1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

黎緊2月份去面試,覺得仔仔好似好多野都未識同唔肯做,驚n班唔收呀…已經每日同佢玩玩具同埋砌積木,但有時覺得佢又特登唔肯砌,我拉住佢都無用..佢又咁細個...佢又係細b...唉!好怕無n班讀

男爵府

開心吸收勳章

Loonon 發表於 20-1-15 08:56
黎緊2月份去面試,覺得仔仔好似好多野都未識同唔肯做,驚n班唔收呀…已經每日同佢玩玩具同埋砌積木,但有時覺 ...

我女上以前in 個陣都係十三個月咁上下,這個年紀咁細,最緊要開心唔好喊,肯乖乖坐定定聽老師問問題已經好好。家長唔好比咁大壓力緊張小朋友。in 前可以帶小朋友去學校附近熟習下環境。

N好多時都係in 家長而唔係小朋友

怕無N讀唯有in 多幾間,熟能生巧,一定會有一間收到

男爵府

黎緊2月份去面試,覺得仔仔好似好多野都未識同唔肯做,驚n班唔收呀…已經每日同佢玩玩具同埋砌積木,但有時覺 ...

最緊要唔喊
積木佢成功疊高到,要勁誇張讚佢,可以適當賞零食比佢,佢知道自己叻有成功感會更樂意去做
同埋最怕小朋友去到幼稚園因為驚既喊,平時要多d帶佢去唔同地方玩,佢去面試前話比bb知我地係去玩,我地番playgroup 呀~
仲有d小朋友係因為唔捨得手上既玩具而喊,喊足全程面試,咁就要教識佢唔屬於自己既玩具byebye

大宅

我仔上年IN N班時, 都系得14個月未識講嘢。 只要小朋友唔喊,樂於互動已經ok,系咪成功完成任務不太重要。 老師們其實注重的是小朋友即時反應,聽唔聽得明指令,與陌生人互動及眼神接觸⋯等;

我之前都系一歲開始帶佢返playgroup,帶多啲小朋友去公園,遊戲室之類跟其他小朋友自己玩,等小朋友接觸多啲陌生人,到interview 時就唔會咁怯場!

別墅

老實講依個年齡in N班有利嫁,bb咩做唔識比較乖,分分鐘未識行,唔會周圍走。歲半BB最難控制,未識表達,又周圍走,仲開始有主見。

男爵府

n班in家長多過細路

子爵府

回覆樓主:

你仲有時間準備,依家宣佈停課都唔知幾時先復課,我女有間15/2 in,雖然佢20m但都未識講野 都係平常心,當俾個機會佢見識。

首頁

尾頁

跳至