自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

政府邀請關愛基金撥款,資助八萬個基層家庭更換數碼電視機,下午開始接受申請。

模擬廣播將於今年十一月底終止 ,政府透過關愛基金撥款四億五千萬元,委託社聯開展援助計劃,向合資格住戶提供24吋或32吋的數碼電視機或機頂盒,預計第一批電視在農曆新年後便會上門安裝。

4.5 億先換80000部 32吋電視, 依家電視真係好貴

珍珠宮

咁耐先批到

侯爵府

回覆樓主:

香港做中產嘅,交稅有份,福利免問!

epflee    發表於 20-1-14 21:29
emmason    發表於 20-1-14 19:08
Manmanca    發表於 20-1-14 16:35

男爵府

MKma 發表於 20-1-14 12:42
我呢類仲衰, 又唔係中產, 但又唔係低層, 稅要交, 什麼都無份.

男爵府

大家咁話

公爵府

mlcbb 發表於 20-1-14 12:37
政府邀請關愛基金撥款,資助八萬個基層家庭更換數碼電視機,下午開始接受申請。
模擬廣播將於今年十一月底 ...

電視機又不是必需品,點解要浪費政府嘅錢?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

公爵府

2024年龍年勳章

仲幫上門安裝人工可能貴過部電視。

侯爵府

我不是中產,交稅有份,任何福利免問!

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

呢個政府太不知所謂!浪費納稅人嘅錢!

珍珠宮

Mrs.Luckycat 發表於 20-1-14 12:52
電視機又不是必需品,點解要浪費政府嘅錢?

好似話係長遠來講慳返大氣電波嘅資源,因為大牛龜電視流量少。但又有人用,變相浪費左sever 資源。所以强制佢地換。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

阿林太早前去公屋遊,可能大部份人話冇錢換電視掛

伯爵府

回覆樓主:

我係基層,但電視機真心唔係必須品

珍珠宮

sueyee 發表於 20-1-14 13:13
我係基層,但電視機真心唔係必須品

但唔轉晒又唔可以取消模擬廣播。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又浪費公帑﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港越嚟越走向福利主義、根本就唔需要勤力做工、政府照顧曬~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

Ononluk 發表於 20-1-14 13:17
但唔轉晒又唔可以取消模擬廣播。

細細地一部電視機唔使靚牌子一千幾百都有喇,多數都會裝埋,真係無嘅咪唔好買,真係無必要政府都包埋

珍珠宮

mlcbb 發表於 20-1-14 12:37
模擬廣播將於今年十一月底 ...
五千幾蚊一部32吋電視? 55吋都買到啦

sklui    發表於 20-1-14 22:20

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

sueyee 發表於 20-1-14 13:31
細細地一部電視機唔使靚牌子一千幾百都有喇,多數都會裝埋,真係無嘅咪唔好買,真係無必要政府都包埋
...

係囉!
同埋佢地好多有綜援,有雙糧有3糧,係覺得要換,出呢D額外糧時就自己換啦! 
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

基層真係幸福

首頁
12345...11

尾頁

跳至