烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有冇人鍾意食蕃薯架?我老公超級鍾意食,但佢要食焗嘅,蒸嘅口感同味道都唔同,事實係蒸會淋晒,如果整煎蕃薯餅之類係要用蒸,煲就味落晒水度,只會用嚟煲湯同煲糖水。焗就唔會淋晒,只係軟身,同埋係好甜嘅,直情會漏糖水添。

lesleycho    發表於 20-10-12 16:39

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

今次揀得幼身咗,所以有d overcooked, 洗淨入爐,175度C焗一個半鐘
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

回覆樓主:

拎出嚟反轉蕃薯,再入爐160度焗多一個半鐘,如果蕃薯大條粗身的話,要焗到軟身,有時要前後焗三四個鐘。見到變晒色,用叉拮得入,或者手按軟身,如果實就係過火啦。

pwsmay    發表於 21-7-11 11:03

子爵府

回覆樓主:

版主,謝謝分享
但焗之前係咪都要用叉拮d窿?我怕焗到d蕃薯爆炸抹餐死

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

rose-mag 發表於 20-1-14 08:23
拎出嚟反轉蕃薯,再入爐160度焗多一個半鐘,如果蕃薯大條粗身的話,要焗到軟身,有時要前後焗三四個鐘。見 ...

好正

子爵府

回覆樓主:

用氣炸煱焗20-30分鐘已可

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

王國長老

自由自在228 發表於 20-1-14 16:13
版主,謝謝分享
但焗之前係咪都要用叉拮d窿?我怕焗到d蕃薯爆炸抹餐死
...

唔駛,我洗完放入爐焗就得,中途反轉會見到變深色同個皮縮。

王國長老

kamkong 發表於 20-1-14 20:29
用氣炸煱焗20-30分鐘已可

冇氣炸煱,冇位放,唔打算買。用現有焗爐,如果高温焗會快d, 但冇咁好食,我99買大個蕃薯用低温焗五個鐘。

子爵府

rose-mag 發表於 20-1-14 23:20
唔駛,我洗完放入爐焗就得,中途反轉會見到變深色同個皮縮。

謝謝版主,咁我放心晒

男爵府

睇來好正

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

yummy

男爵府

BK Milk勳章

請問一次焗食唔晒會點樣收藏同返熱?

王國長老

Yenyenng 發表於 20-1-18 01:38
請問一次焗食唔晒會點樣收藏同返熱?

凍食都ok架,焗熟咗放個幾星期都冇問題,我呢邊天氣凍,唔放雪櫃一星期都ok, 放雪櫃後翻熱可以用微波爐,更好係焗爐低火幾分鐘。我媽媽唔識用焗爐,佢蒸一蒸熱食。

大宅

回覆樓主:

焗番薯,正
但時間有啲長,唔知蒸熟再焗有冇咁好食,請問樓主有冇試過。

王國長老

june陳 發表於 20-1-18 11:22
焗番薯,正
但時間有啲長,唔知蒸熟再焗有冇咁好食,請問樓主有冇試過。
...

蒸熟就皮肉都軟晒,齋焗個皮仲好完整,有少少咬口,食過會覺得抵花時間,有d似煨番薯。上面有jm話用氣炸煱只要20分鐘,如果你有,可以試吓,我就唔會買氣炸煱啦,實在屋企細,冇咁多地方放玩具,我已經有攪拌機,廚師機,榨汁機,instant pot, 攪拌棒,慢煮棒。。。

大宅

回覆樓主:

唔該晒版主回覆
我屋企人多又大食,氣炸鍋可能要整好多輪
有位置放情愿買洗碗機,可惜屋細。

大宅

回覆樓主:

我同囡都超鐘意食蕃薯做早餐、小吃,佢like焗,我like 蒸,不過真係要用好多時間,有時為免太乾,仲要係焗爐噴水

禁止訪問

男爵府

可以蒸7成熟,再去焗嗎?

首頁

尾頁

跳至