時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

對於生於斯, 長於斯的香港人, 這大半年來目睹香港遭逢浩劫,社會家庭嚴重撕裂, 法治蕩然無存, 媒體充斥謊言仇恨.......真的義憤填胸, 無力感很重, 最後我只好走上前線.....

(1) 有機會盡量勸說一些淺黃親友, 以理據代替情緒作分析, 讓他們回歸理性

(2) 向只接受單方面資訊的地方朋友(如台灣), 講述傳媒不會告知他們的真相

(3) 參予討論區討論, 理性表達意見,紓緩抑壓

(4) 每次見到警隊值勤, 都主動說聲加油

(5) 拍攝劫後餘生的暴民破壞亂像, 紀錄歷史, 讓下一代引以為鑑,勿再重複犯錯

(6) 有機會就參予清除路障或連儂牆

(7) 現在經常袋住幾份選民登記表,替未登記親友立刻登記

花生蘿蔔    發表於 20-1-11 22:14
SiuBBee    發表於 20-1-11 18:36

男爵府

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

選民登記表,勁

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

見到台灣大選就發現一個殘酷既事實,一個社會既民意容易被情感上的煽動而操控,簡單講愚民比正常人多,而家立法會同埋區議會嘅情況已經慘不忍睹,我睇唔到香港有任何希望,如果香港人集體醒覺起來可以將事情扭轉,但係我諗唔到有乜契機會突然發生呢個轉變。

lovelovesing    發表於 20-1-11 22:24

男爵府

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

子爵府

sillysuie 發表於 20-1-11 16:56
對於生於斯, 長於斯的香港人, 這大半年來目睹香港遭逢浩劫,社會家庭嚴重撕裂, 法治蕩然無存, 媒體充斥謊言 ...

樓主好積極,佩服,你係真心為香港好嘅香港人!

我自己就覺得真係好灰,覺得香港冇希望,唉!心痛!

大宅

伯爵府

大宅

撕流膿牆已是我每天必做的事,雖然只是一張半張(因為要快),但心裡好受,起碼我表示不滿班死曱甴行為

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

男爵府

tutik 發表於 20-1-11 17:38
見到台灣大選就發現一個殘酷既事實,一個社會既民意容易被情感上的煽動而操控,簡單講愚民比正常人多,而家 ...

看透了
任何民主選舉都是類似
越用卑鄙手段
越易勝出
強如美国, 也選出個侵侵
今次侵侵更利害當着全世界人面見
demo. 咩叫為連任不理世人眼光
公然暗殺伊朗人民高民望軍官

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

sillysuie 發表於 20-1-11 16:56
對於生於斯, 長於斯的香港人, 這大半年來目睹香港遭逢浩劫,社會家庭嚴重撕裂, 法治蕩然無存, 媒體充斥謊言 ...

你好叻!支持!
香港太單純,太容易被有心人用情感煽動。

我唔知我可做幾多,朋友以前從來唔買報紙,現在見她隔兩天就買份生果報,越看越開心的樣,好似攞住神丹一様就擔心,只接受單一資訊,一提大陸就係所有野都有問題,武漢的疫情,她鬧左好多天,覺得有大陰謀,一定係大陸一早知,刻意隠門疫倩資料,仲話出街一定要帶口罩,學生上堂都要帶,其至最好唔返學,反因為沙士已來臨,是她諗得夠長遠,定係我睇野太簡單?

男爵府

wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

別墅

回覆 tutik 的帖子

我只是覺得除非你有能力申請移民或已有外國護照, 放大悲觀情緒並不能改變現況, 所以選擇積極面對

別墅

fionacat 發表於 20-1-11 18:36
樓主好積極,佩服,你係真心為香港好嘅香港人!

我自己就覺得真係好灰,覺得香港冇希望,唉!心痛!
身邊好多人都會離開香港或回流美加,各人有選擇的權利, 選擇留下的就要更積極行動和團結

侯爵府

sillysuie 發表於 20-1-11 22:09
回覆 tutik 的帖子

我只是覺得除非你有能力申請移民或已有外國護照, 放大悲觀情緒並不能改變現況, 所以選 ...

你態度正確,不好意思我放負。
我也曾積極遊說,在不同渠道佢都發放正確信息,失望過後還是好好保護自己及家人,過正常生活,將大環境的影響減到最低,靜待一個 轉列點。

首頁

尾頁

跳至