自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

新移民有社工主動埋身。 咁我呢? 分分鐘有啲位我有資格自己唔知喎。

覺得而家政府下下派福利自己無都幾蝕底。

大陸人好似有個香港福利攻略,未落到嚟已經諗晒點賺盡香港政府一分一毫。

別墅

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-15 08:59
新移民有社工主動埋身。 咁我呢? 分分鐘有啲位我有資格自己唔知喎。

覺得而家政府下下派福利自己無都幾 ...

我都想知,d人好識搵社工搵議員做呢樣果樣

rainbowchuuu3    發表於 6 天前

大宅

2020勳章 2019新春慶豚圓

搵議員同去社署問,都係要自己去問,就好似65歲攞得長者卡,有人會自己去問去申請,但有人唔問唔知囉!

男爵府

ahusband 發表於 20-1-15 08:59

覺得而家政府下下派福利自己無都幾 ...

我成日都諗,如果我假離婚唔做野,帶住 d 小朋友,每個月多好多錢用,佢地小朋友每年嘅津貼真係勁多,加埋綜援,仲多過我返工,我又可以做 ftm 。
但係... 做唔出囉

大宅

2020勳章

回覆樓主:

求人不求己,努力得來,自在享。
不望福利,望上進

大宅

2020勳章

syyysc 發表於 20-1-15 12:34
不望福利,望上進

求人不求己?
努力得來,自在享。
不望福利,望上進

侯爵府

都敏俊C 發表於 20-1-15 11:57
我成日都諗,如果我假離婚唔做野,帶住 d 小朋友,每個月多好多錢用,佢地小朋友每年嘅津貼真係勁多,加埋 ...

香港女人點會真係假離婚丫
我地做唔到大陸女人做既野㗎
香港女人為愛結婚
假離婚變返冇名冇份
我諗有幾多津貼,都無香港女人落撘

大宅

都敏俊C 發表於 20-1-15 11:57
我成日都諗,如果我假離婚唔做野,帶住 d 小朋友,每個月多好多錢用,佢地小朋友每年嘅津貼真係勁多,加埋 ...

如果有手有腳,無事無幹,R 福利係可恥的行為,唔想小朋友一世被人睇唔起。 真係需要就唔同。

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

社福團體既社工

珍珠宮

回覆樓主:

你首先比晒你全副身家同物業我

去天橋底搵個位瞓

然後插盲自己對眼

包你乜福利都申請到

仲可以攞埋傷殘津貼

你著數晒,矛得輸

伯爵府

回覆樓主:

入社處講廣東話已經輸一半,上次幫人問長者津貼一開口態度已經好似話你知唔應該入黎咁。

複式洋房

2020勳章

回覆 syyysc 的帖子

真係有需要先申請,不合資格證明你有能力,好事來阿

侯爵府

其實尼D月經帖,係Bk咁受歡迎咩?下下標籤咩人咩人,點解唔講下南亞,來香港拎福利,莫非又要挑起黃藍大戰,香港人中意自己打自己,?
期待2019

複式洋房

2020勳章

回覆 miffyumiffy 的帖子

咁有心實攞到

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

tsl130076 發表於 20-1-15 15:31
其實尼D月經帖,係Bk咁受歡迎咩?下下標籤咩人咩人,點解唔講下南亞,來香港拎福利,莫非又要挑起黃藍大戰 ...

唉!鬼叫多數香港人,有得做,冇得分,資源分配晒比D新港人,難免心理不平衡

珍珠宮

syyysc 發表於 20-1-15 12:34
不望福利,望上進

無錯!我從來唔會諗要咩福利,搵到錢,鐘意點就點

男爵府

2020勳章

試下學一兩種鄉下話, 之後落公園搭訕, 可能識到人教路。
人生最可怕的, 不是遇到敵人, 而是遇到雙面人。

大宅

2020勳章

199707100304 發表於 20-1-15 15:45
試下學一兩種鄉下話, 之後落公園搭訕, 可能識到人教路。

公園都係阿伯多喎

珍珠宮

isamlum 發表於 20-1-15 15:39
唉!鬼叫多數香港人,有得做,冇得分,資源分配晒比D新港人,難免心理不平衡
...

我唔會心理不平衡,雖然我好憎啲泛民幫新移民爭取一到港就可以攞福利,但我自己並不想攞。
住公屋:no
睇公立醫院:no
讀津校,如果可以選,我會選直資

男爵府

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-15 15:46
公園都係阿伯多喎

唔好睇少阿伯, 佢地年紀大有生果金, 又有2蚊搭車, 又有公屋, 如果身體有事仲可以申請傷殘, 冇事就申請失業援助金/綜援。
之後阿伯娶一個大陸阿姑, 先申請老婆落黎, 再幫老婆搞返張ID ,生返幾件, 申領多啲綜援, 再睇下點樣搞埋有病既外父外母落黎「照顧」, 仔女又有書津, 佢地去OP 都平過人~
大把福利呀!

人生最可怕的, 不是遇到敵人, 而是遇到雙面人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊