自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

多謝提醒,我最近對佢發少左脾氣,今次考試同佢溫書無咁忟,佢琴日攪住我,多謝我同講佢愛我,因為知道媽咪好錫佢,聽完好感動

水晶宮

回覆樓主:

你講得好啱講得好好

男爵府

謝謝你的分享,對我們為人父母是很好的提醒。相信在過去日子、你在家庭所經歷的讓你感受至深,祝福你的將來充滿愛和力量!
Pajamama is learning to be a good mama ^o^

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

講得好,慶幸我全部做到,現在小朋友大了,跟我關係依然好好。

侯爵府

一齊行落去 發表於 20-1-12 23:01
我成長喺一個唔係好健康嘅家庭,以下係我想同各位爸爸媽媽講嘅說話...
可能有啲長,希望大家耐心睇完。如果 ...

你講得好好

你講嘅野就係所有教養書嘅重點
我收藏了呢個post

大宅

講得好,我會反思
要企喺小朋友角度諗多d

珍珠宮

回覆樓主:

凡事兩面睇。。。。
世事無絕對。。。。
太過保護唔打唔鬧=適應到日後社會各種人同事?
保護=愛?=關係好?
唔敢指正仔女錯處只會令仔女跌得更傷!

凡事正面既人, 遇到挫折只會變得更加堅強!

男爵府

講得好好,我睇完你篇文章都即刻反省下自己,多謝你分享!希望你能夠繼續為大家分享更多

男爵府

多謝分享

珍珠宮

回覆樓主:

你講得好啱

男爵府

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

多謝你嘅提點!共勉之

大宅

講得好好呀

珍珠宮

wantaima 發表於 20-1-12 23:51
凡事兩面睇。。。。
世事無絕對。。。。
太過保護唔打唔鬧=適應到日後社會各種人同事?

侯爵府

多謝分享。
最近考緊試,我要努力提點自己。

大宅

回覆樓主:

follow

大宅

回覆樓主:

謝謝

洋房

爸爸媽媽未夠20歲就帶我嚟咗呢個世界。
可能因為佢哋未準備好做父母,亦唔太鍾意小朋友,
所以有段時間我都係由唔同家庭照顧。

後來佢哋終於帶我返屋企,不過無諗過嗰時先係惡夢嘅開始 :(
媽媽一對住我就好炆,每日幾乎都有新方法對付我: 扯頭髮、撞我嘅頭落牆、用刀喊就用膠紙黐住我個口。而爸爸唔係好理會屋企,亦唔理會我,間中都會同媽媽一齊打我。

細個嘅我唔曳,讀書成績亦唔錯,喺學校甚至係一個開心果。
不過回想番,小一小二時我已經有少少情緒問題,試過喺屋企想跳樓,試過衝入廚房拎菜刀,因為當時嘅我只可以透過「傷害自己/父母」嚟保護自己。小三之後,我有能力控制自己嘅情緒,唔再做衝動嘅行為,不過就變咗「解離」嘅情況更嚴重,每日幻想自己屋企有幾好幾開心,幻想到自己當係真,而唔開心嘅嘢就好似唔係發生在我身上。

一年又一年,靠著好多嘅恩典,我就長大咗
已經大學畢業,亦有能力幫助返其他受虐待/需要幫助嘅小朋友同家庭。
不過從心底裏我唔開心。因著童年嘅創傷,我嘅情緒出了問題,現在長期需要食藥同接受心理治療。

我從來都無嬲同怪任何人,只係好遺憾,我無能力去再信任/當佢係我媽媽,我好驚要同佢get close。我仍然同媽媽一齊住,我好錫佢好遷就佢,到現在佢仍然係每日見到正面嘅我,我無講過自己有情緒病。心底裏從小到大都有種贖罪感覺,覺得自己嘅出現令媽媽冇咗人生最開心嘅20年,所以一直我都只會犧牲自己嚟滿足佢嘅要求。

但最困擾我係同人嘅關係,唔夠膽去相信人,去依賴人,所以拍拖對我嚟講都係好困難嘅事。夢想自己能夠組織家庭,做寄養媽媽,照顧好多受傷害嘅小朋友。不過,自己嘅問題令呢一切都好遙遠... 。

因著自己嘅經歷,呢兩句係我經常提醒自己嘅說話:
''Hurting a person is like throwing a stone into the sea. You never know how deep the stone goes.''
''Be a person who leaves a print, not a scar in someone's life.''

我未能夠做媽媽,就唯有用我從經歷&書本學到嘅一切同大家分享。
每一位爸爸媽媽都好重要,因為係由你哋去培育我哋下一代,係靠你哋令世界上多一個善良人。加油!

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

多謝你既分享,你講得好好
我都覺得小朋友既世界得爸爸媽媽
好依賴同需要爸媽既關心同愛
到仔女大左,佢既世界已經唔係得爸媽
唔會再依賴你地
但有d父母係小朋友細時又唔關心同愛護佢地
到佢地大左又怨佢地唔孝順,唔關心父母

我覺得呢種父母好自私。

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

一齊行落去 發表於 20-1-13 00:22
爸爸媽媽未夠20歲就帶我嚟咗呢個世界。
可能因為佢哋未準備好做父母,亦唔太鍾意小朋友,
所以有段時間我都 ...

我都係一個唔正常既基層家庭出生成長

有時父母就正正係搞到小朋友有童年陰影同心理創傷既人,令到佢地心理扭曲

所以依家我自己有左小朋友,同自己講唔可以犯我父母既錯,唔可以行佢地條舊路
唔可以俾我自己既小朋友好似我細個咁
時時提住自己

我自己就睇得開d,做屋企人唔代表一定親,我同自己講,可能同屋企人無咩緣分,唔好太執著,令自己唔開心
大家一齊加油。

大宅

一齊行落去 發表於 20-1-12 23:01
我成長喺一個唔係好健康嘅家庭,以下係我想同各位爸爸媽媽講嘅說話...
可能有啲長,希望大家耐心睇完。如果 ...

Totally agree with your view. Good speech!
都希望家長可以比多心機係仔女度,比多關懷佢哋,唔好諗住等其他人幫你教。

首頁
12345...7

尾頁

跳至