懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我29週,doc照到我宮頸縮短左得1cm,宮頸開左v字咁,需要bed rest到生, 住左3日院因我想喺屋企bed rest等生原本doc想我留院的,doc幫我bb打左2枝強肺針,預備距隨時出嚟,我老公半夜醒幾次。。有幾次嚇醒左望到床單被以為我留血,又發夢我要生得用手推車推我入院。。。沈晚唸住距同啲朋友食完飯應該心情會好啲,但距今日反而仲無咩心機咁,有無人試過咁嘅情況?😢

大宅

Marryannr2000 發表於 20-1-14 22:01
我29週,doc照到我宮頸縮短左得1cm,宮頸開左v字咁,需要bed rest到生, 住左3日院因我想喺屋企bed rest等生 ...

佢都係擔心你同bb,你個 case 仲可唔可以上托呀?好多人宮頸短都可以 bed rest 到足月,你要加油呀 !

複式洋房

回覆 smiletkl 的帖子

問距咩事距又話自己都吳知點解咁嘅心情。。醫生話叫我bed rest, 我同老公都寧願𡯁個b想出嚟嘅就出嚟,但當然我避免得嘅就抖下吳被自己勞動只係大部分時間訓床

大宅

你有無宮縮情況呀?宮頸短,要小心宮縮。我以家20周,宮頸1.8cm,聽日入院做宮頸環紮手術。醫生有提議幫你做環紮/環托嗎?

男爵府

Marryannr2000 發表於 20-1-14 22:24

問距咩事距又話自己都吳知點解咁嘅心情。。醫生話叫我bed rest, 我同老公都寧願&#13 ...

你29週醫生叫bed rest, 但你同老公寧願個b想出黎就出黎?即你意思係bb宜家29週就早產你地都無所謂?我有無理解錯? 你真係清楚知道早產個b可能出現咩情況嗎?第一次見有父母對個b可能會早產可以講得咁若無其事...

男爵府

KILW 發表於 20-1-15 00:00
你29週醫生叫bed rest, 但你同老公寧願個b想出黎就出黎?即你意思係bb宜家29週就早產你地都無所謂?我有無 ...

我睇到都唔理解?
早產會有好多問題 29週 點瞓都要瞓到 34,5週先叫鬆小小
樓主要比老公知道早產b情況係點
妳早d上托瞓床會安全d

男爵府

點解唔乖乖入院?bb萬一要出來要立即搶救

男爵府

唔足月唔係甘簡單架,有機會殘缺同智力有問題,你地甘輕鬆既 

大宅

Marryannr2000 發表於 20-1-14 22:24

問距咩事距又話自己都吳知點解咁嘅心情。。醫生話叫我bed rest, 我同老公都寧願&#13 ...

不如你入院啦,因為bb出來的話,怕你半路中途生左,有機會搶救唔切
同時,你住院老公可能會放心啲,因為有專業人士睇住你、照顧你
千萬唔好想bb咁早出世啊,早產對bb非常唔好,眼睛、腦袋等都可能有一輩子的影響!同時,亦要密切留意住佢有冇各方面發展遲緩,好多野搶心架,盡量瞓到36週後先生出來吧!加油

複式洋房

cheebb 發表於 20-1-14 23:37
你有無宮縮情況呀?宮頸短,要小心宮縮。我以家20周,宮頸1.8cm,聽日入院做宮頸環紮手術。醫生有提議幫你 ...

其實我連宮縮感覺都吳知係點,doc話我亦可以行吓但吳好做運動拎重野,多訓床,doc話我情況如果個b要出嚟嘅就𡯁距出嚟,但見紅,穿水或痛要第一時間番嚟

複式洋房

KILW 發表於 20-1-15 00:00
你29週醫生叫bed rest, 但你同老公寧願個b想出黎就出黎?即你意思係bb宜家29週就早產你地都無所謂?我有無 ...

Doc 有解釋過早產嘅問題亦見好多我呢種情況亦有早過我生嘅都有,我會信我doc講嘅建議,要早產嘅情況我地控制唔到的,唔係若無其事

複式洋房

回覆 HappyMaMaBaby 的帖子

Doc 見我無肚痛,無見紅又無穿水見我情況可以俾我出院寫左病假bed rest 到生

複式洋房

XXMrsWong 發表於 20-1-15 01:42
不如你入院啦,因為bb出來的話,怕你半路中途生左,有機會搶救唔切
同時,你住院老公可能會放心啲,因為有 ...

我23號會番去覆診呀,放心我而家真係痛嘅感覺都無。。只係行路多時子宮感覺有啲嘢頂下頂下

大宅

老公有壓力喇!幫佢減下壓啦!分散佢注意力比佢知道你健康,同埋有目標地到37周,等佢唔好驚bb隨時出黎。

水晶宮

Marryannr2000 發表於 20-1-15 06:43
其實我連宮縮感覺都吳知係點,doc話我亦可以行吓但吳好做運動拎重野,多訓床,doc話我情況如果個b要出嚟嘅 ...

這是公家醫生?

複式洋房

yan1008 發表於 20-1-15 07:20
老公有壓力喇!幫佢減下壓啦!分散佢注意力比佢知道你健康,同埋有目標地到37周,等佢唔好驚bb隨時出黎。 ...

我有安撫距呀,同距講左好多次doc 話個b吳會無啦啦走出嚟㗎~會陣痛先啦起碼~佢先開始無成日嚇醒,無咁密而家

複式洋房

回覆 Nbs 的帖子

對,先去私家睇之後先要去廣wa

大宅

你老公都係緊張你,我朋友剛剛31w早產,bb情況唔係咁好,你同bb都要努力呀

複式洋房

smiletkl 發表於 20-1-15 08:10
你老公都係緊張你,我朋友剛剛31w早產,bb情況唔係咁好,你同bb都要努力呀
...

Bb情況點?

大宅

Marryannr2000 發表於 20-1-15 06:43
其實我連宮縮感覺都吳知係點,doc話我亦可以行吓但吳好做運動拎重野,多訓床,doc話我情況如果個b要出嚟嘅 ...

宮縮係肚會硬,但唔會痛。你可以約孫醫生睇下你情況,佢幫過好多宮頸短媽媽。你要訓床呀,撐到34周,bb器官先基本發展好。我第一胎27周早產,bb訓左個半月保溫箱

首頁

尾頁

跳至