想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問各位有調經中醫介紹嗎? 由細到大m都黎得唔好 呢2次m量小 又早左黎 好想調理下 幾年前睇過吉叔 但見有唔好既comment 大家有無好介紹呢?

複式洋房

2020勳章

Georgialee 發表於 20-1-11 06:25
請問各位有調經中醫介紹嗎? 由細到大m都黎得唔好 呢2次m量小 又早左黎 好想調理下 幾年前睇過吉叔 但見有唔 ...

何樹勛醫師 ( 佢有幾個點可以睇 )

洋房

cc1112 發表於 20-1-11 19:39
何樹勛醫師 ( 佢有幾個點可以睇 )

Thanks for your recommendation. 你睇完覺得何醫師點呀? 有無用?

複式洋房

請問各位有調經中醫介紹嗎? 由細到大m都黎得唔好 呢2次m量小 又早左黎 好想調理下 幾年前睇過吉叔 但見有唔 ...

錢穎儀

複式洋房

2020勳章

Georgialee 發表於 20-1-12 07:37
Thanks for your recommendation. 你睇完覺得何醫師點呀? 有無用?

我覺得幾好. 但中醫要人夾人. 你可以試2星期先

洋房

大埔白成蓮 睇完會完全顛覆曬你的sense 尤其係飲食

洋房

SandraLausiubik 發表於 20-1-22 18:52
大埔白成蓮 睇完會完全顛覆曬你的sense 尤其係飲食

但有無效? 我巳經好節制 無油無糖無鹽零煎炸炒爆 乜都水煮 lol...... 日日做gym舉重 如果仲要介我就屎得(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

Georgialee 發表於 20-1-22 19:30
但有無效? 我巳經好節制 無油無糖無鹽零煎炸炒爆 乜都水煮 lol...... 日日做gym舉重 如果仲要介我就屎得(e ...

你都真係好節制,我覺得試下個醫師岩唔岩至少1個月,最好3個月。。

洋房

Georgialee 發表於 20-1-22 19:30
但有無效? 我巳經好節制 無油無糖無鹽零煎炸炒爆 乜都水煮 lol...... 日日做gym舉重 如果仲要介我就屎得(e ...

唔需要水煮(emoji)(emoji) 我覺得ok 我睇左3年 跟住有左就keep住安胎藥 進步 生完繼續跟距方法 同平時坐月唔同 食野比較單一 唔識d陪月煮好多款 但係個個都話我坐月做得好 bb吸收曬

我啱啱介紹左個fd去 距啱開始都ok 試過好多中西醫都唔掂 我個人睇法係 可以嘗試 因為得唔得 食幾擠藥 自己已經feel到 我都試過睇好多中醫唔夾(emoji)

複式洋房

回覆 Georgialee 的帖子

或者太清,西醫黎講缺乏左d 脂溶性維生素同埋有益的不飽和脂肪酸同omega3 呀, 中醫黎講就太寒涼,呢種咁清的食法通常會比較宮寒,咁偏食真係會難懷孕。
可以諗返會否油太少??但 寒濕的蔬菜過多?
因為你飲食似我之前,好易貧血,血氣差,m 就少,簡單d 食返足夠,m 自然好返,放心!!

洋房

SandraLausiubik 發表於 20-1-22 20:51
唔需要水煮(emoji)(emoji) 我覺得ok 我睇左3年 跟住有左就keep住安胎藥 進步 生完繼續跟距方法 同平時坐月 ...

幾次藥巳有效? 有效意思係?

洋房

fewgamer 發表於 20-1-22 21:13

或者太清,西醫黎講缺乏左d 脂溶性維生素同埋有益的不飽和脂肪酸同omega3 呀, 中 ...

我有食雞肉,白肉魚,三文魚,不過係水煮or蒸, 三文魚都好有油份喔。 nuts個d都有食,零食凍飲甜野就一定介。 菜既種類都多喔。
有好多姐妹會食supplement such as primerose 呀DHEA, co q10個d,如果食緊中藥,可以食supplement 嗎?

洋房

Georgialee 發表於 20-1-23 09:31
幾次藥巳有效? 有效意思係?

成個人係暖曬底 氣血行得好

洋房

SandraLausiubik 發表於 20-1-23 09:35
成個人係暖曬底 氣血行得好

另外問下 有無試過訓時大脾出汗痴luplup??? 我呢幾星期有 係虛汗嗎 好奇怪

洋房

大肚果陣就會有

同埋我老公成日都感冒 咳嗽 喉嚨痛 發燒 但是我整個孕期包括到而家都無同距分房訓 都惹唔到我 我老公都佩服我 中間距有叫我好多次 唔好癡埋距度 驚惹比我 我又真係無理

複式洋房

我有食中藥又有食SUPPLEMENT 呀, 隔返3 個鐘都OK, 因為SUPPLEMENT唔係藥, 同食物一齊食的營養黎架不過BINGO 之前果個幾月都冇食中藥, 因為社會運動中醫都唔開冇得睇, 只食SUPPLEMENT 就OK

複式洋房

BINGO 左體溫高會出汗, 但出汗都係熱, 如果虛汗係會凍的, 即係皮膚出汗, 但係摸上去溫度係低

洋房

SandraLausiubik 發表於 20-1-23 09:56

我隻佬又係 腳呀手呀一訓就痴luplup 你大肚時有生問醫生點解會咁?因為大肚體溫較高?hormones影響? 對無大肚既女人黎講 好似係更年期先會咁,我好擔心,係呢幾星期先有。

洋房

fewgamer 發表於 20-1-23 09:59

BINGO 左體溫高會出汗, 但出汗都係熱, 如果虛汗係會凍的, 即係皮膚出汗, 但係摸上 ...

我一向手腳冰冷既 係訓時大脾內側痴luplup 又唔係特別凍 都唔知係咪更年期症狀..... 我30都未夠

洋房

大肚過陣 有兩個人的體溫 所以係會比平時熱好多 行去火車站5分鐘路程 都出曬汗

我最初接觸呢個中醫係鼻敏感 我鼻敏感係極度嚴重 所有認識我的人 都話我係前所未有的嚴重 我一日可以用到一卷紙巾因為鼻敏感 第一次見呢個中醫距就話 因為抵抗力差 氣血行得唔好 抵抗唔到所以好容易鼻敏感或者過敏 後來陸陸續續食左一段時間 距就話開d進補的藥 飲左幾劑 我覺得都頗貴 後來見到好多人 係買好名貴藥材磨成粉 每天沖水飲 我又覺得呢個方法幾好 雖然一下攞甘多錢出來好肉赤 不過份量最少都夠一年 每日落來都係30-40蚊 堅持飲 臉色同抵抗力都好好 我老公話我熱氣又唔怕 發燒癡埋距訓都惹唔到我 簡直係氣人 仲要大肚都係 所以好睇個人體質 不過女人基本上個個都係寒低 尤其係香港 成日食沙律 飲果汁 食菜 簡直就中曬中醫最忌暐 改變下飲食 會好好多 唔好怕肥

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊