想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

小產2次, 去左驗血驗血報告剛出, 姑娘打黎話我有凝血問題, 詳細要等下星期見醫生

想請教JM們, 通常有凝血問題係咪靠食阿士匹靈解決?
有無話要食幾耐先可以開始嘗試再懷孕? (我吸宮後黎左2次m)

麻煩晒!!希望有經驗既你地可以指導下我

複式洋房

可以~
阿士匹靈係For 凝血問題食
同埋最近中大都有研究報告出咗
用阿士匹靈可以預防妊娠毒血症
因為我之前血壓太高
所以政府醫生都開左阿士匹靈比我食
(因血壓太高有機會有妊娠毒血)
所以我就有去睇哩隻藥既資料
然後我私家醫生亦講過
阿士匹靈亦係For 小產過兩次以上既女性食
有助長胎

別墅

wintermamamama 發表於 20-1-15 11:49
小產2次, 去左驗血驗血報告剛出, 姑娘打黎話我有凝血問題, 詳細要等下星期見醫生

想請教JM們, 通常有凝血 ...

想請教你係咪睇普通婦產科醫生?

大宅

Angelphilly 發表於 20-1-15 13:30
想請教你係咪睇普通婦產科醫生?

唔係普通婦科醫生來的, 係BK JM介紹, 一間專門for生殖既診所, 要抽好多血去化驗分析

大宅

AppleYing 發表於 20-1-15 12:55
可以~
阿士匹靈係For 凝血問題食
同埋最近中大都有研究報告出咗

多謝你呀!!
其實我下星期一見醫生, 再了解細節

但又好心急, 想了解下凝血問題係咪食藥可以解決
好多人都將免疫同凝血一齊講, 解決方針係打針同食阿士匹靈
所以我搞呂清楚邊種問題係打針, 邊種問題係食阿士匹靈

別墅

wintermamamama 發表於 20-1-15 11:49

指數如何呀?2次分別係幾多週?
我係台灣做ivf的,凝血都係有啲問題,而家每日係打肝素 加 阿斯匹靈

複式洋房

wintermamamama 發表於 20-1-15 13:34
唔係普通婦科醫生來的, 係BK JM介紹, 一間專門for生殖既診所, 要抽好多血去化驗分析
...

我都小產兩次,請問可唔可以知道你去邊間診所check?

我而家想針對免疫系統同凝血,怕係呢兩方面問題。

複式洋房

滴滴仔 發表於 20-1-17 13:03

我剛小產,第一胎,我都諗緊係咪要check真d先再試。因為我已經高齡,無時間再等

大宅

Ngamanyau 發表於 20-1-17 09:29
指數如何呀?2次分別係幾多週?
我係台灣做ivf的,凝血都係有啲問題,而家每日係打肝素 加 阿斯匹靈
...

我下星期一先去醫生到
我暫時只係知道有問題 (姑娘打黎話我知), 唔知指數

打肝素係咪好貴架?

大宅

wait4luck_ 發表於 20-1-17 14:16
我剛小產,第一胎,我都諗緊係咪要check真d先再試。因為我已經高齡,無時間再等
...

唔好意思, 問一句, 你第一次小產?

個人認為如果小產一次, 又未駛去檢查住
因為小產機率係15-20%
可能係BB基因排列出左問題

我連續小產左2次, 兩次都差唔多週數胎停, 中間無出血無肚痛
所以覺得有D問題, 的起心肝去檢查

大宅

滴滴仔 發表於 20-1-17 13:03

PM左你~

複式洋房

wintermamamama 發表於 20-1-17 15:06
唔好意思, 問一句, 你第一次小產?

個人認為如果小產一次, 又未駛去檢查住

係呀,第一胎,第一次。
醫生都係話唔駛check, 但我知如果我唔check, 下次再有機會嘅,我會好擔心。

大宅

我都有呢個問題,我孕期要每日打針加食阿士匹靈同埋特別葉酸,跟住就好順利生到我個囡囡啦!
不過我最想知道就係得到凝血問題,其實除咗影響生育,其實對身體有冇問題?我最擔心就係會唔會影響心血管問題?

大宅

celticsbig3 發表於 20-1-17 18:14
我都有呢個問題,我孕期要每日打針加食阿士匹靈同埋特別葉酸,跟住就好順利生到我個囡囡啦!
不過我最想知 ...

每日打針?
自己幫自己打?

你係試過流產,所以去check?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊