嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我係新手爸, 阿囡只得9個月大, 阿囡尋日朝早發燒, 立即去睇醫生, 中左甲型流感, 同時我老婆有兩聲咳, 順便睇埋醫生話係普通感冒。

醫生開左特敏福, 上網睇資料話好傷身會有副作用, 但為左阿囡快D好返, 都俾佢食。同時醫生開左退燒同其他藥, 但係阿囡每次食藥都扭計, 搞一大輪喂完藥, 點知嘔返哂出黎, 連奶都嘔埋。睇見咁既情況, 真係好心痛。反而特敏福就肯食, 可能同味道有關。

尋晚12點AM左右食多次退燒藥, 阿囡唔食, 吐返哂出黎之報嘔奶, 唯有再喂多一次退燒藥, 清潔完隔一陣喂返3安奶, 之後好快訓著。

今朝零晨4點量體溫38.7度, 今朝7點再量都係38.7度。之後因公事我要返公司, 下午先趕回家照顧阿囡同老婆。

sorry 講左一大輪, 其實我想請問各位有無類似經歷, 我應該點做最好?? 有無咩要特別注意??

多謝各位分享

男爵府

開心吸收勳章

你地係咪飲奶之前食藥?

洋房

回覆 janede1314 的帖子

唔係,飲完奶隔大半個鐘左右先食藥。
阿囡係一食藥就反胃,唔知係咪d藥太難食。

男爵府

開心吸收勳章

haymanbabi 發表於 20-1-15 16:43

唔係,飲完奶隔大半個鐘左右先食藥。

為了防止嘔奶,姑娘教食完藥先飲奶

針筒支左一半等bb 吞左再支後一半

洋房

藥一 jit 入口,立即吐返出黎。如果再jit入口,馬上嘔。請問喂bb食藥有咩技巧?thanks!!

男爵府

開心吸收勳章

haymanbabi 發表於 20-1-15 18:16

藥一 jit 入口,立即吐返出黎。如果再jit入口,馬上嘔。請問喂bb食藥有咩技巧?th ...

首先用bb 喜歡的東西引開佢注意,針筒在咀角邊斜斜地jit 入口,jit 後無辦法之下用一粒星星餅引佢吞d藥入口

大宅

haymanbabi 發表於 20-1-15 10:17
我係新手爸, 阿囡只得9個月大, 阿囡尋日朝早發燒, 立即去睇醫生, 中左甲型流感, 同時我老婆有兩聲咳, 順便 ...

我大仔五歲,星期日發燒,星期一去睇診所check到日中咗甲型流感,開左特敏福,頭2次食特敏福加退燒藥都仲係39以上,食左3支就落左燒,38度左右,摸落去個身都冇咁熱,今朝起身已經完全冇事,勁活躍。不過,好唔好彩地細佬星期二開始發燒,今日去睇醫生,都中埋甲型流感,所以又要從頭嚟過。心痛死我。所以係屋企大人一定要帶口罩。儘量避免中招。

洋房

好多謝呀,你方法work呀! 阿囡終於好乖乖咁食藥喇! 不過仲係好唔情願咁。。 阿囡食完退燒藥,訓左一陣已經退燒喇。尋晚佢訓下醒下,希望今晚會訓得舒服d啦!

洋房

回覆 Yenyen28 的帖子

聽到都心痛死!! 聽人講話特敏福會傷身,因為隻藥好勁,早知流感會咁嚴重,我就帶阿囡打定流感針啦

你地都要小心呀, 流感高傳染度,阿仔靠你地照顧, 所以都要好好照顧自己。

男爵府

開心吸收勳章

haymanbabi 發表於 20-1-15 23:13
回覆 Yenyen28 的帖子

聽到都心痛死!! 聽人講話特敏福會傷身,因為隻藥好勁,早知流感會咁嚴重,我就帶阿 ...

我女27 個月,有打流感針,都一樣中招甲型流感,系星期一放學後開始病。今日第三日有食退燒藥都係38-39 之間,所以我哋係同路人,大家一齊加油呀!

大宅

我上年一家4口中晒
不用太擔心
甲型流感點都會燒幾日
不是太高燒或精神好差都不用太擔心
沖多幾次涼有助降溫同埋會舒服d
訓得到就好快好

洋房

你同阿女都要加油呀!
上網睇資料, 原來疫苗保護率只達70%, 所以接種後仍有機會感染。不過接左種, 可降低併發症及死亡風險, 所以打疫苗都係好事。

經歷過今次, 我以後都會帶阿女打疫苗針。見到佢宜家咁辛苦, 我好心痛。

洋房

回覆 baby317 的帖子

一家四口中哂, 慘, 一定好辛苦! 如果一位家人中招, 其他家人都高危, 因為流感咁高傳染力.. 真係要做好屋企消毒清潔工作

大宅

haymanbabi 發表於 20-1-16 11:57
回覆 baby317 的帖子

一家四口中哂, 慘, 一定好辛苦! 如果一位家人中招, 其他家人都高危, 因為流感咁高傳 ...

一個中其他好難唔中
好難24小時隔離/帶口罩
只要訓足幾日自然會好

子爵府

haymanbabi 發表於 20-1-15 10:17
我係新手爸, 阿囡只得9個月大, 阿囡尋日朝早發燒, 立即去睇醫生, 中左甲型流感, 同時我老婆有兩聲咳, 順便 ...

真實你第一時間比特敏福佢食做得很好呀!好多網上嘢唔好盡信,我仔十歲,细過食過二,三次,現在乜又係建康人一個。反而將來考慮打流感針。

首頁

尾頁

跳至