論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章 2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

check到昨天早上8點16分,小朋友返左學既,餐飲/飲食 用了8元,但姐姐話唔知,再問佢,佢話無用過

再睇,見到下午4點51分幾見到用過7.5元,佢話係我仔買水,因為我仔咩都話唔知(佢未識,佢係特殊小朋友)暫未問到,但昨天打比佢時4點48分係屋企樓下,好快返到屋。我同佢講無理由係佢屋樓下都唔返到屋先飲水,佢都係話: bb買水。
問佢又話無拿到單。

因為八達通係用黎答車,唔咪買野用,要買都要問過我先。

點樣跟進好?
因為誠信問題

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

搭巴士定地鐵?巴士就俾現金,地鐵就講明唔可以再發生,再咁樣扣人工

大宅

竇漪房 發表於 20-1-15 10:58
搭巴士定地鐵?巴士就俾現金,地鐵就講明唔可以再發生,再咁樣扣人工

地鐵

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

moonday 發表於 20-1-15 11:25

地鐵

咁講明下次要扣人工啦!

你要小心D,屋企D財物要鎖好,唔好俾太多現金佢揸手,8達通唔好入咁多錢喇!

侯爵府

moonday 發表於 20-1-15 11:25

地鐵

del

大宅

我自己分開2⃣️條數,八達通只for搭車。
同埋佢要mark數我會對數,
所以無呢D事情發生。

男爵府

回覆 moonday 的帖子

第一單只係你的懷疑,好難入到佢罪,你可以同佢講,你會再monitor吓有無咁o既情況,如果有,又唔係佢用,你會考慮報警,等警察到時查,因為似乎有人盜用

第二單佢話係你個仔,咁你要警告佢下次一定要拎單,如果唔係就扣佢人工,咁佢應該會醒目

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆 moonday 的帖子

你坦白同佢講, 八達通用左幾多錢, 你係可以手機直接查到的. 現在仲方便, 直接可以睇埋邊間餐廳, 佢真係無得騙你架.再同佢講洗楚, 你會每日都查佢八達通, 只可以見到坐車的扣數, 其它扣數不接受的.
佢知你知道的話, 應該唔敢再亂用吧.
不過你要留意家的金錢財物, 估計他也是不老實的姐姐, 擔心她會偷野.

男爵府

我又係發現工人偷用張八達通喺1Jan用嚟搭地鐵,又偷我髮夾用話係我問我借(當然冇問過啦),我覺得誠信問題所以炒咗佢!

水晶宮

回覆樓主:

張8達通由工人管有及使用, 卡上所有的交易, 佢冇得話唔知。佢今次唔知, 不要緊, 以後必須要知。僱主要提醒工人, 若然工人解釋唔到卡上的交易, 僱主會報警處理。

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
其實姐姐多唔多地方去?唔多,計晒一個月大約用幾錢搭車,月頭一次過入晒,之後唔夠要佢自己入錢,咁就唔駛煩,又唔駛check 佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊