論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020勳章

如題...我工人姐姐唔食隔夜野

男爵府

同姐姐講, 你夜晚煮好, 我第2日帶飯果D都係隔夜送黎

別墅

2020勳章

wingyiu517 發表於 20-1-14 14:49
同姐姐講, 你夜晚煮好, 我第2日帶飯果D都係隔夜送黎

至弊我屋企冇人帶飯...
其實我地有時都會翻熱餸食,佢地係黎做野,食野都唔應該咁揀擇

男爵府

就算唔帶飯, 如果有送淨佢地都應該第二日食
因為我星期六放假, 星期五有送淨我都會叫佢翻熱比我地一家食
所以佢無得揀

伯爵府

2020勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我家中菲姐每天lunch都是昨晚既飯菜,
如工人唔食 我會同佢講我既膳食就是這個,如你不食請你自己解決你的午餐,

你不食係你既事,我會照樣每天甘樣提供,當佢餓同無得擇情況下迫佢食囉,唔可以比佢想點就點 佢是來打工的!

大宅

angelwcy 發表於 20-1-14 13:22

我三個姐姐都食隔夜餸,而家呢個仲飲埋我飲唔晒既飲品添。我屋企既食物、飲品同零食姐姐任食,佢食物充足。

大宅

2019新春慶豚圓

ikokam 發表於 20-1-14 17:29
如工人唔食 我會同佢講我既膳食就是這個,如你不食請你自己解決你的午 ...

我工人好大食,隔夜餸都唔夠飽,每日中午都要煲飯食,再煮新鮮菜,最近我又發現佢用買餸錢買蕃薯,佢中午煮來食又當一餐

別墅

2020勳章

ikokam 發表於 20-1-14 17:29
如工人唔食 我會同佢講我既膳食就是這個,如你不食請你自己解決你的午 ...

係,唔會佢鍾意點就點

別墅

2020勳章

曉如1312 發表於 20-1-14 21:47
我工人好大食,隔夜餸都唔夠飽,每日中午都要煲飯食,再煮新鮮菜,最近我又發現佢用買餸錢買蕃薯,佢中午 ...

我工人都係大食,試過食三碗飯,中午通常會叫佢食埋D舊餸,無餸就有雞蛋雞亦果D提供,佢大多不食,食自己買的黃豆煮印尼野食

別墅

2020勳章

zbt 發表於 20-1-14 20:02
我三個姐姐都食隔夜餸,而家呢個仲飲埋我飲唔晒既飲品添。我屋企既食物、飲品同零食姐姐任食,佢食物充足 ...

飲品都飲剩個D 你能俾佢任食,你姐姐唔大食吧

大宅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
angelwcy 發表於 20-1-14 22:20
飲品都飲剩個D 你能俾佢任食,你姐姐唔大食吧

係呀,佢唔大食,話要keep fit。佢來自窮僻鄉下,對食物好珍惜。過咗期一日既麵包我要掉,佢都留低自己食。其實我每日都有充足食物以及零用錢俾佢買鐘意既食物,佢性格係悭。

大宅

2020勳章

我姐姐會自動自覺拿隔夜送reheat食或者食自己買既食物。
你果個唔啃食咪自己買食物囉,你又不是沒有提供俾佢。

大宅

2020勳章

angelwcy 發表於 20-1-14 13:22

肉會食,菜不食。做左幾個月基本上晚晚煮飯份量都錯Q晒,我同老公帶飯嘅佢一定煮唔夠,唔帶飯就煮到多幾個人份量,講到口臭都唔識預個份量

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

回覆樓主:

如果要留中午送比佢
買送時都要買多幾十元啦
我唔包中午果餐比500佢自己搞掂
但仍准許佢食家中食物
佢想食面飯蛋...雪櫃有咩任佢煮囉

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

開頭有食,後來有時留左,我見佢又煮麵,我問佢做乜唔食雪櫃果d,佢話忘了,我諗佢係唔想食,試過幾次了,所以我唔再留,其實我老公帶飯都係食哩d.......

別墅

2020勳章

回覆樓主:

謝謝大家的建議

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊