懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

由有咗到依家28week,一直嚴重孕吐,每日都好似無限輪迴咁嘔,嘔到喊,嘔到麻木,嘔到諗埋一面,試過晒所有方法,都係咁,中藥西藥對我已經毫無幫助,我完全食唔到維他命,好自責,想食得營養啲,硬食落肚,最後都係嘔,每次嘔都好辛苦,我好自責,bb成個孕期都冇食過有營養嘅野,我情緒大部分時候都係好低落,因為孕吐真係好恐怖,係真係令我抑鬱,個人嘔到好累好累,好辛苦,喊過好多次,有時食野係為左一陣有野嘔,唔係空肚嘔個胃會痛到顛,好無助,我以前係一個好正面積極嘅人,但係呢7個月我真係完完全全地負面,每日都好恐懼,孕吐真係我人生試過最痛苦嘅事,想大喊

大宅

好明白你既心情。唔好咁唔開心啦,有無試過防morning sick手帶?之前我睇BK有JM講過work架!

只要BB依生長線長大唔好太介意食唔到營養食物落肚,我相信BB感應到媽媽,會體諒努力長大架!

大宅

bchk8863 發表於 20-1-13 21:38
由有咗到依家28week,一直嚴重孕吐,每日都好似無限輪迴咁嘔,嘔到喊,嘔到麻木,嘔到諗埋一面,試過晒所有 ...

聽見到覺得辛苦,不過好快架喇,盡量食d食咗唔會咁易嘔嘅嘢,唔使驚唔夠營養,身體會首先俾營養BB,最緊要檢查BB size OK,平常心迎接BB,辛苦嘅時候諗下BB出世可以抱住佢就會有動力

大宅

littledust 發表於 20-1-13 21:59
好明白你既心情。唔好咁唔開心啦,有無試過防morning sick手帶?之前我睇BK有JM講過work架!

只要BB依生長 ...

有試過手帶對我冇用

大宅

tovibb 發表於 20-1-13 21:59
聽見到覺得辛苦,不過好快架喇,盡量食d食咗唔會咁易嘔嘅嘢,唔使驚唔夠營養,身體會首先俾營養BB,最緊要 ...

我身體同精神都開始頂唔住,覺得虛脫了,今日有啲作感冒,完全郁唔到,精神好差,好灰好辛苦

大宅

回覆 bchk8863 的帖子

唔好唔開心啦!BK好多媽媽嘔到生,食唔到維他命丸,咪飲媽媽奶,飲唔到奶就食下芝麻糊、核桃露、有機南瓜湯、蕃茄湯、薯仔湯,全部超市都買到。你冇提BB過細、過輕,即係bb吸收晒你d營養。Happy mum=happy baby

大宅

bchk8863 發表於 20-1-13 22:02
我身體同精神都開始頂唔住,覺得虛脫了,今日有啲作感冒,完全郁唔到,精神好差,好灰好辛苦
...

或者咁諗,起碼唔係BB有咩事,有啲媽媽由早期開始檢查已經發現BB有大大小小嘅問題,一直擔心到生,無奈又無助,我都知道日日嘔好辛苦,但係起碼有個期限,總之諗起有咩想食就食,學你話齋,起碼都叫吞過落肚,或者飲啲果汁會舒服啲,加油呀!

大宅

加油,我頭三個月有嘔,明白你,盡量少食多餐食梳打餅

男爵府

回覆樓主:

加油媽媽 懷孕真係唔容易 咁妳一直照BB 佢生長ok嗎 如果ok 唔洗太擔心
唔好責怪自己 唔係妳問題
我朋友又係嘔到生 原本85磅 生時 98磅 BB都有7磅幾
Anyway 加油呀

洋房

bchk8863 發表於 20-1-13 21:38
由有咗到依家28week,一直嚴重孕吐,每日都好似無限輪迴咁嘔,嘔到喊,嘔到麻木,嘔到諗埋一面,試過晒所有 ...

加油呀媽媽!BB知道你好努力架!
少少分享: 我媽咪陀我時食唔到野 好病 佢果個年代會去搵黃大仙 解籤人同佢講 粗生粗養 食得落啲咩就食咩 我呀媽淨係飲到可樂同食零食 最後我咁多年來都真心好健康呀
試下放鬆 放鬆 放鬆心情 (emoji)一切會安好順利 大家撐你呀!

別墅

我一直有留意開你啲post同留言
因為我都係孕吐嚴重(因為甲亢),入過5次院吊水,最恐怖果陣瘦左7kg
而家25W,每朝有食一粒醫院開既止嘔藥先唔會嘔,而家先比未有之前重左2kg
一樣食唔到任何supplement,但產檢bb都有中碼所以都安心啲
跟住早幾日,都嘔左4次,全日淨係食得落一個包,呢啲時候就會上網睇啲妊娠劇吐媽媽寫既blog,會有一啲安慰,見人地都捱得過,我應該都可以!
好明白果種內疚感,驚bb第日唔夠健康唔夠聰明
我做埋心理準備生完都可能嘔一兩日
大家一齊加油啦!!!!

大宅

stepp1102 發表於 20-1-13 23:00
因為我都係孕吐嚴重(因為甲亢),入過5次院吊水,最恐怖果陣瘦左7kg
而家25W ...

我都係呀!我覺得生完啲激素未平衡晒,我都有諗過生完仲會嘔幾日我驗晒所有都冇問題,唔知點解嘔到咁真係好灰,你食左藥會好啲嗎?我試過幾款,都冇用

大宅

tovibb 發表於 20-1-13 21:59
聽見到覺得辛苦,不過好快架喇,盡量食d食咗唔會咁易嘔嘅嘢,唔使驚唔夠營養,身體會首先俾營養BB,最緊要 ...

我知道多謝你

大宅

MRS.HALF 發表於 20-1-13 23:00

加油呀媽媽!BB知道你好努力架!

做媽媽真係超乎我想像嘅偉大身體嘅不適完全打敗了我anyway thank you so much

大宅

Nicky1129 發表於 20-1-13 22:41
加油媽媽 懷孕真係唔容易 咁妳一直照BB 佢生長ok嗎 如果ok 唔洗太擔心
唔好責怪自己 唔係妳問題 ...

Bb中碼,係我唯一嘅安慰。

大宅

yan1008 發表於 20-1-13 22:21
回覆 bchk8863 的帖子

唔好唔開心啦!BK好多媽媽嘔到生,食唔到維他命丸,咪飲媽媽奶,飲唔到奶就食下芝麻 ...

知道我會再試下

別墅

bchk8863 發表於 20-1-13 23:05
我都係呀!我覺得生完啲激素未平衡晒,我都有諗過生完仲會嘔幾日:na ...

我都試左幾款,最後係maxolon(metoclopramide)呢隻幫到我
但真係眼瞓到爆炸

大宅

唯有儘量訓

複式洋房

stepp1102 發表於 20-1-13 23:00
而家25W ...

我都因為甲亢而劇吐,而家13週,入過兩次醫院,已經瘦咗5kg
最差一日嘔9次,又有2次試過嘔血(唔係血絲,係嘔出嚟嘅全部都係血)
因為睇過話太餓/血糖太低都係會引發嘔,所以我而家用緊極致嘅少食多餐,可能食一兩啖,休息20分鐘都無嘔,想食就再食一兩啖,食唔到就算。所有食物都唔可以係濕嘅(唔可以食湯麵/粥之類)。每餐間唔會飲任何野,通常食完嘢都係隔30分鐘至一小時先補充水份。飲水都係一樣嘅方法,一兩啖-休息-一兩啖。
此外,每次嘔完之後唔好飲水先,而係食嘢先。我用上面呢個方法係work,嘔吐情況無上一胎咁嚴重,至少叫做食多過上次,或者你都可以試試,希望幫到你。

複式洋房

我係過來人,真係嘔到生,日日嘔足4-50次, 食$100粒止嘔藥都冇用,果時日日返工真係長期響廁所(好彩公司體諒),磅數仲跌7-8磅,真係食咩嘔咩,仲要嘔埋黃膽水,但日日咁諗嘔都反應到阿b健康成長,幾辛苦都值得,最後阿女響第8個月急起直追,出世時有8.1,完全諗唔明佢吸收過咩,佢出世到而家都冇咩濕診,皮膚白滑(我而家諗可能我食咩嘔咩佢都冇吸收過毒素),仲要成個孕期只重18磅,生完立即打回原形,唔洗減肥,你而家都7個月,都入直路,好快過,加油丫~

首頁

尾頁

跳至