論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

嚟左幾個月, 初時表現得好勤力。 但由於我屋企實在太歎 (兩大一小, 日頭返工返學, 每星期只煮兩三次晚飯。 ), 佢而家越來越懶, 連日常清潔都唔係日日做, 成日匿響房玩電話。煲湯時冇睇火, 整爛左個staub 又唔即時話我知, 成個幾星期先出聲。

今時今日對工人要求唔會高, 但連基本野都唔做好真係難以接受。 話佢又唔like, 而家究竟邊個係僱主呢?

侯爵府

jimliu713 發表於 20-1-14 07:56
嚟左幾個月, 初時表現得好勤力。 但由於我屋企實在太歎 (兩大一小, 日頭返工返學, 每星期只煮兩三次晚飯 ...

我屋企同你一樣,個姐姐都係一樣,清潔都ok但煮飯就好差,所以比我老公成日話

複式洋房

ming1020 發表於 20-1-14 08:12
我屋企同你一樣,個姐姐都係一樣,清潔都ok但煮飯就好差,所以比我老公成日話
...

開頭我都係咁,好彩教佢煮都肯學,宜家有淡好食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我果件菲姐唔係懶 係求其,做家務煮飯一樣求其。

做家務抺碗面唔抺碗底,水龍頭抺面唔抺底,我有次'某低'攞野,見到個水龍頭底污JO到爆,自此叫佢要抺埋個底,但叫完只係甘依抺下

煮飯我教佢尤魚介花,我介完一次叫佢介,求求其其甘又唔貼刀又介爛哂,我望住佢都可以甘求其,真心服左佢

複式洋房

依家真係妹仔大過主人婆!!
你係出$個個緊係要出聲啦!! 唔係咁樣縱法仲得了?

侯爵府

ming1020 發表於 20-1-14 08:12
...

我果個初頭煮飯都ok, 後來成日整家鄉菜同炸野, 叫佢就返我地口味但越煮越難食。

侯爵府

ikokam 發表於 20-1-14 10:51
我果件菲姐唔係懶 係求其,做家務煮飯一樣求其。

做家務抺碗面唔抺碗底,水龍頭抺面唔抺底,我有次'某低'攞野 ...

係咪賓嘅通病?

大宅

2018復活節勳章

jimliu713 發表於 20-1-14 07:56
嚟左幾個月, 初時表現得好勤力。 但由於我屋企實在太歎 (兩大一小, 日頭返工返學, 每星期只煮兩三次晚飯 ...

我嗰個一樣,第二個約……夢遊……遲起床……因晚上倾电話到好夜……成日忘記嘢……even是日日做的……話佢又多藉口……大佬,我要返工……屋企由早到黄昏都冇人……唉

別墅

我個印尼姐姐做咗一個月,飯唔駛佢煮,大仔又唔駛佢理,我個女二個月大又唔係佢湊,齋做清潔,話佢開始黑面,基本禮貌都唔識。請佢係想佢幫手凑小朋友,但係佢完全唔得,又唔主動,我都好唔想對住佢,佢都唔係幫到手

侯爵府

lemon@2010 發表於 20-1-17 08:52
我嗰個一樣,第二個約……夢遊……遲起床……因晚上倾电話到好夜……成日忘記嘢……even是日日做的……話 ...

真係懶到出汁

侯爵府

idy23 發表於 20-1-17 14:31
我個印尼姐姐做咗一個月,飯唔駛佢煮,大仔又唔駛佢理,我個女二個月大又唔係佢湊,齋做清潔,話佢開始黑面 ...

咁不如炒左他佢請鐘點好過

別墅

回覆 jimliu713 的帖子

打算炒,但最唔順氣要比多一個月糧佢,真係益咗佢。請佢都唔平,比agent都萬幾,又要比錢請過個。成日到星期六就問星期日佢係唔係放假!依家中午完全唔駛做嘢,齋抱住我個b,而我又要望實佢。唉!

侯爵府

我都岩岩轉左工人, 新工人未黎時我成個月無工人, 但發覺無工人好自在, 係要做家務, 但唔係好忙, 唔想煮就出街食, 少個外人真係安樂好多, 雖然用左咁耐工人, 但都好唔鐘意有個外人係家, 而家我囡都中學了, 心態係佢做得好就要佢, 佢做唔好就索性炒鬼左佢唔用算, 慳返。

侯爵府

idy23 發表於 20-1-18 15:47
回覆 jimliu713 的帖子

打算炒,但最唔順氣要比多一個月糧佢,真係益咗佢。請佢都唔平,比agent都萬幾,又 ...

條氣唔順就梗架啦, 不過日日對住懶人都好嬲。

侯爵府

29XX86 發表於 20-1-18 20:35
我都岩岩轉左工人, 新工人未黎時我成個月無工人, 但發覺無工人好自在, 係要做家務, 但唔係好忙, 唔想煮就出 ...

如果個女讀中學都可以唔用, 清潔請鐘點, 飯就簡單煮或者出去食。

首頁

尾頁

跳至