論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
有冇人知工人是否都包括埋紓困措施在內?每年再多5日假?

大宅

PonyMom 發表於 20-1-15 07:01
工人姐姐多5日假,我都想反對。

伯爵府

2020勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

尋日都諗緊勞工假12增至17日,是否姐姐又再多5日假,

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

ikokam 發表於 20-1-15 09:59
尋日都諗緊勞工假12增至17日,是否姐姐又再多5日假,

YES

即你放時佢又放,.

男爵府

香港得一條僱傭條例,所以我相信會適用於姐姐

大宅

2020勳章

其實勞工假多左,基層會受惠。但係海外家庭傭工本來就不應該同本地傭工睇齊,對本地工人好唔公平囉得香港係咁著數,班工人仲要成日吊高黎賣

大宅

2019新春慶豚圓

PonyMom 發表於 20-1-15 07:01

台灣根本冇呢d白痴法例

別墅

2020勳章

pydorothy 發表於 20-1-15 08:41
工人姐姐多5日假,我都想反對。

同意 佢哋已經好多假 黎做工人定嘆世界

翡翠宮

免得過吾好請 似比錢人來渡假
玩具萬歲!

洋房

頭痕,我放佢又放,即係冇放過假

公爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018母親節勳章 親子達人勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
應該係, 因為工人姐姐同香港人的勞工福利是一樣的.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;天眼昭昭,報應甚速

大宅

2020勳章

有無邊度可以搵在職姐姐幫星期日

男爵府

Diosmio 發表於 20-1-16 13:30
有無邊度可以搵在職姐姐幫星期日
PT?有人做不過係犯法,比人舉報好麻煩

大宅

2020勳章 陪月勳章

pptt12 發表於 20-1-15 23:06

頭痛到爆,有冇諗過不良於行的長者連續三/四天冇工人點照顧起居?如果要補假俾佢哋即是 cut 供養長者的打工仔年假,補錢代替法定假期又有被工人抽後後腳告。

隨咗長老,我核心家庭都有殘疾成員,兩傭扭計要連續放,我顧得哪邊

男爵府

2020勳章

即係番工日阿mom要番工我放假工人又放假自己湊仔
香港working mom真係好陰工, 做又唔係, 唔做又唔夠錢開飯

sakura888    發表於 5 天前

子爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Vividada4472 發表於 20-1-16 15:28
即係番工日阿mom要番工我放假工人又放假自己湊仔
香港working mom真係好陰工, 做又唔係, 唔做又唔夠錢開飯
...

其實成日天馬行空幻想,
工人星期日例假以外的紅日假期可以雇主自訂!
點解?
聖誕、冬至、過年個d紅日最忙,最需要佢地幫手,
但佢地放假,咁我請來做乜?
我知可以調假,但佢無得放,佢朋友們有得放,
佢地又會唔高興!
容許我幻想一下!

子爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
pptt12 發表於 20-1-15 23:06

係啊!來緊新年四日連放~