自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

當年犯民要求名額75, 加到150喎。依家要減,唔係唔支持犯民下嘛。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 20-1-13 22:32
最好75個仲要係保証有經濟能力在港生活的家庭先好批。

對!最好年青,有學歷,有經濟能力!
好似美國排 10 年,仲要健康有經濟擔保才可以。

男爵府

bdrescue 發表於 20-1-13 22:42
范國威2019年曾提削150議案-改革移民及入境政策議案, 但被38名議員反對, 反對人士如下:

張宇人議員、李國 ...

我就係因為呢單,覺得根本無論建制定泛民都根本唔係為市民好 唔好再講咩團聚,輸入勞動人口 等等,如果社會真係有個咁既聲音,政府係咪應該舒緩一下,而唔係再搵籍口hea市民 香港人口已爆煲啦

子爵府

回覆樓主:

係就好,終於有德政

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係就好唔好得個講字

琥珀宮

janetlam74 發表於 20-1-13 21:49
據報新地郭基煇建議單程證上限削半至每日75人 為期三年

每日150個根本用唔哂,所以連老弱殘都批佢地落嚟,即係香港人娶或嫁個大陸人,申請佢落嚟,之後新移民成為香港居民後,又再申請自己父母落嚟,諸如此類,可以連90歲都批到單程證嚟香港,都幾離譜。

仲有就係假結婚問題,入境處應該嚴正審視。

大宅

minmin 發表於 20-1-13 22:13
其實 夫妻仔女名義可以,
但老婆個爸/媽,
跟住爸/媽又申請仔/女,

身邊例子多的是

琥珀宮

147741 發表於 20-1-13 23:31
係就好,終於有德政

建議咋喎。

子爵府

redhot 發表於 20-1-13 23:14
頭先新聞見到 ,屍勵鬼立即走出嚟亞支亞咗!

又講一大輪廢話,話一家團黎嘅時間可能要更耐,咁叫港人返大灣區生活發展兼團聚啦,就話難適應,咁點解大陸落嚟又無問題呢?都喺果句,海唔可以填,農田唔可以無,單程證唔可以減,人人要買樓,唔係就新公屋,政府可以點做

男爵府

9157 發表於 20-1-13 22:11
最好cut埋雙非無身分證

呢個係超好提議!贊成!

子爵府

問左泛民先

二○○二年,時任特首董建華向中央提議削減單程證數目,希望騰出名額轉為吸納內地專才和優才來港,以減輕社會福利壓力及人口資源錯配,可惜最後在社會反對下無疾而終。二○一三年,毛孟靜、范國威等議員為了反對時任特首梁振英的覓地政策,把房屋問題歸咎於一百五十個配額,提出取消名額的「源頭減人」概念。當時,張超雄、胡志偉、涂謹申、郭榮鏗、莫乃光、梁繼昌、葉建源等共二十一個反對派議員聯署反對,認為家庭團聚是基本人權,支持維持配額。

男爵府

SandyKL 發表於 20-1-13 23:45

每日150個根本用唔哂,所以連老弱殘都批佢地落嚟,即係香港 ...

我聽過個case係個老爺死左10年後都可以申請奶奶同仔女&新抱女婿&孫落嚟都死左仲團乜嘢聚呀

男爵府

回覆樓主:

其實應該用計分制,有能力有財力就快D申請到,無既打算政府養既就慢慢等啦

珍珠宮

fayefa 發表於 20-1-13 23:53
又講一大輪廢話,話一家團黎嘅時間可能要更耐,咁叫港人返大灣區生活發展兼團聚啦,就話難適應,咁點解大 ...

跟住又係係政府錯,政府要負全責

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Mimi_Ma 發表於 20-1-13 22:08
問吓犯民啦, 上次都係呢個垃圾黨議員反對。

由大陸cut啦!佢個邊唔批咁多啦!
香港有班犯人響樹⋯⋯睇怕今年都拉布多!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

贊成,贊成。
有啲男人娶個大陸女人嚟香港,再申請埋阿爸阿媽成個外家嘅人嚟香港

大宅

bdrescue 發表於 20-1-13 22:42
范國威2019年曾提削150議案-改革移民及入境政策議案, 但被38名議員反對, 反對人士如下:

張宇人議員、李國 ...

同一個post入面 ....已經睇到啲人點選擇性失明

明明有2019年既修改動議理都唔理,死都要拎02年既歷史黎鞭屍 ...

時移世易,政策/立場就應該要與時並進,知錯能改,
下下拎上一代黎鞭屍到底有咩幫助

子爵府

回覆 Yuki_Yeung 的帖子

我都覺得來冇問題,福利要set d 條件先拿得就真!

大宅

peaceful~ 發表於 20-1-13 23:59
問左泛民先

二○○二年,時任特首董建華向中央提議削減單程證數目,希望騰出名額轉為吸納內地專 ...

你口中既攔路泛民,部份已成歷史,部份已知錯唔再反對。
睇黎你可以有新既憎恨目標, 認住佢38個

張宇人、李國麟、黃定光、李慧琼、陳健波、
何俊賢、易志明、姚思榮、馬逢國、葉建源、
廖長江、盧偉國、鍾國斌、吳永嘉、何啟明、
周浩鼎、邵家輝、邵家臻議員、陳振英、陸頌雄、
劉國勳及謝偉銓、陳克勤、梁美芬、黃國健、田北辰、陳恒鑌、
梁志祥、麥美娟、郭偉强、張超雄、葛珮帆、
蔣麗芸、柯創盛、容海恩、張國鈞、鄭泳舜及
陳凱欣

伯爵府

建議有乜用?呢個政府會聽民意嘅咩!

首頁
12345...8

尾頁

跳至