論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人25歳,做咗半年,都满意工作表現,其他清潔吾夠乾淨都可以包容,最主要對呀女好,呀女亦好喜歡佢!但佢個個月都有一兩日話自己吾舒服。早兩日又吾舒服,今次係腎炎,要入醫院。今次順便body check 晒,其實佢身體完全冇大問題,腎炎打完抗生素(改變佢吾飲水,食嘢重口味的習慣)應該好番。
跟著佢同我講話自己身體吾好,佢呀爸呀媽叫佢返印尼!(之前佢話佢呀爸有心臟病,呀媽有cancer)
想問下如果留佢,是否要加人工?定係比佢走,請個另外一個?有咩手續?(emoji)(emoji)

別墅

11920BB 發表於 20-1-13 09:55
工人25歳,做咗半年,都满意工作表現,其他清潔吾夠乾淨都可以包容,最主要對呀女好,呀女亦好喜歡佢!但佢 ...

我諗你揾定第2個都得

男爵府

俾佢走啦,一陣有咩事,你仲麻煩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

同佢相量留到新姐姐到至走,簽定辭職信雙方都唔洗賠,佢身體唔好有乜事你要包醫療你仲敢用佢?佢肯走快D搵新姐姐俾佢返去啦!

大宅

竇漪房 發表於 20-1-14 09:56
同佢相量留到新姐姐到至走,簽定辭職信雙方都唔洗賠,佢身體唔好有乜事你要包醫療你仲敢用佢?佢肯走快D搵 ...

我個菲姐都有類似嘅case, 佢做咗七年半了, 有高血壓, 近排婦科病入完醫院仲要覆診的, 不過佢同我講想返菲律賓醫, 屋企人擔心佢, 咁同佢傾過, 佢可以等我辭職後 大概一個月先走。 因為佢做咗咁耐雖然 時有爭執, 但我都會照計番長服金畀佢走。 想請問咁嘅情況佢係咪都要寫封辭職信畀我, 定係雙方協議書, 因為唔係我炒佢, 咁仲有什麼文件要做要計? 因為之前續約自己搞, 冇agent跟了, 謝謝各位。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

0605 發表於 20-1-14 14:29
我個菲姐都有類似嘅case, 佢做咗七年半了, 有高血壓, 近排婦科病入完醫院仲要覆診的, 不過佢同我講想返菲 ...

其實姐姐跟香港勞工法例,即係如果係你離職响公司會點做,姐姐就會點做

我會要佢簽返辭職信,寫明幾時離職,臨走時會再有一張寫明俾咗幾多長服,最後一個月人工同假期補水等等,要佢簽收返

0605    發表於 20-1-15 12:44

複式洋房

竇漪房 發表於 20-1-14 09:56
同佢相量留到新姐姐到至走,簽定辭職信雙方都唔洗賠,佢身體唔好有乜事你要包醫療你仲敢用佢?佢肯走快D搵 ...

但我都要比機票佢走,仲要比多成皮比agent 請過新的

珍珠宮

11920BB 發表於 20-1-14 20:32
但我都要比機票佢走,仲要比多成皮比agent 請過新的

都冇辦法,好過佢病到瞓床唔郁得,你要照顧佢仲要出糧俾佢

你agent冇保養期嗎?唔係通常一段時間內要換姐姐agent fee會有折嗎?

首頁

尾頁

跳至