懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Junbabh2020 的帖子

政府仍在拉布中,隨時生完都未落實14周!其實睇你想有第二胎的決心有幾大,如果堅想,
就不要顧慮太多工作問題。

男爵府

cherylloveu 發表於 20-1-13 15:14
回覆 Vividada4472 的帖子

睇怕我都係得10weeks , 但唔係話剩返4weeks政府會補貼?其實即係未通過? ...
未通過, 就算通左都要2021年EFFECTIVE

大宅

回覆 Vividada4472 的帖子

收到風都係得10weeks , 不過full pay , 同自己講知足

大宅

做乜要為生bb放產假內疚呢?
你有為公司付出架嗎,產假是法例又是福利。我本身16個禮拜產假,老板仲笑我慘,因為佢既國家係放「18個月產假」架。
我地唔好放工作太重,畢竟自己及家人既幸福先係最重要,請好好珍惜自己同BB

複式洋房

如果因為妳要生bb就黑面,呢間公司唔值得妳咁拼搏付出咯

別墅

Junbabh2020 發表於 20-1-14 02:36
回覆 白羊花花 的帖子

其實14週產假點解要有內疚感?!我係因為而家間公司有14週先轉過來。不過廢 ...

不能認同更多~ 番工都係一買一賣姐。OT嗰時公司會內疚嗎?再自信啲諗,你係唔係連多4週產假都唔值先?

複式洋房

白羊花花 發表於 20-1-13 09:50
睇完你留言,我響公司不停流眼淚
究竟我既人生係為左乜野?

加油, 要保持輕鬆先可有第2 胎, 不過好似GOV 未正式公佈有14 WEEK 產假.
係D 議員提議咋, RIGHT ??

伯爵府

ching0520 發表於 20-1-15 12:21
加油, 要保持輕鬆先可有第2 胎, 不過好似GOV 未正式公佈有14 WEEK 產假.
係D 議員提議咋, RIGHT ??
...

公司公佈左,係會放14weeks,但改左制後未有人放過

大宅

回覆 honeybid2 的帖子

對!講得岩

別墅

回覆 白羊花花 的帖子

你真係諗得過多,睇得自己太重要。既然你公司都俾政府通過條例前率先提供14週産假,証明起碼管理層係family friendly的。
至於你direct boss會唔會黑面,如果佢係心底裏唔鍾意人放産假,無論10週定14週都係唔鍾意。呢d面色,我諗你生第一胎都總會見呢d人,跟本唔駛理。
更何況你公司高層推出14週産假,你direct boss總唔能夠黑面做得太出面,會驚你投訴佢。

洋房

Nbs 發表於 20-1-13 20:25
點解產假多咗 會多咗顧慮?
好鍾意返工?公司無咗你唔得?

同意!公司唔會冇咗邊個唔得架。老闆,同事成日黑面啦,使乜理佢地。

首頁

尾頁

跳至