自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

andrew1128 發表於 20-1-11 04:20
已經傾過一次,業主話可減租,但計條數減完租,每月都一樣虧損落去,因為租金很貴(幾十萬一個月),我老 ...

幾個partners 每人10萬左右一個月,可以繼續做落去大家share 番條數冇咁蝕可以嗎?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-1-11 11:15
你估業主傻的?你識用limited company保障自己,業主唔識要求私人guarantee?你估間limited company大把資 ...

咪係囉!2蚊雞公司

子爵府

唔好煩我 發表於 20-1-11 11:56
喺commercial leasing market , 租約係公司簽,但要另加personal guarantee

離婚未必得,要夠唔知3年定5 ...

Thx for letting me know 可能我之前做既公司夠大,公司有自己asset ,做到guarantee ,從來唔會上個人身,對中小企情況唔太了解

大宅

唔好煩我 發表於 20-1-11 11:59
移民就梗係啦,有錢移民無錢交租咩

但一般大業主知係生意問題係唔會想整死個租客,因為真係驚會出事。所 ...

係呀 我老公啲拍檔已經唔理,得我老公孤身作戰,因為個私人擔保既問題,第一次做生意就咁,希望業主可以諒解

珍珠宮

唔好煩我 發表於 20-1-11 11:54
做飲食業,廚房d嘢應該值錢喎!有無計過?

訂造就值錢
夜冷肯收當爛鐵計
交回業主舖要還原原貌
搵人拆廿萬唔知得唔

珍珠宮

andrew1128 發表於 20-1-11 11:57
上次已經同業主傾過一次,佢減左少少租,但計過條數,都係難經營到,老公想再塭多次業主再傾,可唔可以提 ...

再傾啦,真係唔好放棄呀!如果係大公司,員工唔敢話事,上到d management leasing committee 之類果d,d大粒唔敢攪大㗎,反而係d細話唔到事又唔知你老公要生要死先會揸正嚟做

你如果唔怕,你直頭自己打去,話佢知你老公已經好抑鬱諗埋一邊,叫佢幫吓手

珍珠宮

andrew1128 發表於 20-1-11 04:24
我老公擔心破產後塭唔到工,
而家就急需頂讓比人,睇下有無人接,但時日無多,得返半個月時間
...

同你老公講,男人點都唔會揾唔到工做,可能無以前咁高級,無以前揾咁多,但一切都可重來。。。唯獨生命就唔可以。

珍珠宮

72leelily 發表於 20-1-11 12:01
訂造就值錢
夜冷肯收當爛鐵計
交回業主舖要還原原貌

如果係f&b舖,可能業主肯收返? 至少比d嘢業主揸手,好傾d

大宅

sweet__heart 發表於 20-1-11 11:59
樓主,我可算是過來人,我同你講,一日唔死,一日仲有出路,當年2x歲老公遇人不淑,同人夾份,生意失敗之餘 ...

多謝你解答,但我地今次驚業主要追返餘下租金,係(8百萬左右),好擔心佢諗唔開,因為唔係細數,仲要2個細路一個係初生BB一個得幾歲,希望可以捱過哂,想有返個開心既家庭

珍珠宮

andrew1128 發表於 20-1-11 12:01
係呀 我老公啲拍檔已經唔理,得我老公孤身作戰,因為個私人擔保既問題,第一次做生意就咁,希望業主可以諒 ...

得你老公一個簽guarantee ?

如果係,你老公d所謂朋友擺明揾笨

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好煩我 發表於 20-1-11 11:59
移民就梗係啦,有錢移民無錢交租咩

但一般大業主知係生意問題係唔會想整死個租客,因為真係驚會出事。所 ...

希望樓主先生同大業主傾下啦,希望而家時勢,佢地會體諒下。

另,朋友當年移民,但當然唔會同大業主講佢自己移民啦,都係話佢仲有其他生意,經濟周轉唔到咁咋。不過,佢好彩,當時個場係好生意既,好快揾到人頂左喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

kendomimi 發表於 20-1-11 12:00

Thx for letting me know 可能我之前做既公司夠大,公司 ...

公司夠大的話,業主會要求6個月deposit, or bank guarantee , 唔會上到身

大宅

72leelily 發表於 20-1-11 12:01
訂造就值錢
夜冷肯收當爛鐵計
交回業主舖要還原原貌

好,唔該哂
到時需要就去變賣

琥珀宮

andrew1128 發表於 20-1-11 11:59
可以去邊到變賣?
放上網驚難變賣,因為我地鋪幾千呎,係好多值錢既野
...

咁不如免頂手費出讓,起碼唔洗蝕租

大宅

唔好煩我 發表於 20-1-11 12:03
再傾啦,真係唔好放棄呀!如果係大公司,員工唔敢話事,上到d management leasing committee 之類果d,d大 ...

減租個日係直接見業主老闆傾,
之前係一直只係同租務部負責人聯絡,
老公話再約租務部再傾下,希望可以同業主在見一見面,希望知道嘅難處

翡翠宮

andrew1128 發表於 20-1-11 04:20
已經傾過一次,業主話可減租,但計條數減完租,每月都一樣虧損落去,因為租金很貴(幾十萬一個月),我老 ...

做開高價西餐?

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

andrew1128 發表於 20-1-11 12:04
多謝你解答,但我地今次驚業主要追返餘下租金,係(8百萬左右),好擔心佢諗唔開,因為唔係細數,仲要2個 ...
樓主,除左關心老公情緒之外,你都要注意自己身心呀!又要湊細路又要擔心老公,你一定好累!有乜野上黎傾,唔好屈响心。平時你自己一個湊細路嗎?有無人幫手?有時都俾自己抖吓氣!

大宅

my005 發表於 20-1-11 12:07
希望樓主先生同大業主傾下啦,希望而家時勢,佢地會體諒下。

另,朋友當年移民,但當然唔會同大業主講佢 ...

因為我地個鋪位唔算旺區,
好難接手,一黎個場5千呎(三十萬租)好難一時三刻搵到人快頂手,不過我會努力盡量嘗試周圍放

大宅

zola 發表於 20-1-11 12:11
樓主,除左關心老公情緒之外,你都要注意自己身心呀!又要湊細路又要擔心老公,你一定好累!有乜野上黎傾, ...

係,呢兩個星期都好累
一黎老公生意出左問題,二黎湊住初生BB都好累,都係我自己一個湊,所以希望捱到呢關

大宅

fatchu@home 發表於 20-1-11 12:10
做開高價西餐?

唔係 火鍋店

首頁
45678...13

尾頁

跳至