自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kendomimi 發表於 20-1-11 09:31
其實唔明點解要私人擔保
硬係用 合資既limited company 個entity 去簽約架啦
你老公又傻,10%股權,bear 100 ...

你估業主傻的?你識用limited company保障自己,業主唔識要求私人guarantee?你估間limited company大把資產做保證?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 20-1-11 11:15
你估業主傻的?你識用limited company保障自己,業主唔識要求私人guarantee?你估間limited company大把資 ...

同意呀﹗而家邊有業主畀用公司,尤其係有限公司簽約架,除非公司提供資產做抵押啦。業主學精晒啦。揾私人担保係一定。

就算以公司名義去借錢,好多都要私人担保架喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

學其他jm話齋大不了破產
自己有樓嘅先唸掂離婚
又唔係賭錢賭到爆煲,做生意蝕左可以理解,唔係咩大事唔好唸到死,死就咩都無了

破左產都可以搵工的,放心,捱幾年又一條好漢,一家人最緊要齊齊整整

子爵府

回覆樓主:

唔知點安慰你好,但我明白你的苦況,因为我都曾經歷過,但已经捱過左。你信念要強,因为仲有子女,責任未完,信我,一定會扛到,一定會捱到,一定會過到!

侯爵府

andrew1128 發表於 20-1-11 04:05
同幾個合夥人經營食肆,我老公同其中一個拍檔就簽了租約(私人擔保),而家經濟好差,已經虧損左三百萬,好 ...

死都唔驚,仲有咩好驚,唔好咁傻,錢財身外物。
可唔可以攪破產? 做人總有路行,同老公講:你去死唔會解決到問題,乜死左就可以當冇識過你?死左d小朋友一世都會可以當冇呢個老豆?你父母呢?家人呢?你去死我地更痛苦!
只要仲有條命,咩都唔係問題

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

破產真係最好

男爵府

回覆樓主:

新聞有些業主主動減6成租金,可以試吓同業主傾減租

侯爵府

環保接龍勳章

多年前我同朋友開舖, 係公屋屋邨商場,
公屋退租只需2個月通知,
之後領展買咗, 又大裝修又加租,
最主要係死約租, 一簽3年, 當時係3萬/月租,
因為我係簽約人, 1年就36萬,
如果租得1年唔再做,我要揹72萬,
當時舖頭我己無做, 由朋友一人獨資,
佢成日都話無錢賺,
所以決定結業, 但朋友嬲咗我,
我話又係你話無錢賺既,
蝕咗你唔做好容易,
但我要揹數十萬喎.
SO... 樓主, 只能講句, 經一事, 長一智.
由你C6要簽担保開始,
要諗下自己有無能力揹到, 況且你C6只有10%, 點都唔輪到佢簽,
而家唯有見步行步, 就算業主申請清盤破產, 都要好長時間下,
而家好好步署下經濟點分配, 有錢不要存自己銀行.

珍珠宮

業主係咩大公司?如果係真係大公司反而肯傾

其實點都要同業主傾,佢哋大部分求財,唔會想迫死人

珍珠宮

木土土 發表於 20-1-11 09:18

可否自己當二手房東咁將地方再平少少租出去,唔係頂讓,只要 ...

一般租約唔會比分租,所以都係要同業主傾

珍珠宮

taiwoon 發表於 20-1-11 04:45
基本上唔洗諗業主會放你一馬
大集團全部都係跟合約做
真係諗唔掂破產都係條出路

唔一定,就係反而大集團先唔會去得太盡

珍珠宮

seaheart88 發表於 20-1-11 05:47
咁大壇嘢嘅飲食應該係有限公司啦。。就算執咗都應該唔使上身掛。。。。。
...

租約一般係公司簽,比deposit 之餘再要personal guarantee, 或者bank guarantee

珍珠宮

做飲食業,廚房d嘢應該值錢喎!有無計過?

珍珠宮

kendomimi 發表於 20-1-11 09:31
其實唔明點解要私人擔保
硬係用 合資既limited company 個entity 去簽約架啦
你老公又傻,10%股權,bear 100 ...

喺commercial leasing market , 租約係公司簽,但要另加personal guarantee

離婚未必得,要夠唔知3年定5年先有效

大宅

唔好煩我 發表於 20-1-11 11:47
業主係咩大公司?如果係真係大公司反而肯傾

其實點都要同業主傾,佢哋大部分求財,唔會想迫死人

上次已經同業主傾過一次,佢減左少少租,但計過條數,都係難經營到,老公想再塭多次業主再傾,可唔可以提早完約,因為真係比唔起其餘既租金(8百幾萬),同埋已經有幾個租金之前未比,應該用按金扣返哂

珍珠宮

my005 發表於 20-1-11 09:48
如果係大業主公司,佢哋企得好硬架,一定要理行合約,唔會畀分租 、劏舖既。

曾有朋友租港鐵旗下物業,因 ...

移民就梗係啦,有錢移民無錢交租咩

但一般大業主知係生意問題係唔會想整死個租客,因為真係驚會出事。所以樓主老公要同業主傾

大宅

唔好煩我 發表於 20-1-11 11:54
做飲食業,廚房d嘢應該值錢喎!有無計過?

可以去邊到變賣?
放上網驚難變賣,因為我地鋪幾千呎,係好多值錢既野

男爵府

回覆樓主:

可唔可以搵人頂左間鋪佢,試下上網搵業務頂讓,平平地頂左佢啦, 因為飲食業個牌唔易拎, 應該可以搵人頂

伯爵府

樓主,我可算是過來人,我同你講,一日唔死,一日仲有出路,當年2x歲老公遇人不淑,同人夾份,生意失敗之餘賣自主樓還債仲欠銀行幾十個,當年無選擇破產只為對自己負責,諗返轉頭都覺得好蠢,後來捱過左,2x年後依家有個仔,生活叫安定,樓上已有jm教路,我唔多講,總之,呢個時候,老公好需要你支持,錯已經係錯左,唯有諗解決辦法,記住一家人要齊齊整整,加油

首頁
34567...13

尾頁

跳至