自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我見恆生9999金條平過周生生9999金條,出入差價恒生只有$40,周生生就$7xx。想知兩者同是9999金條,為何價錢/出入差價差咁遠?

如果分別唔大,咁買恆生咪抵好多囉?起碼出入差價只係$40

珍珠宮

留毛。 之前係有jm解答過,不過唔記得啦

男爵府

回覆樓主:

恒生只得總行可以買,要有戶口,時間地點無咁方便。但買賣差價的確比金舖細.....
我只知咁多...

水晶宮

金粒/條, 一定要看差價, 非飾金唔值咁高差價.

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

howmuch 發表於 20-1-14 15:59
金粒/條, 一定要看差價, 非飾金唔值咁高差價.

咁恆生就真係抵啦

珍珠宮

mimokoala 發表於 20-1-14 15:56
恒生只得總行可以買,要有戶口,時間地點無咁方便。但買賣差價的確比金舖細.....
我只知咁多...
...

明白明白

珍珠宮

口水包包 發表於 20-1-14 15:02
留毛。 之前係有jm解答過,不過唔記得啦

等jm答

子爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章

所以我去恆生買
不過恆生最低消費係五両,金行可以買一両。

wcpcelia    發表於 20-1-15 11:07

珍珠宮

BeadBead 發表於 20-1-14 17:32
所以我去恆生買。
不過恆生最低消費係五両,金行可以買一両。

I see I see

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

你係投資定其他用途?投資可以考慮往恆生的紙黃金,差額好細, 交易時間長。

如果實金買賣,有時爭一個鐘,上落都已經差幾百蚊,紙黃金喺手機撳幾個掣就可以完成交易, 方便好多。

珍珠宮

banbanmm 發表於 20-1-14 18:08
你係投資定其他用途?投資可以考慮往恆生的紙黃金,差額好細, 交易時間長。

如果實金買賣,有時爭一個鐘 ...

原來係咁

不過一條條金條係手,過引好多

珍珠宮

畀面勳章

bufferzone 發表於 20-1-14 18:17
原來係咁

不過一條條金條係手,過引好多

如果鍾意攞出嚟睇會幾開心,但如果攞去賣,會有少少驚被打劫。

大宅

banbanmm 發表於 20-1-14 18:08

如果實金買賣,有時爭一個鐘 ...

弱弱一問:紙金可換實物黃金嗎?

珍珠宮

畀面勳章

silly.cat 發表於 20-1-14 18:22
弱弱一問:紙金可換實物黃金嗎?

唔得, 但價格與實金升跌掛鉤。

珍珠宮

banbanmm 發表於 20-1-14 18:19
如果鍾意攞出嚟睇會幾開心,但如果攞去賣,會有少少驚被打劫。

我唔會賣架,留番俾阿囡

珍珠宮

畀面勳章

bufferzone 發表於 20-1-14 18:30
我唔會賣架,留番俾阿囡

明白,我早排都買咗鑽石,第日畀阿女做嫁妝,但佢大個女前,我幫佢帶住先

珍珠宮

banbanmm 發表於 20-1-14 18:32
明白,我早排都買咗鑽石,第日畀阿女做嫁妝,但佢大個女前,我幫佢帶住先
...

「留返俾阿囡」真係一個好好嘅買嘢藉口

珍珠宮

畀面勳章

bufferzone 發表於 20-1-14 18:33
「留返俾阿囡」真係一個好好嘅買嘢藉口

係呀, 除珍珠以外,珠寶首飾係低損耗品,可以代代相傳, 咁諗就會好抵。

珍珠宮

banbanmm 發表於 20-1-14 18:32
...

重點係我幫佢戴住先

wcpcelia    發表於 20-1-15 11:07

珍珠宮

畀面勳章

sjnl43 發表於 20-1-14 18:57
重點係我幫佢戴住先

世情都被你說穿了
但我真係有反思過, 如果之前買少啲衫同袋,改為買珠寶, 啲錢就會使得有價值好多,起碼保值。
衫同袋買太多未必著得曬,又佔空間,如果你要珠寶多到戴唔曬同唔夠位擺, 咁就冇嘢好再呻

首頁

尾頁

跳至