自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-15 17:20
你去公屋望下係咩人佔大比例

唔使望,行街都成日聽到學生講普通話,我屋苑都好多普通話人,咁又如何,你不如去西九豪宅睇睇係咩人住多!

子爵府

2020勳章

farm712 發表於 20-1-15 13:48
如果有手有腳,無事無幹,R 福利係可恥的行為,唔想小朋友一世被人睇唔起。 真係需要就唔同。
...

難道你覺得 d 個 d 假離婚拎綜援嘅女人好有需要?
你去接下小學放學,企係門口個堆媽媽,10個有8個都講普通話,點解呢?香港女人要賺錢,講普通話就唔使返工可以湊仔?

大宅

2020勳章

shobi 發表於 20-1-15 17:28
唔使望,行街都成日聽到學生講普通話,我屋苑都好多普通話人,咁又如何,你不如去西九豪宅睇睇係咩人住多 ...

山頂半山或者其他地方豪宅當然有大陸人,但嗰啲加埋有幾多人呀,對香港有幾大影響呀? 而家講緊 150 嘅新移民呀。每年五六萬個呀,二十年百幾萬人,沉重負擔呀。

珍珠宮

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-15 17:31
山頂半山或者其他地方豪宅當然有大陸人,但嗰啲加埋有幾多人呀,對香港有幾大影響呀? 而家講緊 150 嘅新 ...

依家超多男人番大6娶老婆

家庭團聚唔係剩係香港先有架

你如果嫁去美國,一樣入到藉

大宅

2020勳章

miffyumiffy 發表於 20-1-15 17:34
依家超多男人番大6娶老婆

家庭團聚唔係剩係香港先有架

減少150 配額自然少中港婚姻喇,如果要等 10 年或者 15 年先可以成行嘅話,再規定唔可以下下一來就幾個月幾個月咁住嘅話,你話仲有幾多中港男女婚姻。 或者規定團聚返大灣區團個飽。

大陸女人都係想逃出中國來到自由地方嘅啫(至少依家相對來講係幾仲係自由好多),又有勁多福利,又可以秘撈。邊度搵呀。要去大灣區團聚兼過咗 7 年先有香港福利。

政策嘅嘢,大陸好識釋法咖。佢話點就點架啦不嬲。

大宅

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-15 17:31
山頂半山或者其他地方豪宅當然有大陸人,但嗰啲加埋有幾多人呀,對香港有幾大影響呀? 而家講緊 150 嘅新 ...

咁個啲人用咩身份來大家心知肚明,你嫁鬼佬都可以移民喇,家庭團聚係一個正常政策,可以嬲咩?講嚟講去都係講公屋,八九十年代嘛又係好多人轉移資產比仔女,出現金糧然後申請公屋,咁又算唔算呃!

珍珠宮

2020勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

佢地比人申請落黎就係香港人, 呃政府資源唔係得新移民, 土生土長都大把壞人, 如果你可以做到無恥便無敵你都可以去呃下, 但我覺得既然自己有能力仲咩要貪便宜, 我做人原則係對得人對得神, 人地呃我亦唔會去眼紅佢, 做人怨天怨地, 比幾多都唔會滿足唔會開心, 做人有咩意義?

大宅

2020勳章

做埋啲嘢椄老婆仔

珍珠宮

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-15 17:22
講真,除非我痴咗線或者斷咗手腳,如果唔係都好難攞到政府一分一毫。

我由細到大無住過公屋,無攞過 grant ...

我都冇住過公屋,我仔都私家醫院出世, 佢讀私幼連幼稚園學卷都冇攞

但我同我仔都讀津校大

講真,概然生活得咁好,做咩要候住窮人福利

講真你住開私人屋苑比間公屋你都唔恨住啦, 綜緩得雞碎咁多錢,你唔會唔要自己份糧去攞, 細路讀開名私校私幼,學卷免費你都唔會去讀,綜緩戶政府醫院免費,你都去私家生啦

都有咩好恨

大宅

2020勳章

miffyumiffy 發表於 20-1-15 17:46
我都冇住過公屋,我仔都私家醫院出世, 佢讀私幼連幼稚園學卷都冇攞

但我同我仔都讀津校大

政府啲錢邊處嚟嘅? 點解特首一句要大撒幣就可以一百億咁掉出去?

侯爵府

2020勳章

回覆 199707100304 的帖子

有生果金…65…歲邊可以拎綜援,,70歲才可以冇資産審查,你咁樣講,定黑社工教你咁樣呃新人?仲有資産審查,你未下下講D 又吾講D啦,施比受更有福,你唔好對號入座呀 ,我都系上福利綜援綱睇咋,
期待2019

大宅

回覆 Ononluk 的帖子

有工返自食其力係福氣。唯有係咁...

珍珠宮

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-15 17:40
減少150 配額自然少中港婚姻喇,如果要等 10 年或者 15 年先可以成行嘅話,再規定唔可以下下一來就幾個月 ...

中港婚姻都係一個香港男人拖一個大6老婆

其實雙非先勁, 黎香港生一個,申請琴到父母, 拖埋一竇細路,申請埋爺爺麻麻外公外婆,就可申請全家兄弟姐妹,搭老婆老公仔女, 生一個變出30個

梁振英幾次要求人大釋法,停雙非,係香港人自己咩都反對咋, 梁振英截咗雙非已經係香港大恩人

珍珠宮

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-15 17:49
政府啲錢邊處嚟嘅? 點解特首一句要大撒幣就可以一百億咁掉出去?

老弱傷殘的確需要幫助, 老人家年紀大又窮,想做野都冇人請, 可能2餐都成問題,每月仲要大筆錢睇醫生,佢地後生為香港出過一分力,幫助佢地係應該

就算我冇錢, 我都會去做義工探訪佢地,佢地有啲冇人冇物冇仔女, 只係日日起屋企睇電視, 跌親撻落地下起唔番身, 好在打到比中心姑娘先執番條命

你後生遙遙眼紅呢啲野,你阿媽琴到底有冇教你點做人?

大宅

2020勳章

miffyumiffy 發表於 20-1-15 18:11
老弱傷殘的確需要幫助, 老人家年紀大又窮,想做野都冇人請, 可能2餐都成問題,每月仲要大筆錢睇醫生,佢 ...

明顯妳老豆冇教你人大釋法係對法治嘅侵害,有一次就會陸續有來,結果釋到連普選都冇埋。

雙飛冇釋法後來點解決?行政手段囉。

侯爵府

2020勳章

shobi 發表於 20-1-15 17:40

咁個啲人用咩身份來大家心知肚明,你嫁鬼佬都可以移民喇,家 ...

諗起早排個生意失敗post
一樣有jm提議果位樓主假離婚
資產轉移再排公屋
佢地口中既權宜之計咪又係50步笑百步
算啦
要明就明
同意jm你講,好多事大家心知肚明

大宅

2020勳章

yurijm 發表於 20-1-15 18:26
諗起早排個生意失敗post
一樣有jm提議果位樓主假離婚
資產轉移再排公屋

我無詳細睇過,不過如果唔怕老公比人搶咗,啲錢比人食夾棍,就試試,但為咗間公屋而冒咁大風險,值得咩。

珍珠宮

2020勳章

ahusband 發表於 20-1-15 18:22
明顯妳老豆冇教你人大釋法係對法治嘅侵害,有一次就會陸續有來,結果釋到連普選都冇埋。

雙飛冇釋法後來 ...

如果可以釋法一早就唔會好似依家咁人滿之患

就係有你呢啲蠢人香港今日先攪成咁

仲好意思開帖話大6人攞福利,係你地一手放佢地落黎

大宅

回覆樓主:

請教區議員

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊