自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做過診所助護 有時一個人都冇要等勁耐 我問同事做咩唔叫病人入去 佢話doctor食緊早餐 食完會叮佢地叫名入
做過sales,好多時果件衫冇新 但客人話要新 會系cashier底下轉手比第2個同事偷偷地入倉pat好meet左價錢 攞出黎再扮新比客 就算話訂新過兩日攞 都系攞番佢當日試果件比佢(經常發生)
做過salon, 賣健康頭皮產品(天x)sales佢買完系我地到有人幫佢做頭皮磨沙 之後經理會叫我地用勁多 快d sales佢買下樽 我記得當時16歲 重比個客鬧 做咩一次落咁多 我記得一樽頭皮磨沙都要成$300 我地可以3次幫佢用哂 如果唔做經理會鬧爆

水晶宮

micsin 發表於 20-1-15 14:15
其實 好少社工 想幫人架 個個都係為人工 你睇佢地有心幫人 就要寫多幾份report ,有幾多個肯?
...

要幫你=要佢做多d野
有幾多打工仔想做多d野先、所以咪惡吖fd果d得最多囉、有個post 問點可以b6咁知哂有咩福利、人地自己爭取嘛、問到煩到咪俾囉
咁都有好既、但好少同難係機構生存、遇過好既都好快走、d其他人見呢個幫到識問自己個姑娘咪多左工作囉

大宅

開心吸收勳章

windywinnie 發表於 20-1-15 20:30
格價係岩既 ...但睇醫生千祈唔好講價
可能冇做過生意既人,唔知講價行為係有幾乞人憎 ....零售當 ...

就好似健身咁
Join 教練package 係唔平
有啲人喜歡講價 想join又嫌貴
其實連鎖公司內越高職位 就只會揀貴堂上
平買既開完單 就掉埋一二邊
成日借啲椅唔上你堂(扮病 扮記錯時間etc)
一係話邊個教練某方面勁 岩你
其實只係一個藉口將你變波 掉畀啲低職位教練清堂 差唔多要買又出返黎 見下你 為求分到張單
是但train冇效果都算
好多 係會掉轉黎train 令你情況變差
你唔知就一直覺得未好 要keep落去
成日當客係傻仔咁玩

係咁既不少於一半 特別係連鎖跑數嗰班
出面freelance 亦唔代表係好
消費者根本唔識分
只可以睇你好唔好彩
不過只可以講 平既一定冇好 即係啲4,5百既
有料 又要有心既 800 1000先係正常價

伯爵府

sunev 發表於 20-1-16 04:55
回覆 小談心 的帖子

平價同貴價食材係有分別,口感及味道係呃唔到食客

但事實真的咁,我地標名用: 攣毛豬豬肉(係攣毛豬,比黑皮更貴),最後用內地東北黑皮豬)
老實講,A5尾 同A4一,分別唔到

侯爵府

luvubabemiu 發表於 20-1-16 05:09
做過診所助護 有時一個人都冇要等勁耐 我問同事做咩唔叫病人入去 佢話doctor食緊早餐 食完會叮佢地叫名入
...

扮病人 真鮮見

琥珀宮

micsin 發表於 20-1-14 21:12
我報先 社工 輪住SL, 鬥賴唔做野, SL 都唔報比上面知, 到時唔見人先知, 唔搏就無人攪你, 收工話知你, 搵義 ...

教育業,上至校長,下至校工都係唔做野,等放工等出糧等放假

侯爵府

mandy952 發表於 20-1-16 11:08
教育業,上至校長,下至校工都係唔做野,等放工等出糧等放假

差學校?

琥珀宮

micsin 發表於 20-1-16 11:14
差學校?

b2尾

侯爵府

mandy952 發表於 20-1-16 11:22
b2尾

好極有限

琥珀宮

micsin 發表於 20-1-16 18:20
好極有限

所以未b2尾,黎緊呢兩年應該cut班

公爵府

2024勳章

MLSiu 發表於 20-1-16 02:34
好多年前 , 我第一份工係喺一間boutique 做sales, 曾經都有幾多間分店,員工每曰都要著一件鋪頭嘅衫以吸引 ...

V字頭?

伯爵府

annakit 發表於 20-1-16 19:20
V字頭?

唔係呀 , 呢間野而家都唔知仲有無喺度 , 以前鋪位係中環 , 銅鑼灣都有分店,鋪名開頭係數字黎

伯爵府

回覆樓主:

暑期工做過侍應
比客飲既水係過濾水
但個濾心從來唔換既

大宅

luvubabemiu 發表於 20-1-16 05:09
...

我上星期就係遇到咁!我喺葵涌廣場1樓間Ambxxxxx 買個袋但得返display, 我想要新,佢話幫我訂,大約一星期快遞到付比我。點知佢隔日就話寄出已經奇怪,我未開份件,見佢咁包,已經估到咩事。點知一開,跟本就係上次個display! d 五金花痕同其他特徵跟本就係同上次個display 一樣!佢當然否認,但我已blacklist 佢n 同我d 朋友講返呢件事。做生意咁唔老實,呃我,仲要我浪費幾十蚊運費去等件舊貨,太差劣!

男爵府

某大型展覽中心啲水機上面果支支唔係真蒸鎦水,係入啲水喉水去個吉樽度。

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-1-15 13:06
有d酒店……俾杯水,你覺得好好飲,其實都係過濾左嘅水喉水,有啲都係普通水喉水
...

好多都係

大宅

回覆樓主:

留名

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小飛亞 發表於 20-1-15 14:42
佢地只不過戴住光環話幫人,實質都係

抽下水先.......大多係曱甴~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

小談心 發表於 20-1-14 21:27
餐飲業
你以為平價嘅 pizza 店先有小強
其實貴至1000位嘅高級食府都係咁 小強滿廚房走。

食物都係淘寶訂?

伯爵府

maymaysheep 發表於 20-1-19 08:43
食物都係淘寶訂?

係呀,南貨,藥材,拉面,餐前小食麻辣花生,只要是乾的,都可以淘,我公司負責淘宝果個人,每月30000幾蚊淘宝貨

首頁

尾頁

跳至