1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我囡囡係細B,2018年12月出世,上年in佐2間幼稚園,有一間收佐佢。另一間就waiting List
係屯門小牛頓英文幼稚園返上午N班,今日岩去交佐留位費。
來緊3月仲有一間要in。
可能小牛頓吾係我心水(emoji)(emoji),如果其他2間其中一間收佐我個女,我可能就吾去小牛頓返。
想問下有經驗嘅媽媽,上吾上N班有冇分別?我個囡依架都上緊playgroup,一星期一日。我想個女上n班原因就係吾想佢係屋企太無聊(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
回覆 City23 的帖子

我囡囡係2018年3月B, 現有啟思am同保護兒童會蝴蝶灣幼兒學校收左佢, 目前只交左啟思的留位費,過去周六in左青彼,如果咁好彩青彼收的話,就會放棄唔讀啟思,我覺得視乎你個人需要,我見有好多媽媽都冇俾小朋友讀n班,會親自教導自己小朋友,事關我係要工作既,
平日老爺奶奶照顧個囡,唔想佢地咁辛苦,同埋想小朋友出去學下野,唔想佢日日困屋企,
所以先幫佢報n班, p.s. 我每星期日會帶佢上一堂play group

複式洋房

2020勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
City23 發表於 20-1-14 11:13
我囡囡係細B,2018年12月出世,上年in佐2間幼稚園,有一間收佐佢。另一間就waiting List
係屯門小牛頓英文 ...

睇下小朋友聽唔聽話啦,聽話既唔上都冇所謂,唔聽話直接上k好大鑊,一定唔識守規矩,日日收老師電話都似

別墅

我想問下你個小朋友in學校果時係咪識得做指令佢地先收...因為你小朋友得1歲咋喎😄

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

我個人覺得女係細B無問題, 因為女仔較早熟, 我個女生日比耶穌仲要遲, 年年全級最細係佢, 但各方面都唔覺有咩影響.... 我個女當年都有上playgroup 同N 班, 主要原因係想同佢放電.... 上唔上都好個人, 但對正式返幼稚園係無特別好定唔好嘅影響..

複式洋房

2019新春慶豚圓

Loonon 發表於 20-1-15 08:44

我想問下你個小朋友in學校果時係咪識得做指令佢地先收...因為你小朋友得1歲咋喎&#1285 ...

都係叫佢玩下積木,揀下自己中意d生果果d,

複式洋房

2019新春慶豚圓

natnat_tsang 發表於 20-1-15 09:29
我個人覺得女係細B無問題, 因為女仔較早熟, 我個女生日比耶穌仲要遲, 年年全級最細係佢, 但各方面都唔覺有 ...

我自己都覺得細b無問題,發展都吾錯,但有d學校見到係細b可能連in ge 機會都冇(emoji)‍♀️

複式洋房

2019新春慶豚圓

健康傻蛋 發表於 20-1-15 08:22
睇下小朋友聽唔聽話啦,聽話既唔上都冇所謂,唔聽話直接上k好大鑊,一定唔識守規矩,日日收老師電話都似
...

我囡囡好百厭,成日好似有用吾盡ge精力咁

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

City23 發表於 20-1-15 12:06
我自己都覺得細b無問題,發展都吾錯,但有d學校見到係細b可能連in ge 機會都冇(emoji)‍♀️
...

都係會有咁嘅情況, 當年我個女考直資, 因為係細女, 都好少機會,後來都係讀傳統學校.... 其實回頭望過去, 阿女都讀得唔太差, 每個人都有自己嘅命, 唔好太強求, 隨緣啦.... 希望你囡囡讀得出色又開心啦...

複式洋房

回覆樓主:

細b唔一定輸蝕既 我個女係12月出世既超細b 都冇讀n班直接in k1 現家暫時1星期番1日playgroup分離班 都冇咩問題呀 反而同佢同班比佢大一截既同學成日都細細膽會喊 我個女完全冇問題仲要帶頭搞事玻破壞秩序
所以係好睇小朋友既性格

大宅

有N收一定讀N先,對出年in K好有幫助,我囝囝17年11月, 雖然9月PN開學到11-12月in K 只係返咗兩個月學,但已經比其他bb好好多,獨立好多,今年in咗7間K,6間有offer,得1間reject

複式洋房

2020勳章

City23 發表於 20-1-15 12:07
我囡囡好百厭,成日好似有用吾盡ge精力咁

咁可能去上下n班,學下規矩好啲,n班包容力夠。

我有朋友個仔直入k,唔聽教,成日比老師話,朋友都成日收投訴,最慘係其他小朋友驚同佢玩會比人話,搞到得好少朋友

子爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

我小朋友都係讀小牛頓N呀,其實佢真係唔差嫁日日有英普上,小朋友進步好大

複式洋房

發表於 昨天 09:03 |顯示全部帖子

N其實唔讀真係無所謂
好似我咁 17年12月 1月先返n
其實未開始讀n已經要面試k
如果驚悶返一星期2日pg 已夠

大宅

發表於 昨天 12:13 |顯示全部帖子
面包超人360 發表於 20-1-20 09:03
N其實唔讀真係無所謂
好似我咁 17年12月 1月先返n
其實未開始讀n已經要面試k

Pg同PN係唔一樣㗎,pg係有家長一齊上,PN係完全放手俾小朋友自己上,我仔5個月大開始上gp成年,進步都比唔上讀兩個月pn班,有d學校pn班係唔夠兩歲都可以讀,內容同N一樣但唔同課室,一到兩歲就入N班同大d嘅小朋友一齊上堂

複式洋房

發表於 昨天 12:37 |顯示全部帖子
Mandc 發表於 20-1-20 12:13
Pg同PN係唔一樣㗎,pg係有家長一齊上,PN係完全放手俾小朋友自己上,我仔5個月大開始上gp成年,進步都比唔 ...

PN唔係政府規定要2歲?
因我唔知有啲可以唔夠2歲就可以上?
不過我見樓主話怕小朋友悶 咁上住pg 都可以解決問題 N班當然學習上好過pg

大宅

發表於 昨天 12:49 |顯示全部帖子
面包超人360 發表於 20-1-20 12:37
PN唔係政府規定要2歲?
因我唔知有啲可以唔夠2歲就可以上?
不過我見樓主話怕小朋友悶 咁上住pg 都可以解 ...

因為間學校同時有搞pg, 所以9月唔夠兩歲都收,但1月先將呢班細b正式轉入N咯,冇家長一齊上先可以學到獨立,同埋一星期只返兩日pg,有d幼稚園唔當你有上,返多幾日又冇咁多時陪佢上堂,有N班收佢,就係未開始上,你都可以in嘅時候講下丫嘛,老師知道已經有人教佢上堂規距,點到好d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊