唔肯食,姐係放佢係搖搖椅自己揸住奶樽食?我本身已經用緊m奶咀(emoji)

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

BUNNY.LI 發表於 20-1-12 22:03
我女清醒個時完全唔肯食,姐係放佢係搖搖椅自己揸住奶樽食?我本身已經用緊m奶咀(emoji)
...

放落搖搖椅我扶住個樽比佢食,我bb未識自己揸奶樽

別墅

manman1026 發表於 20-1-13 15:00
放落搖搖椅我扶住個樽比佢食,我bb未識自己揸奶樽

我個女都未識,等我試下你個方法先,thanks

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我仔4個幾月時已厭奶一段時間,試哂所有方法,最後膽粗粗試一餐G米糊,佢食左反而又飲返多左奶,5個月2餐米糊。現6個幾月轉1糊1粥。叫做keep住生長線升dd。我發現唔一定要跟足6個月先加固,只要慢慢嘗試阿b肯食又可減少餵奶的壓力,而家輕鬆左。

別墅

睡豬公主 發表於 20-1-16 12:17
可以開始加固啦...平時可以自己整下米糊果蓉, 忙都有好多選擇, 記得揀有機無添加個D, 如果唔係小朋友大個好 ...

因為我係在職媽媽,阿頭係99湊,99唔肯咁早幫阿b加固,所以都無辦法

別墅

Pinknn 發表於 20-1-16 23:10
我仔4個幾月時已厭奶一段時間,試哂所有方法,最後膽粗粗試一餐G米糊,佢食左反而又飲返多左奶,5個月2餐米 ...

我之前有d試食既米糊俾我99拎晒去俾我62食,佢話米糊唔健康(emoji)

禁止訪問

別墅

我聽過其他媽咪講話試吓轉奶粉等佢有啲新鮮感

首頁

尾頁

跳至