懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

三年前已生一胎,而家想試第二胎,剛過35歲,即係高齡,我知道唔係一試就有,時間唔等人

生完第一胎我轉左工,工作忙左好多,除左每日ot 30mins-60mins外,每月要番一次星期六+日(即係變相連續踩14日),搞到一直都唔敢生

而家產假仲要加到14週,內疚感又重左,經濟又唔好,工作好重要我係咪有懷孕前焦慮?大家計劃生育前有無?如何克服?

男爵府

白羊花花 發表於 20-1-12 14:30
三年前已生一胎,而家想試第二胎,剛過35歲,即係高齡,我知道唔係一試就有,時間唔等人

生完第一胎 ...

加油呀

大宅

我覺得一切睇生BB的決心有幾大,你要問自己係咪好想生第二胎,如果係,下一步就邊試邊諗點樣平衡工作,至於14週產假,唔好諗太多,有同冇,都唔應該成為生唔生Bb的因素,免得自己更大壓力。

伯爵府

beargwai 發表於 20-1-12 16:53
我覺得一切睇生BB的決心有幾大,你要問自己係咪好想生第二胎,如果係,下一步就邊試邊諗點樣平衡工作,至於 ...

好怕話比老細知有左時,佢會黑面

別墅

白羊花花 發表於 20-1-13 00:12
好怕話比老細知有左時,佢會黑面

唉,咁唔通你會因爲咁,拖到37、38先試有bb, 到時響生BB上遇到挫折,唔通公司會多謝你的犧牲,你同我都知唔會,咁點解你宜家要覺得唔好意思呢,人生計劃無可能討好到全部人,快D生la JM

varievarie    發表於 20-1-13 12:30

大宅

回覆 白羊花花 的帖子

黑面又如何?難道老闆比Bb重要?要想清楚

男爵府

工作只係一份工作,當你離開左份工作第二日就會有人補上,間公司都係照樣運作。工作係人地俾你,公司今日要你,聽日唔要你完全唔使講人情,賠足就得。做媽媽係一世既事,冇人可以補上頂替,24小時on call,不會被炒魷魚,冇左你成個家運作唔到。
你話邊樣重要啲?

伯爵府

honeybid2 發表於 20-1-13 08:29
工作只係一份工作,當你離開左份工作第二日就會有人補上,間公司都係照樣運作。工作係人地俾你,公司今日要 ...

睇完你留言,我響公司不停流眼淚
究竟我既人生係為左乜野?

大宅

回覆 白羊花花 的帖子

媽媽,唔好灰心,我估你咁努力工作,至少有一部分係想屋企人生活好啲、舒舒服服。我好明白你嘅感受,我本身都想做FT mum,但屋企環境唔許可,而家返工我都提醒自己係為咗家人而努力。當然,如果可以轉到一份冇咁辛苦而人工又差唔多嘅工,都係一個選擇。但未搵到之前,至少而家工作都係有意義嘅!就係為咗最愛嘅家人而努力

男爵府

白羊花花 發表於 20-1-13 09:50
睇完你留言,我響公司不停流眼淚
究竟我既人生係為左乜野?

我諗得好清楚,我既人生就係返工賺錢養對寶貝囡,俾佢地我能力所及最好既生活及教育。做媽媽先係我一世最驕傲既職位 認真工作係應該,但我唔會睇職權太重。自己見盡太多三幾百人既老細一夜間俾人炒左之後就由呼風喚雨變成一個獨居老人,乜野都唔係。所以屋企先係最重要。

大宅

14週政府過左啦咩?
我公司都係比我10週既?

男爵府

cherylloveu 發表於 20-1-13 13:50
14週政府過左啦咩?
未過, 我公司都係10WK
但好多公司已經FOLLOW左14wks, 唉~

大宅

回覆 Vividada4472 的帖子

睇怕我都係得10weeks , 但唔係話剩返4weeks政府會補貼?其實即係未通過?

伯爵府

cherylloveu 發表於 20-1-13 13:50
14週政府過左啦咩?

我公司公佈左14啦,但我覺得產假多左d媽媽又多左顧慮唔敢大肚

大宅

回覆 白羊花花 的帖子

甘好既, 係咪HR直接出Announcement公布 , 好羡慕

咁有時有D野要黎都阻唔到,不過公司表現同理心真係好緊要

男爵府

白羊花花 發表於 20-1-13 15:45
我公司公佈左14啦,但我覺得產假多左d媽媽又多左顧慮唔敢大肚

千祈唔好咁諗。產假係公司俾,大家都有份,天經地義。就算唔生仔既男同事一樣可以突然間大病,我有同事生cancer(唔係咒人),眼角膜脫落等等無啦啦病假半年,大家一樣要頂埋佢嗰份。放假既野,個個都有機會,唔需為左產假而內疚。

大宅

完全唔需要咁諗囉
我知道有啲銀行放20個禮拜添,公司俾得就係員工福利,唔應該睇成係壓力

水晶宮

回覆樓主:

點解產假多咗 會多咗顧慮?
好鍾意返工?公司無咗你唔得?

別墅

唔好咁諗啦,你公司好高壓的嗎?
我公司都有16個星期產假放,department head 都生左3個,其實公司真係冇話冇左邊個唔得,個地球都係會轉。

複式洋房

回覆 白羊花花 的帖子

其實14週產假點解要有內疚感?!我係因為而家間公司有14週先轉過來。不過廢事一來就懷孕,所以做咗一年先。加上我一諗起我未懷孕之前點ot法,我覺得老闆應該要比我內疚多d,但當然老闆係唔會內疚,所以我地都唔洗內疚!最緊要bb健康,建議唔好再等老d先生。有咗後,梗加覺得冇野重要得過bb可以健康生長,d同事都叫我咪鬼成日ot。

首頁

尾頁

跳至