夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

好讓自己不要忘記他對我的樣子。

其實他也不算太差,肯湊仔女,肯分擔家務,係賺唔多,同埋脾氣差。

同佢結婚8年,由同佢一起住蹚房,攞佢4000蚊一個月(如果我冇記錯)煮2個人的晚餐和自己2餐,到而家換大dd屋,我自己出去搵工作,佢供租同自己2餐,學費水電興趣班都是我負責,而因為仲需要我爸媽幫手湊bb,所以爸媽負責了飲食和日用品,佢屋企果邊係冇人的。

別墅

走蔥 發表於 20-1-14 17:51
好讓自己不要忘記他對我的樣子。

其實他也不算太差,肯湊仔女,肯分擔家務,係賺唔多,同埋脾氣差。

佢試過係女女面前指住我大聲鬧我,點做人阿媽,點做人老婆,經常係女面前話我咩都唔識,夾我,搞到阿女而家都係經常夾我,我有同佢講過唔好係女面前咁樣,如果有咩唔啱趁女唔係度先同我講都可以,同埋點解要對我態度咁差,鬧狗咁鬧,問心,我真係唔覺自己有咩做的唔好。
例如,我唔知銀行帳戶號碼,又卑佢鬧一餐,小小嘢就鬧我。
佢話佢態度一直都係咁,即係唔願改,我話我可以體諒你工作辛苦,心情唔好,但點解要將情緒發洩係我身,而我係出邊受委屈我又向你發過脾氣嗎。佢話我對佢態度都唔見得好好,佢洗碗洗4個字,但屋企仲有大把嘢需要做,而我抱住bb咩都做唔到,我先催佢

別墅

走蔥 發表於 20-1-14 17:57
佢試過係女女面前指住我大聲鬧我,點做人阿媽,點做人老婆,經常係女面前話我咩都唔識,夾我,搞到阿女而 ...

溝通過幾次,佢覺得我咩都覺得自己啱曬,我又覺得佢唔講道理,唔聽人講,又唔會改。
咁多次,我唔想再卑理由佢,佢好攰先會鬧我的話。我都攰了。明白屋企結構的改變係另人需要時間去適應,可以咁講,如果唔係有仔女,佢用咁樣的態度鬧我,一次我已離開,唔會忍到而家。而而家,我今日睇左成日bk的post,已離婚,啱離婚,準備離婚,而咁多屋企都有同樣的情況,而我都係會同大部分同路人一樣,選擇忍,係屋企盡量唔好同佢講嘢,我除低戒指,就是要提醒自己,唔好忘記佢鬧我時的樣,我忍到仔女18歲,一日一日倒數,而我都係擔心咁樣依然會卑子女造成傷害。而我又無能力離婚

別墅

走蔥 發表於 20-1-14 18:06
溝通過幾次,佢覺得我咩都覺得自己啱曬,我又覺得佢唔講道理,唔聽人講,又唔會改。
咁多次,我唔想再卑理 ...

沒有錢,無地方住,沒有資本離婚。我唯有忍。

伯爵府

走蔥 發表於 20-1-14 18:07
沒有錢,無地方住,沒有資本離婚。我唯有忍。

所以女人要自強
佢就係恰你無錢無地方
飛唔走

別墅

歌莉亞 發表於 20-1-14 18:11
所以女人要自強
佢就係恰你無錢無地方
飛唔走

有日吵架,我走出門,出門果下,我唸下自己有咩需要帶走,無,落到樓下,又唸下自己可以去邊,都無。只好死死下返去,而當時我大肚,返到屋企,佢同大女一齊訓著,我仲安慰自己,佢想等大女訓著先搵我的,點知自己都訓著。

又有一日,我拖鞋未換衫,未攞鎖匙追佢出街求佢唔好走,停一停傾下個問題,佢都甩低我走左。

尼度姊妹都話,當你講咩佢都覺得你錯時,佢已唔愛你,而當你已放棄溝通時,你已唔愛佢,而此刻,我要我時刻記起這些情景。

奈何我真係無處可去,唯由等時間慢慢過,而返到屋企,係屋企人面前要盡量扮無嘢。

公爵府

好慘,不如同佢講白啲,大家做同屋主算啦,唔好當仲係夫妻關係。你冇權鬧我,我都唔會理你

別墅

alicego62 發表於 20-1-14 18:24
好慘,不如同佢講白啲,大家做同屋主算啦,唔好當仲係夫妻關係。你冇權鬧我,我都唔會理你
...

有試過,跟住佢有認自己有時講嘢係過份左,但不耐又係咁,而家我只想得過且過,到子女大先離開。

戒指戴耐了,除低會唔習慣,而我今日開始要讓自己習慣,唔好因為佢認衰再原諒,因為認衰之後都唔會改變。

伯爵府

回覆樓主:

既然係咁,我建議你當佢講野唱歌,左耳入右耳出,吾好提醒自己記住佢做過乜講過乜,要選擇性忘記,自己會好過啲

男爵府

回覆樓主:

好好儲蓄,唔係就算等到仔女大,一樣有無地方住而留下,小心處理你女問題有樣學樣對你唔當你媽駁咀成習慣

別墅

肥肥寶 發表於 20-1-14 18:42
既然係咁,我建議你當佢講野唱歌,左耳入右耳出,吾好提醒自己記住佢做過乜講過乜,要選擇性忘記,自己會好 ...

我要自己記住係因為我太容易原諒佢

別墅

Yee_ng 發表於 20-1-14 19:05
好好儲蓄,唔係就算等到仔女大,一樣有無地方住而留下,小心處理你女問題有樣學樣對你唔當你媽駁咀成習慣
...

我會加油(emoji)(emoji)

子女學到駁我係我一直都同佢講緊的,但解決唔到,好無奈。

別墅

肥肥寶 發表於 20-1-14 18:42
既然係咁,我建議你當佢講野唱歌,左耳入右耳出,吾好提醒自己記住佢做過乜講過乜,要選擇性忘記,自己會好 ...

同埋佢唔覺得我有付出,我都好傷心。

大宅

走蔥 發表於 20-1-14 18:28
有試過,跟住佢有認自己有時講嘢係過份左,但不耐又係咁,而家我只想得過且過,到子女大先離開。

戒指戴 ...

看到你婚戒戴耐了,除下唔習慣,放下婚戒,要讓自己去習慣。我流淚自然地流下來,回想我初時由忍耐,到低線被越推越低,沒有了尊重,掙扎好耐,最後決定放下。

男爵府

畀面勳章

你要加油呀⋯⋯呢個世界無話無左男人唔得
同路人

大宅

走蔥 發表於 20-1-14 17:57
佢試過係女女面前指住我大聲鬧我,點做人阿媽,點做人老婆,經常係女面前話我咩都唔識,夾我,搞到阿女而 ...

有時唔好諗小朋友,諗左自己先,自己既需要、自己既心靈健康更重要架。
大把單親家庭長大既人活得健康正面

別墅

shuuenki 發表於 20-1-14 20:52
看到你婚戒戴耐了,除下唔習慣,放下婚戒,要讓自己去習慣。我流淚自然地流下來,回想我初時由忍耐,到低 ...

早晨,現時我就係覺得自己唔卑尊重,佢有d睇我唔起,居高臨下,我唔明點解,也唔明憑乜可以咁

大宅

歌莉亞 發表於 20-1-14 18:11
所以女人要自強
佢就係恰你無錢無地方
飛唔走

講得好!

別墅

KarenChris 發表於 20-1-14 23:08
你要加油呀⋯⋯呢個世界無話無左男人唔得
同路人

如果冇小朋友,如果只係拍拖,一早就分左手。

不過佢都講的啱,佢話證明我唔夠愛佢,愛一個人係對方點樣都會愛(emoji)

大宅

Yee_ng 發表於 20-1-14 19:05
...

如仔女不是太細個, 可向佢哋去解釋下個情況, 糾正返佢哋嘅價值觀

首頁

尾頁

跳至