想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

驗血後得知卵巢有早衰情況我今年30歲, 但卵巢年齡大約36,37歲

我知道無得逆轉, 我有睇中醫, 想請教下大家有咩supplement可以減慢同改善呢個問題?
唔知有無類似問題既jm可以分享下你地既心得?

感謝大家

別墅

2020勳章

wintermamamama 發表於 20-1-15 11:36
驗血後得知卵巢有早衰情況我今年30歲, 但卵巢年齡大約36,37歲

我知道無得逆轉, 我有睇中醫, 想請教下大家 ...

好在樓主後生,情況不算差。可以試試食supplement,例如 DHEA(但有醫生建議過不要連續食超過三個月)、Q10、resveratrol,食高蛋白質食物(例如烚蛋、黑豆粉),做帶氧運動(例如慢跑30分鐘,一星期兩三次)。加油!

複式洋房

wintermamamama 發表於 20-1-15 11:36

我知道無得逆轉, 我有睇中醫, 想請教下大家 ...

同路人,我仲差,30歲=40歲卵巢,最後飲黑豆豆漿,食雞蛋,飲烏雞湯,第一次做自然週期iui就中左,而家仔仔十個月了,加油,卵少不是問題,最重要卵子質素

大宅

goldenpineapple 發表於 20-1-15 12:47
好在樓主後生,情況不算差。可以試試食supplement,例如 DHEA(但有醫生建議過不要連續食超過三個月)、Q1 ...

DHEA對卵巢好的嗎? JM你有無品牌推介? 我未聽過呢隻supplement呀

大宅

peterchan987654 發表於 20-1-17 10:02
同路人,我仲差,30歲=40歲卵巢,最後飲黑豆豆漿,食雞蛋,飲烏雞湯,第一次做自然週期iui就中左,而家仔 ...

我囡2歲半, 由細到大夜晚訓得好差, 會喊, 搞到我都無覺好訓
長期睡眠質素差
我諗唔單止卵巢, 可能其他器官都早衰!

多謝你分享, 我都會食多D蛋白質野!!
我知無可能令卵巢「回春」架喇, 只係希望佢唔好衰老得咁快, 等我生多個先

複式洋房

wintermamamama 發表於 20-1-17 15:14
我囡2歲半, 由細到大夜晚訓得好差, 會喊, 搞到我都無覺好訓
長期睡眠質素差
我諗唔單止卵巢, 可能其他器官 ...

我都係想要二寶,怕d卵已經所剩無幾(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

2020勳章

wintermamamama 發表於 20-1-17 15:11
DHEA對卵巢好的嗎? JM你有無品牌推介? 我未聽過呢隻supplement呀

有研究指出DHEA可以增加IVF抽卵嘅數目同質量,所以我做IVF時,醫生建議過我食,不過唔好超過三個月。我喺iherb買Natrol呢個牌子,GNC都有。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊