自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

正常兩公婆返工, 就算做清潔 都拎唔到福利..
除非唔做野 HEA 半年, 睇個人做唔做得出

大宅

2020勳章

回覆樓主:

其實政府咁做係刻意製造社會敵我矛盾,好典型嘅共產黨做法。總之施政就唔想你哋團結,越裂開得多瓣越好。

之前啲差人去到公屋都大把人hur佢哋。感覺到市民嘅團結,而家,connect嗱喇,特登俾一啲唔俾一啲,睇下你哋仲會唔會冇嘢。

大宅

2020勳章

回覆樓主:

係某啲人眼中,政府做乜都係錯……

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

你有需要先啦。
大圍嘢咪交通津貼囉,人人有份,你呢個月拍咗未?
小朋友津貼學校會講,無理由唔知。
人工再低啲有低收入交通津貼,你自己check 下啦。

大宅

2020勳章

Ononluk 發表於 20-1-15 16:31
你有需要先啦。
大圍嘢咪交通津貼囉,人人有份,你呢個月拍咗未?
小朋友津貼學校會講,無理由唔知。

學校用iPad,嗰啲家庭免費,我哋盛惠4000

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

點解最近咁多呢D奇怪POST?

大宅

ahusband 發表於 20-1-15 16:35
學校用iPad,嗰啲家庭免費,我哋盛惠4000

證明你有能力負擔不好嗎?如果你有需要政府一定會幫你,不需要口口聲話新移民點樣,我諗八九十年代落來既人屋企條件比較窮,但現在落來既條件都不會差得去邊。就算有都是少數,我都見有些所謂的香港人不做野等政府養,仲有好多南亞人士生得又多,攞曬hk福利,咁又可以點呢?

大宅

2020勳章

YUKISHING 發表於 20-1-15 17:04
證明你有能力負擔不好嗎?如果你有需要政府一定會幫你,不需要口口聲話新移民點樣,我諗八九十年代落來既 ...

南亞人佔香港人口好少部份咋,唔好下下幫住新移民喇,佢哋嘅光臨先係香港社會沉重嘅負擔呀。

子爵府

ahusband 發表於 20-1-15 16:22
其實政府咁做係刻意製造社會敵我矛盾,好典型嘅共產黨做法。總之施政就唔想你哋團結,越裂開得多瓣越好。

...

個人心態問題多啲囉。我都交晒稅又無特殊福利,但我又唔想攞乜著數。有得拍下交通津貼都開心一日。

大宅

2020勳章

廷廷媽 發表於 20-1-15 16:49
點解最近咁多呢D奇怪POST?

4.5億 買8萬部 24-32 吋電視機夠唔夠奇怪?

每部 5千六。 實情市面嘅 32“ 電視機 千幾蚊已經有部 panasonic

真係覺得佢哋窮到燶無 tvb 睇好慘嘅話,直接俾咗 5千六佢哋好過喇。

APIGMA    發表於 20-1-15 19:16

子爵府

Iamhannah 發表於 20-1-15 16:03
正常兩公婆返工, 就算做清潔 都拎唔到福利..
除非唔做野 HEA 半年, 睇個人做唔做得出 ...

有工返自食其力係福氣。低薪族有多啲福利,如果等到公屋,生活都應該過得去嘅。

大宅

2020勳章

Ononluk 發表於 20-1-15 17:09
個人心態問題多啲囉。我都交晒稅又無特殊福利,但我又唔想攞乜著數。有得拍下交通津貼都開心一日。
...

我都係咁話,其實歡迎新移民光臨香港攞福利,你哋落嚟香港要住公屋好慘,送埋部電視機比你哋添

大宅

2020勳章

政府唔照顧下啲劏房戶喎,嗰啲居住環境極之狹窄,點解派糖唔會派俾佢哋嘅,因為大陸人佔少部份?

大宅

ahusband 發表於 20-1-15 17:06
南亞人佔香港人口好少部份咋,唔好下下幫住新移民喇,佢哋嘅光臨先係香港社會沉重嘅負擔呀。

香港人有幾多是以前避難,偷渡過來的,中國人肯定多過南亞人士,但攞福利的人不是全部,都好多都是讀書,投資過來的。南亞士一個家庭少則5個,多則……你自己計數

子爵府

ahusband 發表於 20-1-15 17:12
我都係咁話,其實歡迎新移民光臨香港攞福利,你哋落嚟香港要住公屋好慘,送埋部電視機比你哋添
...

樓主你恕氣好大,如果生活經濟有壓力不妨喺BK 呻下,或者有啲智者比到啟示你。
但你單單打打咁又何必呢?
不妨少啲同其他人比較,多啲感恩自己所有。

大宅

ahusband 發表於 20-1-15 17:10
4.5億 買8萬部 24-32 吋電視機夠唔夠奇怪?

每部 5千六。 實情市面嘅 32“ 電視機 千幾蚊已經有部 pa ...

不過我都唔讚成未住夠7年就攞綜援,d人係電視面前咁係有幾慘講咁慘(個人都覺得好肉酸)

大宅

2020勳章

回覆樓主:

我身邊知道嘅新移民好多都有返工(除非未有身份證)唔返工嘅就有老公養,大部分都係住私樓。呃福利唔係新移民專利,其實好多土生土長香港人都好叻呢樣。

大宅

2020勳章

Ononluk 發表於 20-1-15 17:16
樓主你恕氣好大,如果生活經濟有壓力不妨喺BK 呻下,或者有啲智者比到啟示你。
但你單單打打咁 ...

我想有個女人傾訴下咋

大宅

2020勳章

shobi 發表於 20-1-15 17:19
我身邊知道嘅新移民好多都有返工(除非未有身份證)唔返工嘅就有老公養,大部分都係住私樓。呃福利唔係新移 ...

你去公屋望下係咩人佔大比例

大宅

2020勳章

講真,除非我痴咗線或者斷咗手腳,如果唔係都好難攞到政府一分一毫。

我由細到大無住過公屋,無攞過 grant/loan。老老實實,擔屎唔偷食。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊