自由講場

跳至

首頁
56789...54

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢個樓盆位置唔錯, 週邊有齊生活所需, 有街市, 食店, 醫院都在一公里以內, 在香港可以直接搭永東旅巴, 再轉的士, 約十分鐘就到了。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

STH920 發表於 20-1-13 13:08
正正係香港既混亂加速左我買中山樓

同我一模一樣,香港太亂就成日同朋友上去睇樓,現在國內啲樓盤,真係好靚,
我個屋苑大堂啦走廊啦,好靚好靚,又有大游泳池,靚靚會所,
我買個單位唔大,但係有兩個露台,
管理費仲係香港嘅10分之1!

男爵府

beautytiny 發表於 20-1-13 11:25
公寓難有local 人接,因為他們要買住宅,小孩才有當地的學位。但如果local青年沒小孩,都喜歡租公寓,因為 ...

大都會,外觀上似足住宅屋苑,唔似一般公寓。

水晶宮

Ahlite 發表於 20-1-13 13:09
有無數據大陸有幾多公寓單位開售/已售(以中山為例)?真係全部只係香港人買?
...

不是,都有大陸人買

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

自從6月後我都想返大陸買樓, 有諗過買公寓, 幾十萬住到20年都賺返, 我仲有幾年退休, 家中3個黃人, 我諗住自己返上去住, 另一個如果佢要黎我都唔抗拒, 但我預左自己一個先, 2個孩子又話唔會返大陸, 我買左樓升到點都唔會有人上去住, 我走後就由得層樓比政府收返啦或扔空佢 (打打下都不禁鼻酸), 有朋友提議不如租樓啦, 好過大拿拿攞筆錢出黎到時走後層樓又無人理. 大家有咩意見呢?

象牙宮

2024年龍年勳章

上個月去中山睇雅居樂國賓x, 可能位置好,景觀唔錯,而且現樓,好多人買,我睇中一個單位,去睇第二個單位,1st已被人買咗。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

買左珠海,打算留條後路比小朋友,或者同老公一齊退休後住

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

yes yes認同

子爵府

gogogodee 發表於 20-1-13 13:24
同我一模一樣,香港太亂就成日同朋友上去睇樓,現在國內啲樓盤,真係好靚,
我個屋苑大堂啦走廊啦,好靚好 ...

請問你買咗邊度?我喜歡有泳池,交通方便嗎?想參考下,Thanks

水晶宮

mimikitty28 發表於 20-1-13 13:27
自從6月後我都想返大陸買樓, 有諗過買公寓, 幾十萬住到20年都賺返, 我仲有幾年退休, 家中3個黃人, 我諗住自 ...

我朋友同你一樣,屋企三黃得佢正常,個囡仲因政見唔同用粗口鬧佢,仲叫佢快啲死,我朋友都好心淡喊住打比我傾

我17年已買中山公寓,宜家香港搞成咁好彩中山有個竇,得閒上去住下平衡番個心情,退休就會住耐啲,香港中山兩邊住。
我覺得有錢就緊係買,自己樓點整都得,住得有歸屬感好重要,我囝上去住完三日就會問幾時再上,佢鐘意上去食野同剪髮,因為我樓下嗰間係瞓係按摩椅上面洗頭好舒服,洗剪吹都係¥49咋

男爵府

scso 發表於 20-1-13 14:00
請問你買咗邊度?我喜歡有泳池,交通方便嗎?想參考下,Thanks

中山三鄉

男爵府

自從6月後我都想返大陸買樓, 有諗過買公寓, 幾十萬住到20年都賺返, 我仲有幾年退休, 家中3個黃人, 我諗住自 ...

有冇啲朋友都買咗樓喺大灣區啊?如果有的話,一齊有伴,先租住樓睇下,上到去再識番多啲同聲同氣香港人。

子爵府

gogogodee 發表於 20-1-13 13:24
我個屋苑大堂啦走廊啦,好靚好 ...

你買左邊個盤咁正?

男爵府

ddkaka 發表於 20-1-13 14:07
我朋友同你一樣,屋企三黃得佢正常,個囡仲因政見唔同用粗口鬧佢,仲叫佢快啲死,我朋友都好心淡喊住打比 ...

你朋友的遭遇好離譜,可以的話多啲同佢傾計啦,再有能力的話,可以叫佢上去大灣區住下,我有朋友女,退休周圍去玩,又識咗啲國內人,偶爾會結伴去玩,現租左深圳龍華,都係唔使2千,一間房啦,偶爾返香港。

男爵府

STH920 發表於 20-1-13 14:13
你買左邊個盤咁正?

三鄉

子爵府

gogogodee 發表於 20-1-13 14:09
中山三鄉

Thanks

子爵府

Sumyeema1 發表於 20-1-13 13:38
上個月去中山睇雅居樂國賓x, 可能位置好,景觀唔錯,而且現樓,好多人買,我睇中一個單位,去睇第二個單位 ...

我個大陸AA都話呢輪真係好多香港人上去買樓, 佢地日日都要接香港客, 而且成交百分比好高.

你最後買得成嗎?

子爵府

PPgrace 發表於 20-1-13 13:38
買左珠海,打算留條後路比小朋友,或者同老公一齊退休後住

我都係諗住將來退休住又得, 俾仔女將來多條路有多個竇亦得.

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

租乜鬼,趁平有閑錢就買啦,到年紀大到咁上下放咗佢住老人院
我的生命由我主宰.

子爵府

gogogodee 發表於 20-1-13 14:16
三鄉

三鄉好旺

首頁
56789...54

尾頁

跳至