懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

依家5個月,有左之後抵抗力唔好,病左幾日成個謝晒皮, 鼻敏感又嚴重,成個謝晒皮, 訓唔到覺,又塞到要長期用口透氣,早兩日睇左中醫,EC話呢幾日要戒口, 連魚同菜都要戒,生果又唔俾食,話會咳,唔食海鮮我都可以接受,C6之前因為我同屋企人話唔洗戒得咁清,佢已經好唔高興,覺得我唔聽佢話. 點可以勸到佢唔好咁緊張?好大壓力, 好怕BB唔夠營養

大宅

真係唔洗介得咁清....
你咁樣乜都唔食,仲衰,吸收唔到各種食物既營養。海鮮有好豐富既營養的。

帶C6去見下西醫,人地會解釋返真正有根據係咩食物應該食咩係唔應該食

複式洋房

大面方包 發表於 20-1-14 06:00
依家5個月,有左之後抵抗力唔好,病左幾日成個謝晒皮, 鼻敏感又嚴重,成個謝晒皮, 訓唔到覺,又塞到要長期 ...

去報D講座叫你老公一齊去聽下,美贊臣育兒護理工作坊講座哩個有講如果戒口戒得太清反而BB出世仲容易敏感,前半段講孕婦飲食營養,后面講點教BB冲涼果D,我都系聽左先知哈

大宅

回覆 大面方包 的帖子

"EC話呢幾日" 又唔係成個孕期, 幾日都頂唔順, 點搞呀! 同老公講28W後先係阿B増肥期, 你宜家病到九彩聽幾日EC話都唔得咩

男爵府

其實我覺得你同未有果時咁飲食就得㗎啦,當然生冷嘢就唔好食喇!其他均衡飲食便可!我果時牛肉,蝦果d都照食,so far都ok

大宅

我有左bb之後鼻敏感都嚴重左好多,可以考慮買部空氣淨化機擺房/廳,朝早起身無咁辛苦

水晶宮

依家5個月,有左之後抵抗力唔好,病左幾日成個謝晒皮, 鼻敏感又嚴重,成個謝晒皮, 訓唔到覺,又塞到要長期 ...

產檢帶埋佢問醫生。西醫冇咩要戒口,除咗易有衞生問題同有重金屬嘅嘢。營養要均衡而且最好由食物攝取,係又戒唔係又戒對胎兒唔係好事。

複式洋房

唔好隨便介口
之前我就係聽左所謂介口
BB細左接近最低線
重比醫生懷疑侏儒症 一直努力到而家
BB都係好少少比較接近少少中位線
都重係細
我真係好後悔介口
去聽下有關嬰兒防敏講座 好有用

複式洋房

回覆 大面方包 的帖子

我之前3個月時成日咳,喉嚨痛,鼻敏感,睇左3次中醫介口之後都唔好就無在介口,之後1個月自己會好翻,宜家6個月啦

大宅

我一向有鼻敏感,有左之後都嚴重左,不過我無特別戒口,都係西醫叫唔好食就唔食,我因為嘔,一直有睇中醫,可能佢比較後生,佢老婆生左三個,佢只係話寒涼食物少食,你會唔會睇過另一個中醫?

洋房

多謝晒咁多位,我係佢面前睇醫院姑娘俾啲飲食小冊子, 希望佢睇多啲可以唔好咁緊張,我本身都瘦底,增磅增得唔係好理想,所以唔想界口,同C6一齊好大壓力,次次佢唔想我食呢樣個樣,每次我媽咪同家姐就會叫我食多啲先有營養,跟住C6就好無奈黑面.

大宅

我冇戒過口,咩都食d,唔好過量就得,bb冇濕疹冇敏感

子爵府

回覆樓主:

乜都戒你不如食粥水啦,真係好慘,明明有胃口乜都唔食得,我嗰陣只係戒刺身咋

禁止訪問

珍珠宮

鼻塞呢樣野睇西醫開類固醇吧,我5-6個月果陣鼻塞到訓唔到。 果陣以為空氣問題,買淨化機,全屋大掃除,搬埋返娘家都唔掂。西醫話我鼻入面已經腫左。結果佢勸服左我用類固醇,唔洗長期噴。我噴左3日鼻無再發炎就無噴。 孕婦好好休息先會長胎,希望你唔好怕睇西醫。

男爵府

大面方包 發表於 20-1-18 12:13
多謝晒咁多位,我係佢面前睇醫院姑娘俾啲飲食小冊子, 希望佢睇多啲可以唔好咁緊張,我本身都瘦底,增磅增 ...

你媽同姐姐講得啱,其實只要均衡飲食就會肥b唔肥媽,人地營養師建議有哂研究學術根據同記錄,中醫嗰d咩濕毒熱之類我覺得無陀b可以聽下,有bb唔好亂試,戒口令bb唔健康嘅聽過好多。
你老公唔識野又咁固執,你陀時已經咁,你生左佢又亂咁堅持的話,你地有排嘈,叫佢自己讀下書學習下,同產檢時問清楚婦產科醫生。

首頁

尾頁

跳至