自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

據報新地郭基煇建議單程證上限削半至每日75人 為期三年[size=0.923em]

廣東省政協十二屆三次會議昨日(12日)在廣州開幕。據《南華早報》報道,廣東政協常委、新地(00016.HK)執行董事郭基煇向內地與會人員提交一份報告,建議每日透過單程證來港人數上限削半,由每日150人下調至75人。

該報告總結了郭氏參與成立的香港廣東青年總會在2017至2019年間的調查,指近年本港本土主義興起,及本地年輕人對內地政制的誤解,令年輕人不願意與大灣區融合,而反修例運動加劇了有關情緒。

報告稱,每日150單程證配額是本港與內地關係的痛點,他建議三年先導計劃,每日配額上限削半至75人。報告稱,該象徵行為具重大影響,讓本港年輕人看到及感到中央政府的關心。

係就快,唔好淨吹呀!

睇下邊個出黎攔路先!

只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

珍珠宮

回覆樓主:

最好實行到

珍珠宮

回覆樓主:

對,係就快,其實一曰75個都多,香港咁細,確實塞唔到咁多人。要團聚,可到國內發展中的大灣區也是不錯的選擇。

C.yan110    發表於 20-1-14 10:24

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望成真﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

janetlam74 發表於 20-1-13 21:49
據報新地郭基煇建議單程證上限削半至每日75人 為期三年

我哋最受歡迎嘅特首從來冇幫我哋提出過,仲好串咁嘅講:「單程證是家庭團聚制度,點可以唔俾人家庭團聚呢?」

好老實依家民怨沸騰,暫停三年就差唔多

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

係就好啦

伯爵府

23 年啦 夠啦

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

問吓犯民啦, 上次都係呢個垃圾黨議員反對。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

終於有有力人士講出重點!一般小市民講政府扮聾!最好歸於原點,住滿7年先有福利!唔好黎到一年就要同香港人睇齊爭福利!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

將香港呢邊送番上去大陸,咪一樣團聚!

伯爵府

回覆樓主:

最好cut埋雙非無身分證

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Mimi_Ma 發表於 20-1-13 22:08
問吓犯民啦, 上次都係呢個垃圾黨議員反對。

佢地反政府反共,但又係甘幫大陸人搶香港人福利,福街米就係呢種!

珍珠宮

回覆樓主:

其實 夫妻仔女名義可以,
但老婆個爸/媽,
跟住爸/媽又申請仔/女,
(係咪可以噉?)
如是,真的成條村既人都落哂黎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

minmin 發表於 20-1-13 22:13
但老婆個爸/媽,

係可以咁。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

minmin 發表於 20-1-13 22:13
但老婆個爸/媽,

後生還好,
有好多老人家落黎同分享本地嘅住屋、醫療,老人福利,甚至山地/骨灰龕

死未。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

係就好囉!

公爵府

2018復活節勳章

kit2004 發表於 20-1-13 22:10
終於有有力人士講出重點!一般小市民講政府扮聾!最好歸於原點,住滿7年先有福利!唔好黎到一年就要同香港 ...

如果住滿7年先有福利,相信起碼少左一批人申請落嚟,起碼少好多民怨

大宅

kit2004 發表於 20-1-13 22:10
終於有有力人士講出重點!一般小市民講政府扮聾!最好歸於原點,住滿7年先有福利!唔好黎到一年就要同香港 ...

住滿7年唔夠,仲要在港工作7年(唔俾現金出糧),咁佢地就冇得一邊暪收入,一邊攞福利

qoo888    發表於 20-1-14 04:58

珊瑚宮

yukiii111 發表於 20-1-13 22:24
住滿7年唔夠,仲要在港工作7年(唔俾現金出糧),咁佢地就冇得一邊暪收入,一邊攞福利
...

仲加埋嚴查內地銀行戶口,同埋查內地有無樓、地。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-13 23:36

珍珠宮

最好75個仲要係保証有經濟能力在港生活的家庭先好批。

首頁
12345...8

尾頁

跳至